21/10/10

Στο στόχαστρο φανατικών ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Δημοσιεύματα και άρθρα απειλούν να διαταράξουν το καλό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας- Τιράνων

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
Θορυβημένοι είναι οι ορθόδοξοι Προκαθήμενοι και οι ηγέτες των διεθνών χριστιανικών οργανισμών από τις επιθέσεις που εξαπολύονται το τελευταίο διάστημα κατά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου (φωτογραφία) και κατά ιεραρχών της Εκκλησίας της Αλβανίας. Πολλοί κληρικοί κάνουν λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του κ. Αναστασίου επειδή στα τραγικά γεγονότα της Χειμάρρας, τον περασμένο Αύγουστο, με τη δολοφονία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, στάθηκε δίπλα στους ορθοδόξους της περιοχής. Μάλιστα τονίζουν ότι τότε ήταν ο πρώτος που μίλησε για δολοφονία, όταν πολλοί προσπαθούσαν να αποδώσουν το γεγονός σε τροχαίο δυστύχημα.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που έγινε στις αρχές του αιώνα,όταν οδηγήσαμε τον Μητροπολίτη Δυρραχίου Ιάκωβο στην Κορυτσά και του είπαμε “Φύγε”» είναι το μήνυμα που αποστέλλει στην αλβανική κυβέρνηση, στον λαό και στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο ο εκφραστής των επικριτών του κ. Κρίστο Φρασέρι. Ακαδημαϊκός από την εποχή του καθεστώτος Χότζα, ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Αλβανίας και γεννημένος το 1920 στην Κωνσταντινούπολη, ο Φρασέρι έχει τεθεί επικεφαλής της αμφισβήτησης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας. «Σκοπός του κ. Αναστασίου ήταν η αποκατάσταση της επιρροής της ελληνικής Εκκλησίας επί της Αλβανικής υπονομεύοντας και εκμηδενίζο- ντας τις προσπάθειες που είχαν καταβάλει οι αλβανοί πατριώτες» αναφέρεται σε ένα από τα δημοσιεύματα εφημερίδων που ανακυκλώνουν τις απόψεις του κ. Φρασέρι.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι ακόμη και οι ερωτήσεις που θέτουν δημοσιογράφοι στους μητροπολίτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. «Γιατί η Εκκλησία δεν έκανε μνημόσυνο για τους Τσάμηδες, γιατί το αποφεύγει, γιατί εσείς ως Αλβανός δεν δέχεστε ότι σε βάρος τους υπήρξε γενοκτονία;Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν ενδιαφέρεται για τους Αλβανούς που σκοτώνονται στην Ελλάδα;», ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Κρούγιας κ. Αντώνιος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Ο κ. Φρασέρι ζήτησε να κηρυχθεί «persona non grata» ακόμη και ο Αρβανίτης στην καταγωγή Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος. «Είναι ένας φανατισμένος έλληνας επίσκοπος, ένας μισθοφόρος της σοβινιστικής πολιτικής της Ελλάδας, ο οποίος, όπως και όλοι οι μισθοφόροι που δρουν στην Αλβανία, όπως ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, έλαβαν εντολή από την Αθήνα να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Αλβανίας» λέει ο 90χρονος Φρασέρι σε αλβανική εφημερίδα. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος συστήνει στους συνεργάτες του νηφαλιότητα και καλεί να αποφεύγονται οι αυτοδικίες. Δέχεται πάντως τηλεφωνήματα στήριξης από πολλές πλευρές, καθώς πρόκειται για προσωπικότητα διεθνούς κύρους και αποδοχής.
ΒΗΜΑ

9 σχόλια:

  1. Τό ἔχω ξαναπεῖ καί τό ξαναλέω.

    Θά ζήσουμε καί θά αἰστανθοῦμε πάνω στό πετσί καί πάνω στά παιδιά μας τί ἦταν καί τί ἐξακολουθοῦν νά εἶναι ὅλοι αὐτοί ἀνεξαιρέτως πού μᾶς περιτριγυρίζουν. Ἀλβανοί Τοῦρκοι, Βούλγαροι, Γάλλοι Γερμανοί, Ἐβραίοι καί κλπ κλπ, Δέν ὑπάρχει καμία ἀμφιβολία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιο "καλό κλίμα" θα ταράξουν, βρε άθλιοι; Το κλίμα της τρομοκρατίας κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, ή της πρόσδεσης των Τιράνων στο άρμα της Τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και τα μάτια μας. Τεράστια μορφή και τεράστιο κεφάλαιο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Αλβανοί, όσο θα προχωρούν τη μελέτη του ιστορικού βίου τους σε βάθος, τόσο θα διαπιστώνουν πόσο ελληνικό ήταν το παρελθόν τους. Υποψιάζομαι μάλιστα ότι ο ανθελληνισμός πολλών ηγετών τους εκπηγάζει από τη «γενιτσαροποίησή» τους, ότι ξέρουν την απώτερη καταγωγή τους, την οποία αρνήθηκαν για προσωπικά οφέλη κάποιοι πρόγονοί τους. «Σύγχρονη τραγική περίπτωση συνιστούν οι ενέργειες του Σαλί Μπερίσα, καταστροφικές και για τους ακραιφνείς Αλβανούς, Σκυπιτάρους, εξ αιτίας του αχαλίνωτου μισελληνισμού του, αγνοώντας τον πρόγονό του Ιωσήφ Μπερίση, που φέρεται και συνδρομητής ελληνικών εκδόσεων, χρηστικών και επωφελών για τον ταχύτερο φωτισμό όλων των βαλκανικών λαών» (Αχιλ. Λαζάρου: «Αλβανία» Νέα Εστία, Χριστούγεννα 1994, σ. 84).
    Το χοτζικό καθεστώς, που ευφημιστικά λεγόταν «κομμουνιστικό» ή «λαϊκοδημοκρατικό» ενώ στην ουσία ήταν αστυνομικό, προώθησε επιτυχώς μια «επιστήμη» που συνίσταται στην «αλβανοποίηση» της ελληνικής ιστορίας. Κάθε τι ελληνικό έπρεπε να βγει... αλβανικό. Ακόμη και οι Θερμοπύλες!
    Δυστυχώς την πορεία προς τον Ελληνισμό ανέκοψαν αρχικά οι ξένες προπαγάνδες και μετά οι ωμές πολιτικές επεμβάσεις. Οι ξένοι προπαγανδιστές χρησιμοποίησαν, προκειμένου για Αλβανούς, το πιο πειστικό επιχείρημα: τον ήχο του χρήματος. Λέει στον πρόλογο της α' έκδοσης του βιβλίου του ο Μπεράρ: «Ο Αλβανός μόνο ένα επιχείρημα και μία γλώσσα κατανοεί, το επιχείρημα και τη γλώσσα της κουδουνιστής μονέδας» (ελλ. έκδ. σ. 13). Και παρακάτω: «Αύριο θα πάνε με όποιον τους πληρώσει»
    Σήμερα που τον κύριο λόγο στη Χερσόνησο του Αίμου έχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες εφαρμόζουν μια πολιτική πολυτεμαχισμού των κρατών της
    Βαλκανικής, οι Αλβανοί προορίζονται να παίξουν το ρόλο που έπαιζαν στους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας. Να γίνουν το ρόπαλο των ΗΠΑ. Τη χειραγώγησή τους έχουν αναλάβει όχι οι Έλληνες ως «πρεσβύτεροι αδελφοί» όπως ήθελε ο Αραβαντινός, αλλά ο οργουελικός Μεγάλος Αδελφός της Ουάσιγκτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Αναστάσιος είναι Μάρτυρας εν ζωή. Κάνει το αυτονόητο για κάθε Χριστιανό ιεράρχη, δεν δέχεται να γίνει όργανο φυλετικου μίσους. Άσε τα σκυλιά να σκούζουν, αυτός ξέρει καλά πού πατάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξέχουσα,προεξάρχουσα φυσιογνωμία ο Αναστάσιος,με λαμπρή σταδιοδρομία και πλούσια εργογραφία(αναδεικνύεται εν μέρει και ενδεικτικά και από εδώ:http://www.imdlibrary.gr/index.php/2013-01-14-09-09-13/books/book/100-giannoulatou-a-ixni-apo-tin-anazitisi-tou-ypervatikoy/2-books,http://www.biblionet.gr/author/25734/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82,http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&person=x&person_id=25734),παρά τις οικουμενιστικές του αποκλίσεις(π.χ.http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_24.html),ακολουθώντας τον Κάλλιστον και κατά πόδας του(βλ.και http://amethystosbooks.blogspot.gr/2012/05/blog-post_6353.html),ίσως,αναρρήθηκε τάχιστα στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων και Πάσης Αλβανίας και,εκεί όπου άλλοι θα βρίσκονταν προ προφανούς αδιεξόδου,έκπληκτοι,μπροστά στην αγωνία του μεταβατικού σταδίου μιας ολοσχερούς εκθεμελίωσης θεσμών και σταθερών,εκείνος,μετέβαλε άρδην την κατάσταση,ανορθώνοντας το φρόνημα στην πίστη προς τον άνθρωπο(αν και αντικείμενο και αντιφάσκον/αν και αυτό αντίκειται σαφώς της πίστεως και αντιφάσκει εντόνως προς την πίστιν του Χριστού βεβαίως),ύστερα και από το τερατούργημα της επιβολής του σκληρού,στυγνού πολιτικού καθεστώτος του Χότζα,ενός καθαρού σταλινικού τύπου ιστορικού εγχειρήματος και επιχειρήματος▪συστήματος άσκησης και διαχείρισης,εναλλαγής μεθόδων εξουσίας που έφεραν αυτήν την άγονη χώρα στο χείλος της αναζήτησης ταυτότητας,προσανατολισμού,εαυτού στο διεθνές σκηνικό της Παγκοσμιοποίησης,της παγκόσμιας οικονομίας,του μετανεωτερικού περιβάλλοντος του Εικοστού Πρώτου.Βρέθηκε ολομόναχος ενώπιον δεδομένων που την καθυστέρησαν για,τουλάχιστον,πενήντα έτη,γενι(ε)ές κλειστοφοβίας αλλά και αγοραφοβίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου όπως και του Τρίτου Κόσμου της εποχής εκείνης και από τότε(ένας πρωτογονισμός χωρίς αρχή και τέλος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προοπτική για τη χώρα
    Μέλλον διέρχεται μόνον από εκδημοκρατισμό της,συνεργασία και πραγματική αμοιβαιότητα αυτής της συνεργασίας,απόρριψη των φαντασιώσεων περί επέκτασής της,της εχθροπάθειας(φθόνου λόγω μη πολιτισμού της)έναντι γειτόνων,μέσω και της σύναψης διακρατικών εμπορικών σχέσεων αλλά και,όπως και να έχει,μιας στενής επικοινωνίας με τον Ελληνισμό της,σημαντική,ανθεκτική και συμπαγής μειονότητα μεταξύ των άλλων και,γι’αυτό,τόσο καταπιεσμένη υπό το φόβο των Ιουδαίων(δορυφοροποίησης της Αλβανίας υπό πολλαπλού και γεωστρατηγικής/γεωοικονομικής φύσεως ελέγχου ξένων συμφερόντων της)καθ’όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ‘Η αμερικανική μεγέθυνση’(‘Παξ Αμερικάν-ι-α’)αγαπημένο θέμα εκθέσεως,που κληρονομεί και κληροδοτεί περιουσία μεγάλη,αναντιρρήτως,του γνωστού τηλεοπτικού αστέρα Ράμφου που όμοιά της έχει,φαίνεται,ανατεθεί στον Αναστάσιο Αλβανίας(http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_24.html)και τους εκεί απίστους(του)με όλο το επιτελείο και συγγενολόι συναχθέν επί τω μωρω..
    Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΤΑΘΕΡΑ(ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΝ ΑΚΙΝΗΤΟΝ ΚΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ‘ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟ ΠΛΑΤΩΝΟΠΛΩΤΙΝΙΚΟΝ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΠ-ΕΞ-ΟΥΣΙΑΣ)’ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.