17/1/12

Οι Κούρδισσες δεν τα βάζουν κάτω

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μια εκδήλωση με ασυνήθιστο στόχο στο Λήδρα Πάλας.Διαμαρτυρία για την απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και για τη μαζική δολοφονία Κούρδων εφήβων στην επαρχία Σιρνάκ

Μια εκδήλωση διαμαρτυρίας με τον ασυνήθιστο στόχο να προσέξει η κυπριακή κοινή γνώμη τον πόνο και τις ταλαιπωρίες των γυναικών των καταπιεσμένων και εξαθλιωμένων κουρδικών περιοχών της Τουρκίας, πραγματοποίησαν χθες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, Κούρδισσες που διαμένουν κυρίως στη Λεμεσό και στην Πάφο.


Δεκάδες γυναίκες όλων των ηλικιών, μέλη του Συμβουλίου των Κουρδισσών Γυναικών στην Κύπρο, κατευθύνθηκαν από το γραφείο του Κουρδιστάν στον Λυκαβηττό προς το Λήδρα Πάλας, όπου επέδωσαν σε μέλος της ΟΥΦΙΚΥΠ, με αίτημα να δοθεί στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, γραπτή διαμαρτυρία για την απαγόρευση των επισκέψεων στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται απομονωμένος σε τουρκική φυλακή στο νησί Ιμραλί.

Το ευρύτερο πλαίσιο διαμαρτυρίας
Οι Κούρδισσες της Κύπρου εκφράζουν επίσης τη διαμαρτυρία τους για τη σφαγή 35 αμάχων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανήλικων αγοριών 12-18 χρονών, στο χωριό Ρομπόσκι της επαρχίας Σιρνάκ, στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, στις 28 Δεκεμβρίου 2011, από την τουρκική αεροπορία.

Ακόμα, υπενθυμίζουν στα Ηνωμένα Έθνη το κύμα των μαζικών συλλήψεων εκατοντάδων στελεχών του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν ακόμα και εκλεγμένοι βουλευτές.

Η εκδήλωσή τους εκφράζει βέβαια τη γενικότερη εναντίωσή τους στο συνεχιζόμενο καθεστώς της μη αναγνώρισης του κουρδικού λαού στην Τουρκία και της άρνησης των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.


Μια σχεδιασμένη γενοκτονία
Η Ζανέτ Χαράμ, που κατάγεται από τη Συρία και διαμένει με την οικογένειά της στην Πάφο, μας είπε ότι μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου στη Λεμεσό, αποφάσισαν να οργανώσουν αυτή την εκδήλωση, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτές που υποφέρουν περισσότερο στο Κουρδιστάν είναι οι γυναίκες». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δολοφονία των 35 νεαρών άμαχων Κούρδων στο Σιρνάκ από τον τουρκικό στρατό και στον πόνο των μητέρων τους.

Χαρακτήρισε το περιστατικό «σχεδιασμένη γενοκτονία» εκ μέρους του τουρκικού κράτους σε βάρος του κουρδικού λαού. Όπως εξήγησε, τα παιδιά θα μετέφεραν πετρέλαιο για να το εμπορευθούν και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αφού στο Σιρνάκ στα σύνορα με το Ιράκ, οι ντόπιοι δεν έχουν άλλους πόρους ζωής εκτός από το εμπόριο καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που το προμηθεύονται από το Ιράκ και το πωλούν στην τουρκική επικράτεια. Διευκρίνισε ότι οι τουρκικές Αρχές επιτρέπουν στους άμαχους Κούρδους να μεταβαίνουν στο Ιράκ, να προμηθεύονται τα είδη αυτά και να τα μεταφέρουν στην Τουρκία, εκτός από αλκοόλ και όπλα. «Τη νύχτα που τους δολοφόνησαν, οι Τούρκοι γνώριζαν ότι οι νεαροί Κούρδοι μετέφεραν τα συνηθισμένα προϊόντα κι όμως δεν τους άφησαν να περάσουν και τους είπαν να περιμένουν σε συγκεκριμένο σημείο στο βουνό, όπου τους βομβάρδισαν και τους σκότωσαν. Γλίτωσε μόνο ένας και άλλοι 7-8 που πέρασαν στην ιρακινή πλευρά».

«Είμαστε Κούρδοι, όχι Τούρκοι»
Η Ζανέτ Χαράμ γνωρίζει πολύ καλά ελληνικά, όπως και τουρκικά, αραβικά και κουρδικά και εργάζεται μεταφράστρια στην Αστυνομία. Μας είπε ότι τα παιδιά των Κούρδων της Κύπρου, που οι περισσότεροι είναι πολιτικοί πρόσφυγες και αιτητές ασύλου από την Τουρκία και τη Συρία, φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, γνωρίζουν ελληνικά, αλλά στο σπίτι μιλούν κουρδικά. «Θέλουμε να ξέρουν τα μωρά μας ότι εμείς είμαστε Κούρδοι κι έχουμε τη δική μας γλώσσα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο μας ενοχλεί πολύ που στην ταυτότητά μας γράφει «Τούρκος» αντί «Κούρδος». Κι όμως οι αρμόδιοι στις κρατικές υπηρεσίες, μας θεωρούν Τούρκους. Οι Τούρκοι μάς πατούν, γιατί θέλετε να μας πατήσετε κι εσείς; Με ποιο δικαίωμα γράφεις στην ταυτότητά μου ότι είμαι Άραβας ή Τούρκος, ενώ είμαι Κούρδος; Πολλοί Κύπριοι δεν θέλουν τους ξένους. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι δεν ήρθαμε εδώ για να τους πιάσουμε τη χώρα τους και ότι οι Τούρκοι μάς έβλαψαν πολύ, όπως έβλαψαν και τους Κύπριους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.