19/12/18

Financial Times: Η Θάνου το 2009 έλεγε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να δέχονται θέσεις ανεξαρτήτων αρχών

«Όσοι αντιδρούν στην υποψηφιότητά της υποστηρίζουν ότι η κυρία Θάνου εμπλέκεται πολύ με την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της με ανεξάρτητο τρόπο» γράφουν οι FT
Στην πολιτική ένταση που έχει προκληθεί από την απόφασή του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για τη θέση του προέδρου της Επιτροπή Ανταγωνισμού την προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου.
«Όσοι αντιδρούν στην υποψηφιότητά της υποστηρίζουν ότι η κυρία Θάνου εμπλέκεται πολύ με την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της με ανεξάρτητο τρόπο» γράφουν οι FT.
«Η υποψηφιότητά της προκαλεί την ανησυχία δυνητικών επενδυτών στην Ελλάδα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καθοδηγείται στις αποφάσεις της από τα πολιτικά-κομματικά κριτήρια που θέτει ο πρωθυπουργός. Θα ήταν σοφό να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της» δηλώνει στους FT ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος.

Οι FT που ζήτησαν αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν το σχόλιο της κυρίας Θάνου σημειώνουν επίσης ότι «στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη τοποθετηθεί μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ: η Άννα Νάκου, μια πολιτική σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, τοποθετήθηκε πέρσι στη θέση της αντιπροέδρου».

 ft-thanou-tsi Οι Financial Times στο δημοσίευμά τους κάνουν μια αναδρομή της πορείας της κυριάς Θάνου «την οποία ο κ. Τσίπρας έχει τοποθετήσει σε μια σειρά κρίσιμων θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία το 2015».

«Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπερνώντας εννέα αρχαιότερων υποψηφίων για τη θέση, στη συνέχεια υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν τις πρόωρες εκλογές του 2015. Όταν έγινε 65, φτάνοντας το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, πρότεινε να υπάρξει ψήφιση από τη Βουλή διάταξης που θα επεκτείνει τη θητεία τους για άλλα πέντε χρόνια. Ο κ. Τσίπρας τότε εμφανίστηκε θετικός αλλά υποχώρησε μπροστά στη λαϊκή κατακραγυή και την απειλή παραίτησης αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Θάνου μετακινήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος, μια θέση για την οποία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης» γράφουν οι FT.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από μια δεκαετία «η κυρία Θάνου είχε εκφρταστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές. "Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής" έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009. Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».
Πηγή: Πρώτο Θέμα

11 σχόλια:

  1. "«Η υποψηφιότητά της προκαλεί την ανησυχία δυνητικών επενδυτών στην Ελλάδα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καθοδηγείται στις αποφάσεις της από τα πολιτικά-κομματικά κριτήρια ...."

    Δηλαδή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εἶναι ὄργανο πού ὑπάρχει γιά τόν ὑγιῆ ἀνταγωνισμό, μόνον ἤ κυρίως, πρός ὑπεράσπιση τῶν ξένων ἐπενδυτῶν ἀπό τυχόν ἐσωτερικούς ἤ ἄλλους ἐθνικούς ἐπενδυτές, ἄν κατάλαβα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Σάββα Καλεντερίδη.
    Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρει κανείς αντικειμενικό άρθρο στο πρώτο Θέμα.
    Είναι σαν να ψάχνεις την αλήθεια στο πρώτο ψέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνηθίζεις να σχολιάζεις το μέσον δημοσίευσης ή/και τον αρθρογράφο, προφανώς μη μπορώντας να εκφέρεις αντιρρήσεις στα γραφόμενα. Μάλλον είσαι ανώριμος ακόμη για κάτι τέτοιο. Αν όχι, τότε πες μας πού διαφωνείς.

      Ναι, η Θάνου αποτελεί σκανδαλώδες παράδειγμα κομματικής λειτουργού τής Δικαιοσύνης και όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός ή εθελοτυφλεί.

      Διαγραφή
    2. Nativist
      Σε ευχαριστώ θερμά που βρίσκεις ενδιαφέρουσες τις παρατηρήσεις μου.
      Θα σε ευχαριστούσα πιο θερμά αν παρακολουθούσες συστηματικά αυτά που γράφω.,οπότε θα είχες διαπιστώσει ότι και μπορώ να εκφράσω αντιρρήσεις τεκμηριωμένες, και δεν παραλείπω- με κάπως εκτεταμένα σημειώματα μου- να σχολιάζω και να απορρίπτω άρθρα που είναι γενικόλογα, που στερούνται επιχειρηματολογίας, που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο σε μια πάμφθηνη κομματική προπαγάνδα.
      Ανώριμος δεν είμαι όπως δεν είμαι και ώριμος -σάπιος πολιτικά.
      Σου θέτω τώρα τέσσερις ερωτήσεις επί αυτών που γράφει ο ανώνυμος(γιατί άραγε;)αρθρογράφος στο πρώτο θέμα- ψέμα.
      1) Η τοποθέτηση της Θάνου στη θέση προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού πάσχει νομικά;
      2) η θητεία της Θάνου ως πρώτης γυναίκας στη θέση υπηρεσιακού πρωθυπουργού ήταν πράξη μη νόμιμή επειδή είναι γυναίκα;
      3)Η Θάνου έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπερνώντας 9 αρχαιότερους. Αν έτσι έχουν τα πράγματα σε ερωτώ. Ποιος νόμος παραβιάσθηκε;
      4)Η συνταξιούχος Θάνου είναι τώρα σύμβουλος του πρωθυπουργού. Κατά την άποψη σου ποιο είναι το νομικό κώλυμα;
      Τα ανώνυμα άρθρα αυτού του είδους πιστοποιούν την αγωνία αυτών που τρέμουν με το ενδεχόμενο να εξαλειφθεί η μακροχρόνια κυριαρχία της ακροδεξιάς στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
      Αν επί αυτού του τελευταίου θέλεις να μάθεις περισσότερα σου προτείνω να ενημερωθείς από ένα πρόσφατο βιβλίο με τίτλο.
      Το «βαθύ» κράτος στη σημερινή Ελλάδα και η ακροδεξιά. (Εκδόσεις νήσος) 2014
      Στο βιβλίο αυτό Από τη σελίδα 151 έως τη σελίδα 226 περιγράφεται λεπτομερώς η σχέση της δικαιοσύνης με το βαθύ κράτος. Όλα όσα αναφέρονται από τον συντάκτη του άρθρου συνοδεύονται από 116 παραπομπές για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις.
      ΥΓ. Τα ξαναλέμε όποτε θέλεις χωρίς ίχνος εχθρότητας από εμένα.

      Διαγραφή
    3. "Το νόμιμο είναι και ηθικό", είχε πει ο Βουλγαράκης. Τα αφελέστατα ερωτήματα που θέτεις, απαντώνται με μία απάντηση: Δεν είναι μεμπτό (όχι παράνομο) μία ανωτάτη δικαστικός λειτουργός να είναι κομματόσκυλο και μάλιστα τόσο αδιάντροπα φανερά; Τι ακριβώς πας να μού αποδείξεις; Διάβασε ξανά την τελευταία παράγραφο τού παραπάνω σχολίου μου, που με τις ερωτήσεις σου την επιβεβαιώνεις.

      Εσύ πώς το κρίνεις αυτό: "Η Θάνου το 2009 έλεγε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί δεν θα πρέπει να δέχονται θέσεις ανεξαρτήτων αρχών";

      Η περίπτωση τού "Παναθηναϊκάκια" Ντογιάκου, που έπαιρνε κι εκτελούσε εντολές τού Σαμαρά, νομίζεις ότι είναι καλύτερη;

      Διαγραφή
  3. Η κυρία Θάνου δεν μας έχει δείξει ότι είναι αμερόληπτη Πόσο μάλλον σαν λάβει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού !!
    Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κάτι καλό, Γιατί να κάνει τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αιώνια κομμουνιστική θεώρηση των πραγμάτων. Μας δείχνουν το φεγγάρι κοιτάμε το δάκτυλο, διαβάζουμε κάτι και δεν το αξιολογούμε, αλλά ψάχνουμε να βρούμε ποιός το έγραψε και που. Τελευταία ενοχοποιούμε και τη γραμματοσειρά. Το Arial είναι ΧΑ και το Times Νew Roman ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υποκλίνομαι εμπρος στους πυλώνες της αντικειμενικότητος, τον Μάνο, το Πρώτο Θέμα και τους Financial Times γνωστούς επίσης διαπρύσιους οπαδούς του κοινωνικού κράτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως να μάς εξηγούσες πού ακριβώς διαφωνείς με το άρθρο; Συνεννοήσου με τον Χρήστο (19 Δεκεμβρίου 2018 - 6:54 μ.μ.) κι ελάτε να μάς διαφωτίσετε κι εμάς με την δική σας αντικειμενικότητα.

      Διαγραφή
  6. Διάβασε τον νόμο περί της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ξαναελα. Σημειώνεται ότι δεν απευθύνθηκα σε κανέναν στον ενικό αλλά απαντώ όπως μου απευθύνονται. Καταπλήσσομαι που χρειάζεσαι 2 (δύο) καθηγητάς για ιδιαίτερα μαθήματα, τόση άγνοια και δη ομολογουμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Βάζε τις απαντήσεις εκεί που πρέπει.
      β) Αντί να φλυαρείς, καλύτερα να εξηγείς.
      γ) Συνήθως εδώ γράφομε στον ενικό. Αν νομίζεις ότι πρέπει να σού γράφομε στον πληθυντικό, πες το.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.