17/1/12

Eπίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού μέσα Φεβρουαρίου

Η συνάντηση ενισχύει την τριμερή αμυντική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ
Της Μιράντας Λυσάνδρου
Το μήνυμα της εδραίωσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό επίπεδο στέλνει η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο η οποία προγραμματίστηκε περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως μετέφεραν στην «Κ» πηγές από το υπουργείο Εξωτερικό, θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, κι ενδεχομένως με άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους, μία συνάντηση η οποία φαίνεται να ενισχύει περαιτέρω την τριμερή αμυντική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ η οποία επισφραγίστηκε την τελευταία εβδομάδα αφενός με την επίσκεψη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, στην Αθήνα κι αφετέρου με την επίσκεψη του Κύπρου Υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη.

Η συνάντηση των δύο Υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Ισραήλ την περασμένη βδομάδα και τα θέματα που συζήτησαν, διαμορφώνουν και την ατζέντα του Φεβρουαρίου στη συνάντηση μεταξύ των κ. Νετανιάχου και Χριστόφια. Συγκεκριμένα, Εχούντ Μπαράκ και Δημήτρης Αβρααμόπουλος, έστειλαν το μήνυμα της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, λέγοντας ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ η συνεργασία θα επεκταθεί και στον τομέα των πληροφοριών. Εξάλλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπαράκ στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε η προοπτική να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, σταυροδρόμι για τη μεταφορά προς τις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου που θα αντληθεί από τα κοιτάσματα του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ηλιάδης είχε υπογράψει στο Ισραήλ πριν δέκα περίπου μέρες δύο συμφωνίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, μια αμυντικής συνεργασίας και μια για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, που θέτουν τη βάση για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Η περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων των δύο χωρών στα αμυντικά θέματα φαίνεται πως αποτελέσει το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Νετανιάχου και Χριστόφια. Το δεύτερο καυτό θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών θα είναι βεβαίως το φυσικό αέριο και η συνδιαχείριση των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ όσο και σε αυτή της Κύπρου.

Όπως προκύπτει, οι τρεις χώρες, επιδιώκουν τη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να προχωρήσει ομαλά η οικονομική συνεργασία μεταξύ τους για εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής.

Οι κ. Νετανιάχου και Χριστόφιας αναμένεται ότι θα συζητήσουν και τα θέματα που θα προκύψουν από την επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου στο Ισραήλ τέλη Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται σε αυτή τη συνάντηση, όπως έγραψε ήδη η «Κ» στις 8 Ιανουαρίου, το Ισραήλ να εκφράσει και επίσημα πλέον το ενδιαφέρον του για συμμετοχή του στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Οποιαδήποτε εξέλιξη στον τομέα θα επισφραγιστεί με επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή στο Ισραήλ, μετά βεβαίως την επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο.

Στην ατζέντα της συνάντησης Δημήτρη Χριστόφια και Βενιαμίν Νετανιάχου θα βρίσκεται και η ανταλλαγή εκτιμήσεων γύρω από την πολιτική κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής με επίκεντρο το Ιράν.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.