15/1/12

Γ. Σέρτης: Προς Λησμονούντας

ΤΩΡΑ που –και– η Σκοτία ζητά την αυτονομία της και την ανεξαρτησία της από την κυριαρχία της –πάλαι ποτέ– Μεγάλης Βρετανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και καθώς είμαστε στην παραμονή της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος των Κυπρίων, ώρα να ξαναθυμηθούμε εκείνο το –προ τόσων δεκαετιών– αποικιοκρατικό δείγμα αυθαιρεσίας: 
—Για την Κύπρο, Ελευθερία ουδέποτε! 
Γιατί –ειδικά για την Κύπρο– εκείνο το «ουδέποτε Ελευθερία» της βρετανικής στρατοκρατίας και διπλωματίας; 
Ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως υπήρξε απάντηση. Η ...συνέπεια, όμως, των Βρετανών στην άρνησή τους για Απελευθέρωση της Κύπρου από την αγγλική μέγκενη υπήρξε ...διαχρονική. 
Γιατί, όταν ακόμα και για το σύνολο των αποικιών Ασίας τε και Αφρικής το δικαίωμα των λαών για Αυτοδιάθεση κατέστη αποδεκτό, ειδικά για την Κύπρο –ακόμη και απο ...ελληνοκυπριακά χείλη– θεωρήθηκεμαξιμαλισμός; 
Αν η βρετανική διατύπωση δεν είχε προηγηθεί του Απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων, θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν εκδικητική συμπεριφορά μιας πάνοπλης αυτοκρατορίας, η οποία ταπεινώθηκε από αμούστακα παιδιά και γυναίκες που την πετροβόλησαν περιφρονώντας τη φρικτή αγχόνη. 
Όμως, το: 
—Για την Κύπρο, Ελευθερία ουδέποτε! 
συνοδεύτηκε με –όλων των ειδών– βρετανιέςκαι αδίστακτες μεθόδους αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας του Νησιού. Όπως, από το 1953, σημείωσε ο Ποιητής: 
«Μαζεύουν σύνεργα για ν’ αλλάξουν τις ψυχές...» Λοιπόν, ό,τι οι μελετητές αναφέρουν τόσα χρόνια σαν γεωστρατηγική θέση του Νησιού, ήταν –μεταφορικά και κυριολεκτικά–το πέρασμαγια των πετρελαίων τις δρακοσπηλιές. Τώρα, ξέρουμε κι εμείς όσα, –από χρόνια– ήξεραν οι αποικιστές: 
—Το Νησί δεν ήταν, απλώς,το πέρασμα : Ήτανο Φύλακας της Δρακοσπηλιάς...! 

1 σχόλιο:

  1. Σκαλ
    Αλες εποχες εκεινες και αλλες αυτες που ερχονται και ειναι πλεον μονοδρομικες.Κανενας δεν αγαπαει τον αλλο παρα μονο μεχρι εκει που φτανουν τα συμφεροντα και οι συγκυριες.Ευχομαι τουλαχιστον οσοι ειμαστε στο ιδιο συστημα να δειχνωμε εμπρακτα οτι συμπλεουμε.Για αυτο ειμαι τοσο σκληρος με τους "δικους μας" γιατι οι "αλλοι" φυσικο ειναι να συμπεριφερονται ετσι.Οταν πριν 15 χρονια ακουγοντας για αναγκαιοτητα καταργησης κρατων με την δομη που εχουν ειπα"ας γινει πρωτα στην Βρεττανια και μετα θα συζητησωμε" και η απαντηση "βεβαιως και θα γινει ΚΑΙ στην Βρεττανια αυτο"ειναι προυποθεση παγκοσμιων αλλαγων.Παντως μεχρι τοτε ας δουμε ενα ωραιο βιντεο για το πως η 16η Μηχανοκινητη Μεραρχια μας εκπαιδευεται στο περασμα του ποταμου Εβρου προσανατολιζομενη ανατολικα=
    Τα Leopard βρήκαν πυρομαχικά;Βίντεο…συλλεκτικό με τ΄άρματα να κάνουν βολές!
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1hyjWGC7Nlw
    Το βίντεο του ΓΕΣ περιέχει στιγμιότυπα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Μονάδων στην Περιοχή Ευθύνης της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων, Τακτικές Ασκήσεις, διέλευση Υδάτινου Κωλύματος, βολές διαφόρων οπλικών συστημάτων καθώς και εκπαίδευση στις διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων Διοικητικής Μέριμνας (αντικατάσταση κινητήρα άρματος στο πεδίο της μάχης, διακομιδή τραυματία κτλ).
    Βέβαια το πιο …εντυπωσιακό είναι ότι θα δείτε τα Leopard ,να κάνουν βολές! Βρήκαν πυρομαχικά;
    Για πρώτη φορά εμφανίζονται άρματα τύπου Leopard 2A4 να πραγματοποιούν διέλευση από υδάτινο κώλυμα. Και μάλιστα όχι κώλυμα τεχνητό, αλλά πραγματικό ποτάμι.Η δυσκολία λόγω της απόστασης, της συνεχόμενης αυξομείωσης του βάθους, της ανάγκης για αλλαγή κατεύθυνσης μέσα στο νερό και της σύστασης του πυθμένα του ποταμού όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν σε τσιμεντένιο προκατασκευασμένο κώλυμα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα πεδία ασκήσεων.Επίσης εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αρμάτων που «βουτάνε» ταυτόχρονα στο νερό, ενδεικτικό στοιχείο για την πληρότητα των συλλογών εργαλείων του άρματος.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ΓΕΣ παρουσιάζει σε video, βολές με άρματα που έχουν πυροβόλο 120 χιλ. Αυτό σημαίνει ή ότι βρήκαμε πυρομαχικά (λες να είναι αλήθεια;;;;), ή ότι λόγω της επικείμενης προμήθειας, αποφάσισαν να ρίξουν τα βλήματα που είχαν περισσέψει από τις δοκιμές των αρμάτων.Αν ισχύει το δεύτερο, ας ελπίσουμε ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα τους πουλήσει και σύντομα θα λήξει το θέμα. Αλλιώς αυτά τα video θα αποκτήσουν ανεκτίμητη ιστορική και συναισθηματική αξία!Θα θυμίζουν σε όλους το έγκλημα που συντελέστηκε και καταφέραμε το ¼ της ζωής ενός πανάκριβου οπλικού συστήματος να το έχουμε μη αξιοποιήσιμο επιχειρησιακά.
    http://nationalpride.wordpress.com/2012/01/15/%CF%84%CE%B1-leopard-%CE%B2%CF%81%CE%AE%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84/#more-105375
    www.onalert.gr
    [ Operationalrange=550 km (340 mi) (internal fuel)[1]. Η Κωνσταντινουπολη ποσο αληθεια απεχει απο το ποταμι μας???????? ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.