27/5/19

FT : Η Ε.Ε. δεν πρέπει να εγκαταλείψει τα Βαλκάνια

 Oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διαπράξουν ιστορικό λάθος αν δεν ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Ο κίνδυνος νέας αναταραχής, ο ρόλος των ΗΠΑ και οι βλέψεις Ρωσίας, Τουρκίας και Κίνας.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία το 1991, ο Ζακ Πόος, ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, χαιρέτισε τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα σημάδι «ότι η ώρα της Ευρώπης έχει ανατείλει».

H ύβρις του αποτελούσε οιωνό για το βαθύ σκοτάδι στο οποίο θα βυθιζόταν η νοτιοανατολική Ευρώπη. Oι περιορισμοί της ήπιας ισχύος της Ε.Ε. δεν έγιναν ποτέ τόσο εμφανείς όσο κατά τη διάρκεια των θηριωδιών που συνέβησαν στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέχρι που τερματίστηκαν από την στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ και την αμερικανοκίνητη διπλωματία.
Τώρα η Ε.Ε. είναι στα πρόθυρα ενός ακόμα ιστορικού λάθους στα Βαλκάνια. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα κληθούν να αποφασίσουν σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη για να τεθεί σε ισχύ.
Για να προστατευτούν από εγχώριους ανταγωνιστές, μια ομάδα κυβερνήσεων με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ολλανδία διστάζουν να δεσμευτούν στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι Γάλλοι θέλουν η Ε.Ε. να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση της και στην ενίσχυση της ευρωζώνης και να αποφύγει κινήσεις που μπορεί να αυξήσουν τη στήριξη στους ακροδεξιούς και αντικαθεστωτικούς λαϊκιστές της Ευρώπης. Ωστόσο, αν τελικά επικρατήσουν οι αρνητές της διεύρυνσης, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν τις εντάσεις που η ίδια η Ε.Ε. ισχυρίζεται ότι θέλει να αποφύγει στα Βαλκάνια.
Το επιχείρημα αυτό ισχύει ιδίως για τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, και οι συνεργάτες του απαρνήθηκαν τον υπερεθνικισμό των προκατόχων του. Επέδειξαν θάρρος στην επίλυση της διαφωνίας για το όνομα της χώρας τους, η οποία κατέτρεχε τις σχέσεις της με τη γειτονική Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Για τη συνέχεια Euro2Day

5 σχόλια:

  1. ....Ρώσοι πράκτορες ήταν πίσω από απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στο Μαυροβούνιο και δραστηριοποιήθηκαν και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία για να αποτρέψουν μια συμφωνία!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραμύθια λέει τό ἄρθρο:
    Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, και οι συνεργάτες του δέν απαρνήθηκαν τον υπερεθνικισμό των προκατόχων του, ἀλλά τόν κατοχύρωσαν ὄσο μποροῦσαν με΄"ἀντίπαλο" ἕναν Τσίπρα καί ἕναν Κοτζιά που πρόσφεραν ὄνομα καί ὕδωρ τῆς Μακεδονίας μας, στούς ψευδο-Μακεδόνες τῶν Σκοπίων,
    καί θά ἔδιναν καί γῆ ἄν μποροῦσαν, δέν μπορῦσαν ἀμέσως λοιπόν, ἀλλά τήν ὑποσχέθηκαν τήν γῆ μας,
    καί διά μέσου νέων βιβλίων ἐξαλείψεως τῆς ἱστορίας μας καί
    διά μέσου τῶν ἐμπορικῶν σημάτων τῆς ἀληθινῆς Μακεδονίας πού βρέθηκαν ξεκρέμαστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα κληθούν να αποφασίσουν σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ""Βόρεια Μακεδονία"";
    Ποιά Ἑλληνική Κυβέρνηση θά ἀποφασίσει καί μάλιστα ὁμόφωνα τέτοια πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ....και μετά-και με την δική σου ψήφο-ήρθαν οι υπαλληλάκοι και οι λακέδες του Soros, τα δουλάκια των Αμερικανών και των Γερμανών, οι "ΔΗΜΟΠΙΘΗΚΟΙ" και τα λοιπά εγχώρια τσιρκοσούργελα (dealers) και έκλεισαν την "δουλειά"-big deal-biggest and best business!!! τόσο απλά.....
    Υποσημείωση: ... στην σύγχρονη"δημοκρατία" του ημετέρου ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΣΤΑΝ (ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΑ)-εάν εξαιρέσουμε τα ΤΣΑΚΑΛΙΑ και τα ΛΑΜΟΓΙΑ, που παρεμπιπτόντως-μέσα στο πλήθος-δεν είναι και λίγα (διότι κατάλαβαν και ξέρουν πως παίζεται το ΠΑΙΓΝΙΟ και πως λειτουργεί το...σύστημα στην μπανανία)-είναι θαύμα εάν καταστεί εφικτό (πως;) να μετατραπεί η αγέλη των βοών και το κοπάδι των προβάτων-σε λογικά, υπεύθυνα και ηθικά σκεπτόμενους πολίτες. ... όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε ο απερχόμενος ΑΡΧΙΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ εμπτύοντας τους ... εξακολουθούν να είναι ΌΧΛΟΣ.Τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν περίτρανα την θλιβερή πραγματικότητα.

    Όταν εξαφανισθούν οι ΒΛΑΚΕΣ, που καθορίζουν με την ψήφο τους την ζωή όλων των υπολοίπων, μοιραία η ποντικότρυπα θα καταπιεί ως καταβόθρα όλα τα ΛΑΜΟΓΙΑ, τα ΤΣΑΚΑΛΙΑ και τους ΑΡΧΙΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, που θα καταλήξουν εκεί που τους αξίζει


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν στην κοινωνια ο αριθμος των βλακων ξεπερασει το 50%...τοτε λογω της τασης του ομοιου να ελκεται απ το ομοιο..γινεται ενα συμπηκνωμα ηλιθιων...που κινειται σαν πυρηνας αστρου..και καταπινει τα παντα λογω δυναμεων υψηλης βαρυτητας...Τρωει ολη την κοινωνια σε μια τρυπα ...Το πιο κακο ειναι οτι ο ηλιθιος δεν ξερει οτι ειναι ηλιθιος...και ξεγελα τον μη ηλιθιο...που τον θεωρει νορμαλ...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.