9/5/19

Συμφωνία για ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» το 2024

 Πέτρος Θεοχαρίδης    
Με πρόβλεψη να πιάσουν δουλειά σχεδόν αμέσως για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και να ξεκινήσει τέλη του 2024 με αρχές 2025 η πρώτη παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου, ολοκληρώνονται οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek.
Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις κρίνονται και οι πιο κρίσιμες, αφού οι δύο πλευρές μεταξύ άλλων θα τοποθετηθούν στις τελευταίες ένθεν και ένθεν εισηγήσεις για κάλυψη των μικρών αλλά σημαντικών διαφορών που απέμειναν από τους προηγούμενους κύκλους επαφών. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία που έχει θέσει ως στόχο να πετύχει η κυβερνητική πλευρά, είναι όπως κατά την επαναδιαπραγμάτευση ουσιαστικά της συμφωνίας αναλογικού καταμερισμού, τεθούν συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεσμευτικά για την πλευρά των Noble-Shell-Delek, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και την παραγωγή φυσικού αερίου, που θα διοχετεύεται μέσω αγωγού στην Αίγυπτο για υγροποίηση. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα καθορίζουν και την περίοδο της πρώτης παραγωγής, που είναι το τέλος 2024 με αρχές 2025.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος έγινε το 2011 και η επιβεβαιωτική γεώτρηση το 2013, ωστόσο, έκτοτε δεν υπήρξε προθυμία από την κοινοπραξία για ανάπτυξη του κοιτάσματος, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση όρων της αρχικής συμφωνίας, ώστε να είναι βιώσιμη η επένδυση. 
Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ρητοί δεσμευτικοί όροι στην αρχική συμφωνία που να υποχρεώνουν την κοινοπραξία να προχωρήσει σε ανάπτυξη του «Αφροδίτη» σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ήταν ένα από τα στοιχεία που πίεζαν την πλευρά μας να δεχθεί να ανοίξει εκ νέου το θέμα του αναλογικού καταμερισμού. 
Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αφορούν τροποποίηση της φόρμουλας του καταμερισμού, ώστε, σε σχέση με το υφιστάμενο συμβόλαιο να αυξάνονται τα έσοδα της κοινοπραξίας στα πρώτα χρόνια και περισσότερο όταν διατίθενται μικρότερες ημερήσιες ποσότητες. Αντίστροφα, θα αυξάνεται το μερίδιο του κράτους όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές και όταν αυξάνονται οι ημερήσιες ποσότητες. Αυτό ερμηνεύεται ως δυνατότητα για περισσότερα έσοδα για τις εταιρείες στο πρώτο στάδιο των εξαγωγών, ώστε να αποσβέσουν γρηγορότερα τις επενδύσεις τους. Έναντι αυτής της απώλειας, η Δημοκρατία «κερδίζει» την εξασφάλιση της ανάπτυξης του κοιτάσματος σύντομα, αλλά και το δικαίωμα για ποινές αν δεν τηρήσουν τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι από αύριο το υπουργείο Ενέργειας και η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα θα έχουν διαπραγματεύσεις με τις Total-Eni, για ανάθεση του τεμαχίου 7 και είσοδο της Total, μαζί με την Eni, στα δικαιώματα άλλων τεμαχίων όπως των 2, 3 και 9.     
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.