17/1/12

Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΔΥΝΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΦΕΛΕΙΑ – ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥ


Δημήτρης Κ. Τσίτος
(Συγγραφέας – Σύμβουλος Διαπραγματεύσεων)
Copyright:
www.rieas.gr
Το άρθρο αυτό γράφεται με αφορμή την είδηση ότι είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα.Δυστυχώς στους συνανθρώπους μας που αυτοκτόνησαν –τουλάχιστον όσοι προέβησαν στο εγχείρημα αυτό με σώας τα φρένας-  δεν συγκαταλέγεται, από όσα γνωρίζουμε, κανένας πολιτικός ή διακεκριμένος κρατικός λειτουργός. 

Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια πράξη ευαισθησίας και εντιμότητας από, έστω, έναν ακέραιο άνθρωπο που δεν μπορεί να ανεχτεί το πολιτικό σύστημα που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ειλικρινά ένα τέτοιο φαινόμενο, ο μεγάλος αριθμός αυτοχείρων, προκαλεί σοκ και λύπη, ενώ η αυτοκτονία κάποιων πολιτικών θα προκαλούσε ικανοποίηση στο δημόσιο αίσθημα και ενδεχομένως το καλωσόρισμα κάποιας ελπίδας.

Ίσως, μάλιστα, αν γινόταν από κάποιους συγκεκριμένους πολιτικούς, αυτούς που αντιπαθούν σχεδόν όλοι οι Έλληνες με εξαίρεση τα παράσιτα τους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν εξιλέωση των όσων έχουν διαπράξει ή δεν έχουν διαπράξει και ένα λυτρωτικό κατευόδιο προς τα «επέκεινα».
Επιπρόσθετα το σχόλιο ανωτάτου κρατικού λειτουργού και πολιτικού, κατ’ εξοχήν υποκριτικό και παιδαριώδες, προκαλεί με την αφέλεια και την κουτοπονηριά του περιεχομένου και με τις παροτρύνσεις, σχετικά με τις αυτοκτονίες, προς τους πάντες- ανόητους και μη.

Αυτές είναι τακτικές άλλων εποχών όπου η βλακεία των ψηφοφόρων – πολιτών είχε ενδημική μορφή και υπόσταση και μια δήλωση πολιτικού –όσο ανόητη κι αν ήταν- είχε κάποια απήχηση του τύπου «βλέπεις, ενδιαφέρονται».  Αυτά όμως τελείωσαν και μαζί τους τελειώνουν και αυτοί που τα λένε.
Δυστυχώς, δεν μαθαίνουν – δεν αλλάζουν και συνεχίζουν, όμως, να κυβερνούν.

Ο τίτλος του άρθρου «Η χυδαιότητα του δήθεν δυνατού και η αφέλεια – ενδοτικότητα του υποτιθέμενου αδυνάτου» αντανακλά τις στάσεις, τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές των κρατούντων (αμέσως και εμμέσως).

Οι δυνατοί (ο ρόλος αυτός τους ανετέθη) είναι οι πολιτικοί και το δείχνουν με κάθε τρόπο.  Από το να ταπεινώνουν όργανα της τάξεως –γλισχρά αμειβόμενα, μέχρι το να αισθάνονται άνετα και να διαψεύδουν ο ένας τον άλλον για το ίδιο θέμα.

Οι αρχαίοι Έλληνες σωστά διατυμπάνιζαν ότι ο υπερβολικός πλούτος εξαχρειώνει και η φτώχεια εξαθλιώνει.  Κάποιοι συσσώρευσαν με τρόπους ανήθικους, και άλλως πως, τεράστιο πλούτο –σε βάρος αυτών που εξαθλίωσαν, απέκτησαν δύναμη, ενώ είναι ανίκανοι και καταστροφικοί, και υιοθέτησαν χυδαίες συμπεριφορές σε κάθε φάση του βίου τους.  Κάποιοι μάλιστα έχουν και χυδαία εμφάνιση, αλλά δεν τους νοιάζει καν – τόσο άτρωτοι νιώθουν.

Οι υποτιθέμενοι αδύνατοι είναι αδύνατοι επειδή, κυρίως, είναι αφελείς.  Η αφέλειά τους οδηγεί σε μια περίεργη ενδοτικότητα που τους καθιστά ακόμη περισσότερο αδυνάτους.  Οι αδύνατοι είναι αδύνατοι επειδή αποφάσισαν να είναι αδύνατοι! 

Η εξαχρείωση όμως, που προκύπτει από την φτώχεια – από την απόγνωση – από την ανυπαρξία κάποιας ελπίδας – με το μαρασμό από τη στέρηση, κάποια στιγμή γίνεται το όπλο για την επιβίωση.  Τότε οι χυδαίοι πληρώνουν, και πληρώνουν ακριβά. 

Η ενδοτικότητα μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού δεν σημαίνει ότι ο κόσμος αυτός είναι ηλίθιος.  Ίσως να μπορεί, ακόμη, να πορεύεται κάπως.  Ίσως, και μάλλον, υπάρχει κάποιο «λίπος».  Υπάρχουν όρια αντοχής σε ένα καζάνι που μαζεύει ατμό.  Κάποια στιγμή εκρήγνυται. Και όταν εκραγεί το καζάνι δεν μπορείς μετά να το ξανασυναρμολογήσεις.

Οι ξένοι δανειστές μας φαίνεται να έχουν καταλάβει ποια είναι τα όρια ενδοτικότητας του Ελληνικού λαού και άρχισαν να διορθώνουν, κάπως, καταστάσεις. Έτσι θα μπορούν να αρμέγουν τη χώρα και τους πολίτες της για πολλά χρόνια. Μάλλον έχουν εκτιμήσει το περίφημο «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει…».  Οι Έλληνες πολιτικοί… «πέρα βρέχει και αντίπερα χιονίζει», αισθάνονται ασφαλείς.  Ο κόσμος δεν έχει να φάει και αυτοί προικίζουν τα κόμματά τους με όλο και περισσότερα.

Η ώρα που το «Η χυδαιότητα του δήθεν δυνατού και η αφέλεια – ενδοτικότητα του υποτιθέμενου αδυνάτου» θα αποτελέσει σαν σπινθήρας σημείο «τροπής» μάλλον πλησιάζει και τότε θα ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.  Μακάρι να είναι δίκαια.

9 σχόλια:

  1. Το αρθρο αυτο αν και ειναι πολυ κυνικο ( ..."Οι υποτιθέμενοι αδύνατοι είναι αδύνατοι επειδή, κυρίως, είναι αφελείς. Η αφέλειά τους οδηγεί σε μια περίεργη ενδοτικότητα που τους καθιστά ακόμη περισσότερο αδυνάτους. Οι αδύνατοι είναι αδύνατοι επειδή αποφάσισαν να είναι αδύνατοι"..).
    Η ηθικη που εκφραζει ο συγγραφεας ειναι η "ηθικη"(????????) του νεο-φιλελευθερισμου της Σχολης Σικαγου (δεν εννοω φυσικα...μονο την σχολη του Αλ Καπονε).Ο συγγραφεας δεν δικαιωνεται ουτε με την ...συμπαθεια που δειχνει στους αυτοχειρες -θυματα αυτης της Σχολης και των μαθητων αυτης.Φωτογραφιζει το που εσπουδασε την τεχνικη της παγιδευσης του θυματος που ειναι παγιδευμενο και σε απογνωση("Σύμβουλος Διαπραγματεύσεων")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπληρωνω το σχολιο μου με το παρακατω
    >5. Ο Νόμος του Ισχυρού. Σε συνθήκες «πολέμου» υπάρχουν πάντα εκείνοι οι δυνατοί ή οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις προς όφελος τους. Είναι πλέον μετρήσιμο το γεγονός που θα επικρατήσει το 2012 όπου μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες προφασιζόμενες την κρίση μεταθέτουν τις πληρωμές τους αντισυμβατικά 30-90 μέρες και χωρίς να καταβάλουν στους προμηθευτές τους ως όφειλαν τον ΦΠΑ εντός προθεσμιών. Δηλαδή, θα είναι συχνό το φαινόμενο όπου ένας μικρός προμηθευτής θα αναγκάζεται να χρηματοδοτεί το ΦΠΑ ενός μεγαλό-πελάτη (π.χ. μια τράπεζα) διότι ενημερώθηκε ότι η «νέα» πολιτική της είναι η πληρωμή της συνολικής αξία του τιμολογίου να πληρώνεται στις 120 αντί 60 ημέρες. Η πληγή αυτή θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές μικρομεσαίες εταιρείες ή ακόμα χειρότερα στην μη καταβολή φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο με δραματικές εξελίξεις για τους επιχειρηματίες και την αγορά.
    Hellastat: Προοπτικές 2012 – Οι 7 κρυφές πληγές της κρίσης
    Αναρτήθηκε από Andpik στις 1/16/2012 05:47:00 μμ
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/hellastat-2012-7.html#.TxVtlVEqCuY<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Οι υποτιθέμενοι αδύνατοι είναι αδύνατοι επειδή, κυρίως, είναι αφελείς. Η αφέλειά τους οδηγεί σε μια περίεργη ενδοτικότητα που τους καθιστά ακόμη περισσότερο αδυνάτους. Οι αδύνατοι είναι αδύνατοι επειδή αποφάσισαν να είναι αδύνατοι! <

    Εύκολα γράφει κανείς αυτές τις μαλακίες, άμα έχει το στομάχι και το πορτοφόλι του γεμάτο. Θα ήθελα να τον έβλεπα στην θέση ενός απολυμένου με τρία παιδιά, που χρωστά δόσεις για το σπίτι, ενώ στερείται και το φαΐ, για να δω, όταν θα αποφασίσει να κρεμαστεί, αν το κάνει από αφέλεια.

    Και μόνο το γεγονός ότι είναι ανελλήνιστος σε σημείο αηδίας, μού προκαλεί αποστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχολιασμός σημαίνει καταγραφω την άποψη μου.Ο Πλουραλισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατίας και του δημοκρατικού ανθρώπου.

    Διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται και μπορείτε το δικαίωμα της διαφορετικότητας

    Πολεμικές του τύπου "βομβαρδείστε" δεν έχουν θέση νομίζω σε αυτόν τον χώρο αποτελούν δε για μένα Προσωπικά Κόκκινη γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπαμαι για την απαντηση αυτη στο "βομβαρδιστε το RIEAS με διαμαρτυριες για την αποδοχη μεσω δημοσιευσης του καταπτυστου αρθρου περι των θυματων και των θυτων".Γνωριζω οτι ο Σαββας γνωριζει τον κ.Νομικο και αυτο υποθετω οτι το γνωριζεις και εσυ και τα υπολοιπα επιλεκτικα σβυσηματα σχολιων δικων μου δεν σε θεωρω τον καταλληλοτερο να τα κανεις.Ηδη σας γυρισε την πλατη ο Ανακοντα και αν ξαναγινει αυτο σε εμενα επειδη δεν σε θεωρω τον καταλληλοτερο θα κανω και εγω το ιδιο.Ευχαριστω τον ινφογνωμονα και πιστευω οτι δεν εχασε απο την παρουσια μου σε αυτον το αντιθετο μαλιστα και με ΠΛΗΡΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ.
    Να ειστε καλα και αλλου και οχι σε εμενα τα παιχνιδακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν γνωρίζω κανέναν και είσαι σε θέση να το ξέρεις.

    Οπως το να δημιουργούνται κρίσεις σε βάρος μου αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια πολλών ειδικά σε χρόνο που όλοι γνωρίζουν ότι ο Σάββας είναι απασχολήμένος και αρα θα πρέπει εγω να διαχειριστώ την κρίση.

    Εχω μάθει στην ζωή μου να ανταποκρίνομαι στις προκλήσεις και να αναλαμβάνω τις ευθύνες.Οπως έχω μάθει να μιλώ για μένα μόνο και να μην λειτουργώ ως εκπρόσωπος. Οπως εχω μάθει να λέω καθαρά τις σκέψεις μου και να μην μεταμορφώνομαι οβιδιακά.

    Οποιος προσπαθεί συνεχώς να κρύβεται γίνεται και πλέον εντοπίσ
    ιμος αποτελεί μια βασική αρχή του ανταρτοπόλεμου

    Το να πείς την αλήθεια λοιπόν θα σε τιμήσει ως Ελληνα και ως άνδρα.Πότε λοιπόν έλεγες αλήθεια πρίν και ξέρεις τι εννοώ ή τώρα?
    Αποφάσισε και μην σε επηρεάζουν τα μαγνητικά ρεύματα τα οποία προκαλούν την περίεργη κίνηση των νερών ανα εξάωρο και με μια ώρα στάσιμη.

    Είμαι δημοκράτης και δεν δέχομαι ενέργειες του τύπου αυτού τις θεωρώ προβοκατόρικες.Εσύ μπορείς να ζείς στην εποχή των προγκρόμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι σε πολλους γνωστο οτι βρισκεσαι σε ημιαγρια κατασταση και δεν θα σου απαντησω στο λιβελο σου που ειναι ανταξιο της προσωπικοτητας σου.Αντε απο εδω.Αλλοι θα επρεπε να δουνε καταματα το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ.Δεν ειμαι ο αρμοδιος.Ασχολουμαι με πιο σημαντικα θεματα απο την δικη σου παρουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδωσα τον λόγο μου και θα τον τηρήσω
    Ουτε συκοφάντης είμαι ούτε υβριστής ούτε επιθετικός κάτι που χαρακτηρίζει άλλους .

    Εγώ απλα μιλώ καθαρά και ότι λέω το υποστηρίζω με επιχειρήματα και δεν παίζω παιχνίδια.Φυσικά και ότι γράφω και κάνω με χαρακτηρίζει όπως και με τον καθέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. >Το να πείς την αλήθεια λοιπόν θα σε τιμήσει ως Ελληνα και ως άνδρα.Πότε λοιπόν έλεγες αλήθεια πρίν και ξέρεις τι εννοώ ή τώρα?<

    εισαι νανος για να μιλησεις για αλλους.και ταυτοχρονα ενας σκοτεινος και αγνωστου προελευσης και σκοπου τυπακος.

    >Είμαι δημοκράτης και δεν δέχομαι ενέργειες του τύπου αυτού τις θεωρώ προβοκατόρικες.Εσύ μπορείς να ζείς στην εποχή των προγκρόμ<

    μεγαλυτερος προβοκατορας απο την αφεντια σου? Ποια πογκρομ εννοεις με την παρανοικη σου διαθεση? και για ποια δημοκρατια μιλας εκτος απομ αυτην σοβιετικου τυπου.εγω δεν πιστευω σε καμμια δημοκρατια απο αυτες που φτιαχνονται απο ατομα παρομοιου φυραματος του δικου σου.
    ΥΓ
    Σου απαντω καθυστερημενα διοτι δεν ειχα τον καιρο να μπω και να δω τις αρλουμπες σου,τωρα καταλαγιασα και ειδα τι εγραψες κακομοιρη.Σε ξαναπαραπεμπω σε αυτον που σε ανεχεται να μολυνεις το ιστολογιο του,δεν εισαι της δικης μου αρμοδιοτητας και δεν θα καταδεχθω ουτε να σε βρισω.Αλλοι οι δρομοι μας και δεν θα παρεις απο εμενα την αξια που δεν εχεις και επιδιωκεις να αρπαξεις μεσα αποτην ματια αυτων που δεν φτανεις ουτε στα αρχ@@@@@ τους,πραγμα που επιδιωκεις εστω και μεσα απο τις βρισιες τους με οιοδηποτε τροπο.αντε παραπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.