15/1/12

Άρθρο του «Φ»: Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή κι αυτό οφείλεται πρωτίστως στη γεωγραφική της θέση και εσχάτως λόγο και του εντοπισμού του φυσικού αερίου. Η αξιοποίηση της στρατηγικής σημασίας της χώρας, αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα και δεν γίνεται ποτέ από τύχη. Καθορίζεται με τη διαμόρφωση στρατηγικής και την υιοθέτηση τακτικής, που αντιμετωπίζει τη μεγάλη εικόνα και δεν αναλώνεται ποσώς στα μικρά και επουσιώδη. 
Τα τελευταίαχρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει τις σχέσεις της με το γειτονικό Ισραήλ. Οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο ήταν πάντα καλές και παραδοσιακά εκφράζονταν μέσα από αλληλοϋποστήριξη. Το ένα, όμως, δεν εμποδίζει το άλλο. Μπορεί μια χώρα να έχει εξίσου καλές σχέσεις τόσο με τους Άραβες όσο και με τους Ισραηλινούς. Τούτο βοηθά όλους τους πρωταγωνιστές. Άλλωστε η Κύπρος στο παρελθόν είχε προσφερθεί για να συμβάλει στην εκτόνωση κρίσεων. 
Σήμεραμε τα νέα δεδομένα, με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λευκωσία έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της. Εργαλεία, τα οποία δημιουργούν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας. Σε μια περίοδο δύσκολη σε όλους τους τομείς, θεωρούμε πως αποτελεί στοίχημα για τη χώρα μας να προχωρήσει και να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Και στην περίπτωση τη δική μας, είναι προφανές ότι έχουμε απόλυτη ανάγκη να μετατρέψουμε αυτά τα πλεονεκτήματα σε πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των γειτονικών χωρών. Να εξυπηρετεί την ειρήνη, τη συνεργασία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Για να γίνει τούτο, χρειάζεται σχεδιασμός και διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και προώθηση συγκεκριμένων μέτρων. Χωρίς φοβικά σύνδρομα και αναποφασιστικότητα, που ενίοτε χαρακτηρίζει τις κινήσεις των διαχειριστών. 
Ότανσε δύσκολες περιόδους προσφέρονται εξ ουρανού δώρα, δεν νομιμοποιείται κανείς να τα πετάει στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι έγκλημα προς τη χώρα και τους πολίτες, η απαθής αντιμετώπιση των εξελίξεων. Χρειάζονται, συνεπώς, κινήσεις και ενέργειες, στη βάση των οποίων θα πορευθούμε με τα νέα δεδομένα και λειτουργώντας σωστά, εποικοδομητικά και με στόχους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συμπεριφερθούμε διαφορετικά. Επαναλαμβάνουμε: Μπορούν τα εθνικά συμφέροντα να εξυπηρετηθούν καλύτερα, εάν ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια και αποβάλλουμε φοβίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.