2/1/12

Σόλων Κασίνης: «Μέχρι και 100 τρισ. το αέριο»

Ο Σόλων Κασίνης αισθάνεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα της γεώτρησης
Της Μιράντας Λυσάνδρου
Απόλυτα δικαιωμένος από το αποτέλεσμα της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 αισθάνεται ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης. Οι προβλέψεις του για ύπαρξη μεγάλων και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις κυπριακές θάλασσες έχουν επαληθευτεί και έχει ανταμειφθεί η επιμονή του για τη μη υπογραφή του 20ετούς συμβολαίου με τη Shell και για την έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ. Κασίνης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας της κόντρας με την υπουργό Εμπορίου, ενώ ο ρόλος του στη διαχείριση του ζητήματος του φυσικού αερίου έχει περιοριστεί σημαντικά. Σε συνέντευξή του στην «Κ» και στη βάση της μεγάλης εμπειρίας που απέκτησε και από την προσωπική του εμπλοκή ως τεχνοκράτης στο θέμα των υδρογονανθράκων, αναλύει τον τρόπο που η Κύπρος πρέπει να διαχειριστεί το φυσικό αέριο. Υπάρχουν, όπως επισημαίνει, σοβαρές αποφάσεις που εκκρεμούν και πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

– Εκτός από την ποσότητα του αερίου, 5-8 τρισ. κυβικά πόδια, ανακοινώθηκε ότι το κοίτασμα είναι καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Τι σημαίνει αυτό;
– Ότι πρόκειται για ένα καθαρό κοίτασμα φυσικού αερίου. Εξάλλου, στα τεστ τα οποία έχουν γίνει για να φανεί η διαπερατότητα του πετρώματος, αλλά και από τη στρωματογραφία και τη γεωλογία της περιοχής, παρουσιάζεται ένα τεράστιο κοίτασμα της τάξης των 103 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι ποσότητες είναι τέτοιες που ξεπερνούν το φράγμα των 4 τρισ. κυβικών ποδών. Όποια ποσότητα πάνω από τα 4 τρισ. δείχνει ότι η υποδομή που θα γίνει για υγροποίηση και εξαγωγές μπορεί να αποδώσει.
 

– Πολλοί κάνουν λόγο για κατασκευή αγωγού προς την Κρήτη ώστε να διοχετεύεται απευθείας το αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Ποια είναι η δική σας άποψη;
– Διαφωνώ. Ο αγωγός πρέπει να γίνει προς την Κύπρο και άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή για να μειωθεί και η τιμή του ρεύματος. Ταυτόχρονα, πρέπει να αρχίσουν να γίνονται μελέτες, αναλόγως της ποιότητας του φυσικού αερίου –και πιστεύω ότι θα είναι καθαρό μεθάνιο–, ώστε να προχωρήσει το έργο για το τερματικό υγροποίησής του, και πάλι στην Κύπρο, για εξαγωγές είτε στην Ευρώπη είτε στην Άπω Ανατολή.
 

– Ποιος θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό;
– Το κράτος οφείλει να κάνει νομοθεσία για να είναι ξεκάθαρο ποιος θα κάνει τον αγωγό, τι ποσοστά αερίου θα μπορεί κάθε εταιρεία να μεταφέρει και ποιες θα είναι οι χρεώσεις για τη μεταφορά. Το κράτος πρέπει να λάβει αποφάσεις πολιτικής ως άμεση προτεραιότητα. Να κάνει διακρατικές συμφωνίες και να εξασφαλίσει, ασχέτως του ποιος θα τον κατασκευάσει, την πρόσβαση όλων των εταιρειών που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά τον αγωγό. Έχω κάνει ένα προσχέδιο νομοθεσίας, το οποίο θα υποβάλω την επόμενη βδομάδα στη γενική διεύθυνση του Υπουργείου για να μελετηθεί.
 

– Πόσο προχωρημένες είναι οι επαφές με το Ισραήλ;
– Όταν πήγαμε τον Ιούνιο στο Ισραήλ, μετά την επίσκεψη του Προέδρου, έγιναν αναφορές από εμένα για πέντε έργα που είναι δυνατόν να γίνουν. Το πρώτο είναι ένας αγωγός από κοινού. Το δεύτερο είναι το τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου. Το τρίτο και πολύ σημαντικό η κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού εδώ στην Κύπρο για να εξάγουμε ηλεκτρισμό στο Ισραήλ ισχύος 1000 μεγαβάτ. Το τέταρτο είναι η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μεθανόλης και το πέμπτο η κατασκευή τερματικού πετρελαιοειδών, στο οποίο να εμπλακεί και το Ισραήλ. Αυτές ήταν προκαταρκτικές ιδέες και σκέψεις και γι’ αυτό τον σκοπό είπα ότι πρέπει να ληφθούν οι ανάλογες πολιτικές αποφάσεις. Αυτά είχα πει και με αποκάλεσαν σούπερ υπουργό. Τι το κακό είπα και μου κάκιωσαν; Ό,τι έκανε ο Κασίνης, το έκανε γιατί το πίστευε και για το καλό του τόπου. Και ουδέποτε ασχολήθηκε με το εάν θα επανακτήσει ή όχι τη δύναμη ή τα καθήκοντα που είχε.
 

– Σίγουρα είναι πολύ χρήσιμη και η δική σας εμπειρία…
– Ξέρετε, όταν εγώ ξεκίνησα να μιλώ για το φυσικό αέριο, με κορόιδευαν ότι πήγα να προσευχηθώ στον Άγιο Φανούριο. Έχω ικανοποιηθεί ότι εκείνα που έλεγα και πίστευα και εκείνα για τα οποία πολέμησα έχουν γίνει πραγματικότητα. Απλώς κάποιοι έχουν κοντή μνήμη.
 

– Ας πάμε στο θέμα του τερματικού υγροποίησης.
– Ένα έργο τεράστιας σημασίας. Πρέπει να αποφασιστεί το μέγεθός του και εάν θα εμπλέξουμε εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να βασιστούν σε διακρατικές συμφωνίες – π.χ. Ιαπωνία ή Κίνα. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα πωλείται, πού θα πωλείται και εάν θα φέρνουμε μόνο το δικό μας, εκείνο που θα βγάλουμε σε μερικά χρόνια, ή και του Ισραήλ ή και του Λιβάνου ακόμα.
 

– Πρέπει να βιαστούμε με τις αποφάσεις για να μη γίνει τελικά αλλού αυτό το τερματικό.
– Πρέπει να γίνει στην Κύπρο και πρέπει να είναι χερσαίο και όχι πλωτό, για να μας προσδώσει οντότητα. Κάνοντας αυτές τις υποδομές εδώ στην Κύπρο, θα μπούμε στον χάρτη της ενεργειακής διπλωματίας.
 

– Με βάση τις γεωλογικές έρευνες που έγιναν, πόσο αέριο φαίνεται να υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ;
– Από τα 350 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια που υπάρχουν εδώ στη γύρω περιοχή, αναλογούν στην Κύπρο 80-100 τρισεκατομμύρια. Σε ολόκληρη τη ζώνη και όχι μόνο στο μέρος όπου χωρίσαμε τα 13 οικόπεδα.
 

– Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε ταυτόχρονα τα 13 οικόπεδα;
– Αυτό θα διαφανεί από τις αιτήσεις που θα πάρουμε και τους όρους που θα θέσουν οι εταιρείες που θα κάνουν τις προσφορές σε ό,τι αφορά στην εμπορία. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να είναι επί ίσοις όροις οι συμφωνίες και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα μωσαϊκό συμφερόντων στην περιοχή ώστε να εξυπηρετηθεί και το πολιτικό συμφέρον της χώρας μας.
 

– Μέχρι πότε μπορούμε να έχουμε το δικό μας αέριο για ηλεκτροπαραγωγή;
– Σε τρία χρόνια μπορεί να έρθει με αγωγό έτοιμο για χρήση. Το υπόλοιπο θα διοχετεύεται στον ίδιο αγωγό, κάτω από άλλη πίεση, ώστε να μπαίνει στο τερματικό, να υγροποιείται και να εξάγεται στις διάφορες αγορές.
 

– Και το τερματικό; Πότε μπορεί να κατασκευαστεί;
– Θα πάρει γύρω στα 7-8 χρόνια. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα οι μελέτες και οι εργασίες. Μέχρι τότε, φυσικά, θα έχουμε το άμεσο όφελος από τις παράπλευρες επενδύσεις και φυσικά από τη μείωση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής.
 

Ποσοστό επί των κερδών
– Πώς θα γίνεται η διαχείριση και εμπορία του φυσικού αερίου στη βάση της συμφωνίας με τη Noble Energy;
– Εγώ έκανα τη συμφωνία με τη Noble αλλά δεν μπορώ να σας πω ποσοστά. Η συμφωνία είναι πολύ θετική. Τα έσοδά μας θα είναι στο κέρδος από την εμπορία του φυσικού αερίου, την οποία θα κάνει η Noble Energy, ενώ μπορούμε να παίρνουμε για δική μας κατανάλωση ένα ποσοστό.

www.kathimerini.com.cy


8 σχόλια:

  1. Υπολογιζουν χωρις τον ξενοδοχο . Η εθνικη φρουρα θα επρεπε να προετοιμαζεται για πολεμο . 1 δις επιπλεον του δανειου των 2.5δις θα επρεπε να δοθει για τον ολοκληρωτικο επανεξοπλισμο και ενισχυση της εθνικης φρουρας . Οι Ρωσοι δεν θα ειχαν κανενα προβλημα . Οι κοινη γνωμη στην Κυπρο θα επρεπε ιδη να εχει προετοιμαστει για τον υπερτατο αγωνα υπερ πατριδας (τα χρηματα του αεριου βοηθουν για να πειστουν και οι πιο κακοπιστοι) . Αντ αυτου ελπιζουν η διεθνης κοινοτητα να κανει αυτο που δεν εχει κανει ποτε . Το ελπιζουν μαλιστα την περιοδο που η Τουρκια ειναι ο πιο χρησιμος παικτης για τα δυτικα σχεδια .
    Εχω να πω 3 πραγματα .
    Ραγιαδες , ραγιαδες , ραγιαδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και "μετα" θα βγουν 1000 ειδικοι μετα Χριστον προφητες , να εξηγουν γιατι δεν συνεφερε η Κυπρος "ανεξαρτητη" να διαχειριζεται το κοιτασμα . Ολα ειναι θεμα ισχυος . Και η Κυπρος οπως και το Ελλαδικο κρατος , θα μπορουσαν αλλα............. δεν ηθελαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή ο Κυπριακός λαός θα κλιθεί στις επόμενες εκλογές να αποφασίσει για την σημερινή κυβέρνηση χωρίς να γνωρίζει ποιο είναι το περιεχόμενο της ιστορικής και καθοριστικής για το μέλλον του συμφωνίας που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι του στο κοινοβούλιο;
    Είναι δηλαδή σαν να πουλάει το σπίτι μου ένας μεσίτης αλλά αρνείται να μου πει πόσο το πούλησε!
    Αν δεν αναφέρετε και δεν εξηγήσετε τους όρους της συμφωνίας στον Κυπριακό λαό κ Κασίνη τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι είσθε ένας κοινός απατεώνας που εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.
    Είναι γελοίο να προσπαθείτε να παρουσιάσετε ως «επιτυχία» το γεγονός ότι θα «μπορούμε να παίρνουμε για δική μας κατανάλωση ένα ποσοστό» από το ΔΙΚΟ μας φυσικό αέριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυσσάξατε! Αφήστε βρε παλιόπαιδα τον άνθρωπο ήσυχο: για τα περαιτέρω θα μερημνήσει ο καινούργιος φορέας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. elpasa

    Σε αυτό η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά,υπογράφοντε μνημόνια και ψηφίζοντε δίχως να τα διαβάσουν ακόμη και οι βουλευτές....

    Τί να λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους και Καλή Χρονιά
    Χρήστο είσαι σίγουρος ότι δεν ξέρουν; τι ψηφίζουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν για προκάλυψη της προδοσίας ;
    Στην ζωή μέχρι τώρα αυτό που έχω δει κατά κόρον είναι ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστίνα,σε ότι αφορά τις ευθύνες τους,ελάχιστα με ενδιαφέρει αν το διάβασαν ή όχι,αυτό είναι δικό τους πρόβλημα,εμένα με ενδιαφέρει ότι το ψήφισαν.

    Είμαι ο τελευταίος στον γαλαξία που θα τους απαλάξει των ευθυνών τους.

    Πάντως,δεν ξέρω τί είναι χειρότερο,να το διάβασαν και να το ψήφισαν ή να μη το διάβασαν και να το ψήφισαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως,δεν ξέρω τί είναι χειρότερο,να το διάβασαν και να το ψήφισαν ή να μη το διάβασαν και να το ψήφισαν;

    Οτι ακόμα ζουν Χρήστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.