15/10/10

Τι άκουσε ο Γ. Παπανδρέου από τους εξαγωγείς




Του Χάρη Φλουδόπουλου


Έξι επιχειρηματίες, έξι εξαγωγείς, έξι άνθρωποι της αγοράς, αλλά και ένας καθηγητής, είχαν την ευκαιρία χθες να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σίγουρα ήταν τολμηρή η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να βρεθεί αντιμέτωπος με τα προβλήματα μιας από τις πιο δυναμικές παραγωγικές τάξεις.

Τους ανθρώπους που βρίσκονται στην αιχμή της επιχειρηματικότητας, ανταγωνίζονται ξένες επιχειρήσεις, καθώς δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων και, ταυτόχρονα, «πολεμάνε» τις κακοπάθειες του ελληνικού συστήματος. Τι άκουσε λοιπόν ο πρωθυπουργός από τους εξαγωγείς; Τι είπαν για το κόστος εργασίας, τους φόρους, τα εξωφρενικά κόστη που επιβάλλουν οι δήμοι, την επιστροφή του ΦΠΑ, τα προξενεία αλλά και το είδος της βοήθειας που ζητούν;

Μιχάλης Μαΐλλης

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, τόνισε ότι για πολλά χρόνια οι επιχειρηματίες ακούνε πως η πολιτεία θέλει εξωστρεφείς βιομηχανίες. «Δεν έχουμε δει αυτή τη βούληση να μετουσιώνεται σε πράξεις και σε στήριξη. Παράγουμε ομοειδή προϊόντα υλικά συσκευασίας στην Ελλάδα και την Πολωνία. Το κόστος παραγωγής είναι 20% χαμηλότερο στην Πολωνία. Έχουμε γύρω μας στα Βαλκάνια χώρες με φθηνά εργατικά και κόστη. Το βασικό μας πρόβλημα εάν ξεπεράσουμε τα δημοσιονομικά, είναι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, άρα η αντιμετώπιση της διαφοράς κόστους παραγωγής Ελλάδας και ανταγωνιστικών κρατών θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Μαΐλλης.

Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς; «Τα τελευταία χρόνια δεν ξέρουμε εάν θα στείλουμε τα εμπορεύματά μας στους πελάτες μας, τη μια είναι τα φορτηγά, την άλλη τα λιμάνια ή οι τελωνειακοί… Το πρόβλημα έχει καταντήσει εφιάλτης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Τέλος ο κ. Μαΐλλης, αναφέρθηκε στα προβλήματα γραφειοκρατίας: «φτιάξτε στο υπουργείο ένα γραφείο ‘πυρόσβεσης’ που θα παρεμβαίνει σε διάφορα «τρελά» προβλήματα που τορπιλίζουν την παραγωγή και τις εξαγωγικές δραστηριότητες».

Κατερίνα Λαλαούνη

Εκπροσωπώντας τον κλάδο των κοσμημάτων, η κ. Κατερίνα Λαλαούνη αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την επιβολή φόρου πολυτελείας. Εκτός από τις απευθείας εξαγωγές, ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου μας αφορά στις λεγόμενες έμμεσες εξαγωγές που έχουν πληγεί από το συγκεκριμένο φόρο ανέφερε η κ. Λαλαούνη, που τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία και έχουν χάσει μεγάλα μερίδια, μετά την επιβολή του φόρου. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες, τόνισε η κ. Λαλαούνη.

Corallia cluster, Μακιός

Το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν είναι το μυαλό των νέων ανθρώπων. Μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε ένα τελείως καινούριο προϊόν, τα τσιπάκια, ανέφερε ο καθηγητής Βασίλης Μακιός από το Corallia Cluster, που αποτελείται από 80 εταιρείες και 40 ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, τόνισε, πρέπει να βγάλουμε τους πιτσιρικάδες από τα καφενεία, να μην είναι το όραμά τους τα Καγιέν και οι πισίνες, αλλά η ευχαρίστηση στη δημιουργία.

Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ

Η κ. Ελένη Κορωνάκη εκπροσωπώντας την εταιρεία Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ που παράγει κάβους και συρματόσχοινα για πλοία, τόνισε ότι οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα: «στεγνώσαμε να πληρώνουμε φόρους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στα υψηλά κόστη που επιβάλλονται από τα δημοτικά τέλη: Η παραγωγή μας είναι στη Θήβα όπου πληρώνουμε 25 χιλιάδες ευρώ το μήνα τέλη καθαριότητας απλά για να έχουμε 3 κάδους, καθώς δεν παράγουμε επικίνδυνα απόβλητα.

Στον Πειραιά που είναι η έδρα μας πληρώνουμε 5 χιλιάδες, δηλαδή κάθε μήνα πληρώνουμε 30 χιλιάδες για τέλη καθαριότητας, ποσό που ισοδυναμεί με τη λειτουργία εργοστασίου 150 ατόμων στη Βουλγαρία» τόνισε η κ. Κορωνάκη. Την ίδια στιγμή, είμαστε αναγκασμένοι να απασχολούμε τόσο κόσμο στο λογιστήριο, φοβούμενοι μη τυχόν και μας μετρήσουν στα αποθέματα αντί για 1000 κιλά, 1002 ή 998 από ένα λάθος. Αυτά είναι χαμένα χρήματα, θα μπορούσαμε να μετακινήσουμε κόσμο από το λογιστήριο και να απασχολήσουμε υπαλλήλους στις πωλήσεις του εξωτερικού, τα χρήματα πάνε χαμένα σε όλες αυτές τις ατυχείς διαδικασίες που σε τελική ανάλυση δεν προστάτευσαν το κράτος από τη φοροκλοπή, είπε η κ. Κορωνάκη αναφέροντας το παράδειγμα της Αλγερίας όπου οι φορολογικοί κανονισμοί είναι μόλις 2 σελίδες.

Sabo

Δεν έχουμε στήριξη από το κρατικό σύστημα, τόνισε ο Δημήτρης Τσομόκος της εταιρείας Sabo. Δεν είναι δυνατόν να ζητάω από την πρεσβεία της Ινδίας να μου θεωρήσει τη βίζα του αντιπροσώπου μου και να μην παίρνω απάντηση ή να μου απαντούν ότι φοβούνται πως θα μεταναστεύσει. Ο άνθρωπος που μού έχει φέρει 32 προσφορές, απηύδησε και έφυγε χωρίς να έχει δει την εταιρεία για την οποία εργάστηκε επί δύο χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει στο Μαρόκο και την Αλγερία, είπε ο κ. Τσομόκος

Θεόδωρος Κωλέττης

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Pharmaten, κ. Θ. Κωλέττης, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις πληρωμών από την πλευρά του κράτους. Αντιμετωπίζουμε τρία βασικά προβλήματα, τη μη επιστροφή του ΦΠΑ, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές εγκεκριμένων κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου και τη μη αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων, ανέφερε ο κ. Κωλέττης.

Γιάννης Νικολαΐδης

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Νικολαΐδης ζήτησε τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τους τζίρους που «εισάγονται» στην Ελλάδα. Στις επιχειρήσεις μου προσλαμβάνω προσωπικό που λειτουργεί με αντιπαροχή, κάντε το ίδιο και με τους εξαγωγείς, δείτε ποιοι φέρνουν αποτελέσματα και ενισχύστε τους κατά προτεραιότητα, τόνισε.


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Το κοστος δεν εχει πληθυντικο!Λετε να καταλαβε ο πρωθυπουργος τι του ειπαν;Δεν νομιζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.