30/5/18

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Εκλιπαρεί την Ρωσία να Αναστήσει τον Αγωγό "Νότιο Ρεύμα"

Τον αγωγό που η Ρωσία εγκατέλειψε αηδιασμένη το 2014
«Η βουλγαρική κυβέρνηση βγήκε από τον λήθαργο για την ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία»
Georgi Gotev, Euro Active, Russia Insider, Mon, May 28, 2018 
Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ανάλωσε την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Μόσχα (Δευτέρα 21 Μαΐου) σε προσπάθειες για την ανάσταση σχεδίων για έναν αγωγό που θα έφερνε φυσικό αέριο από την Ρωσία κατευθείαν στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία εγκαταλείφτηκαν το 2014.
Ο Ράντεφ έγινε δεκτός πρώτα από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πριν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Πρώην πιλότος ρωσικών  μαχητικών αεριωθουμένων MIG 29, ο Ράντεφ, που μιλά άνετα ρωσικά και αγγλικά, επιμένει ότι ως στρατηγός του ΝΑΤΟ η νομιμοφροσύνη τον τοποθετεί με τους συμμάχους της Βουλγαρίας, αλλά ότι είναι επίσης υπέρ του διαλόγου με την Ρωσία.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε, όπως αναφέρεται, ότι την Ρωσία αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα  και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσωφ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί η πυκνότητα των ρωσο-βουλγαρικών επαφών.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι λαοί των δύο χωρών συνδέονται με φιλία και πνευματική εγγύτητα. Τόνισε επίσης την ανάγκη αύξησης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, «επειδή τελευταία το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μας δεν αυξάνει, αλλά μάλλον μειώνεται».
Ο Ράντεφ εγκωμίασε την Ρωσία ως «ένα στρατηγικό εταίρο», στον ενεργειακό τομέα, εξαίροντας τον ρόλο της Μόσχας στον εφοδιασμό της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πυρηνικό καύσιμο και στην συμβολή της στην συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των  βουλγαρικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια του εφοδιασμού σε ενέργεια είναι εξαιρετικής σημασίας για την Βουλγαρία και για την Ε.Ε. Ελπίζω ότι οι κυβερνήσεις μας θα επανεξετάσουν την δυνατότητα του απευθείας εφοδιασμού της Βουλγαρίας με αέριο από την Ρωσία, μέσω Μαύρης Θάλασσας.»
Η Βουλγαρία ελπίζει ότι ένας δεύτερος αγωγός του δικτύου αγωγών «Τουρκικό Ρεύμα», υπό ένα άλλο όνομα, ως «Βαλκανικό» ή «Βουλγαρικό Ρεύμα»,  θα καταλήγει στο βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας, αντί της τουρκικής Ανατολικής Θράκης.
Σε συνέντευξή του στην ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, ο Ράντεφ δήλωσε ότι το βουλγαρικό αίτημα για ένα «Βουλγαρικό Ρεύμα» δεν είναι διαφορετικό από το γερμανικό αίτημα για τον αγωγό «Βόρειο Ρεύμα 2» (Nord Stream2”),προσθέτοντας ότι και τα δύο προγράμματα είναι συμβατά με την νομοθεσία της Ε.Ε.
Το 2014, η κυβέρνηση Μπορίσωφ ματαίωσε το  πρόγραμμα του αγωγού Νότιο Ρεύμα (South Stream), το οποίο θα μετέφερε 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως υπό την Μαύρη Θάλασσα.
Υπήρξε ισχυρή πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ματαίωση αυτού του σχεδίου, αλλά  η Επιτροπή στήριζε την αντίθεσή της  σε όρους της διακρατικής συμφωνίας που  παραβίαζαν την αρχή του ελεύθερου συναγωνισμού –όπως η συμφωνία πως μόνο ρωσικές, βουλγαρικές και ελληνικές εταιρείες θα κατασκεύαζαν τον αγωγό στο βουλγαρικό έδαφος.
 Η Ρωσία αμέσως στράφηκε στην Τουρκία, αντικαθιστώντας το σχέδιο «Νότιο Ρεύμα» με το «Τουρκικό Ρεύμα», με το οποίο ο πρώτος αγωγός θα φέρνει ρωσικό αέριο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.
Καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για έναν δεύτερο αγωγό και η δυνατότητα σύνδεσης με την Βουλγαρία υπάρχει ακόμη. Ο Ράντεφ είπε ότι τις τελευταίες βδομάδες η βουλγαρική κυβέρνηση «βγήκε πό τον λήθαργο», σε ότι αφορά τα ενεργειακά προγράμματα με ρωσική συμμετοχή.
« Ξέρετε πως έχουν ήδη αναγγελίες για την επανεκκίνηση του πυρηνικού εργοστασίου Belene, πράγμα που σημαίνει ρωσική συμμετοχή; Ο υπουργός Ενέργειας ήταν επίσης στην Ρωσία. Όλα αυτά είναι αξιέπαινα, αλλά  είναι ακόμη ανεπαρκή», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος.
΄Εξη χρόνια αφ’ ότου ο Μπορίσωφ, αυτοπροσώπως, πάγωσε την  εγκατάσταση ενός δεύτερου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στην παρά-Δουνάβια πόλη Μπελέν, πρόσφατα και πάλι ο ίδιος ανακοίνωσε σχέδια επανέναρξης της εφαρμογής του σχεδίου.
Aνάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού

2 σχόλια:

  1. καταλαβατε τι γινεται
    εαν υλοποιηθει αυτο, τοτε..
    μενουμε στην απ εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ρωσία είναι φωτιά και λαύρα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο! Τίποτα δεν γίνεται αν δεν περάσει από τα " φίλτρα" της! Έχει τον απόλυτο έλεγχο και όσο λειτουργεί μονοπωλιακά είναι δύσκολο να βγει από το παιχνίδι διότι είναι κάτοχος των σημαντικότερων αποθεμάτων! Σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στη Μεσόγειο με τον "μοναδικό αθόρυβο" τρόπο της! Μόνον οι συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες "δυτικών" συμφερόντων σε άλλες ενεργειακές συμπράξεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα πράγματα! Τώρα που την έχει πλευρίσει και η Γερμανία δύσκολα σταματά. Αν λοιπόν χρησιμοποιηθεί η Βουλγαρία ως βραχίονας ενεργειακός για την Ευρώπη τότε είναι βούτηρο στο ψωμί της. Άλλωστε η Ρωσία πάντα το ήθελε ώστε να παρακάμψει την Γερμανία και οι Γερμανοί δεν άφηναν με την γνωστή τους συμπεριφορά και διαχείριση ως ισχυροί της Ευρώπης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.