21/12/18

Κατρούγκαλος για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να οξύνει τη ρητορική της

  • Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, απουσία του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών. Το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
«Επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και πολεμικής. Η άλλη πλευρά είναι που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις επειδή έχει μια πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σχετικά με τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και το αν έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την πολιτική ρητορική.
«Αλλά από την άλλη πλευρά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ειδική αναφορά στο θέμα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία με αφορμή και την προσπάθεια υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών. Η Αθήνα, όπως είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά με την αυτονόητη προϋπόθεση του εκ μέρους της σεβασμού του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της μειονότητας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη προκειμένου οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ενημερωθούν και για τη στρατηγική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Επιπλέον, απαντήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και, κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, επιβεβαιώθηκε στους συνομιλητές του ότι οι τροπολογίες που αναμένεται να ψηφιστούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ δείχνουν ότι κατοχυρώνεται η ιθαγένεια και όχι η εθνότητα.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Παναγιώτης Τριγάζης, από τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης, από τη ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Σαββαΐδης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος, από το Ποτάμι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, και από την Ένωση Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.