9/1/12

Νταβούτογλου: Η συριακή αντιπολίτευση να συνεχίσει την αντίστασή της με «ειρηνικά μέσα»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να συνεχίσει την αντίστασή της κατά του καθεστώτος της Δαμασκού με «ειρηνικά μέσα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου του.Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο Νταβούτογλου, την Κυριακή, στη διάρκεια συνάντησής του στην 'Αγκυρα με αντιπροσωπεία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου. Η συνάντηση αυτή είναι η τρίτη από τον Οκτώβριο ανάμεσα στο Νταβούτογλου και το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που συσπειρώνει την πλειοψηφία των οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο έχει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.


«Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί δημοκρατία και είπαμε κατά τη χθεσινή μας συνάντηση ότι αυτό πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα», τόνισε η ίδια πηγή.Στη 10μελή συριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γαλιούν.Στη Δαμασκό, οι Σύροι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγόρησαν τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι «καλύπτει τα εγκλήματα» του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά την απόφαση της παναραβικής οργάνωσης να διατηρήσει τους παρατηρητές της στη Συρία παρά τις επικρίσεις και τη συνέχιση της αιματηρής καταστολής.«Είναι φανερό ότι η αποστολή των παρατηρητών προσπαθεί να καλύψει τα εγκλήματα του συριακού καθεστώτος δίνοντάς του επιπλέον χρόνο και ευκαιρίες για να σκοτώσει το λαό μας και για να του καταρρακώσει το ηθικό», τόνισε ο Ζουχάιρ Σάλεμ, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.Ο Σάλεμ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν έχει αναφερθεί στην ευθύνη του καθεστώτος για το θάνατο χιλιάδων Σύρων, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά» .Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπογραμμίζουν τέλος τη βούλησή τους «να προχωρήσουν στο δρόμο προς την απελευθέρωση της Συρίας» .

www.kathimerini.com.cy

Συρία: Εγκαταλείπουν τον Άσαντ πολιτικοί του συνεργάτες




Μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας, που φέρονται να διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική, διακήρυξαν σήμερα ότι προχωρούν σε "πραξικόπημα" κατά της κομματικής ηγεσίας και ανακοίνωσαν ότι θα ενωθούν με τους αντιφρονούντες που έχουν εξεγερθεί κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην ανακοίνωση, τα πρώην στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι η ομάδα τους αποκαλείται "Κόμμα Νέο Μπάαθ" και αναφέρουν ότι συντάσσονται "με τη δεκάμηνη εξέγερση του λαού με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού, πλουραλιστικού κράτους".

Η ομάδα αξιώνει την επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες που βασίζονται στην "εθνική ενότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία" και καλεί τα άλλα μέλη του κόμματος Μπάαθ -το οποίο κυβερνά τη Συρία από το 1963- να εξεγερθούν κατά της "διεφθαρμένης ηγεσίας".
http://www.real.gr/

Ερντογάν: Σε εμφύλιο πόλεμο εξελίσσεται η κατάσταση στη Συρία
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Δευτέρα κατά ενός «εμφυλίου πολέμου και ενός πολέμου των θρησκειών» στη Συρία.

«Η κατάσταση που εξελίσσεται εκεί οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, σε φυλετικό πόλεμο, πόλεμο των θρησκειών και των κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο. Ένας εμφύλιος πόλεμος που θα μπορούσε να λάβει χώρα θα μας έβαζε σε δύσκολη θέση... και θα αποτελούσε απειλή για μας», δήλωσε.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 910 χιλιομέτρων με τη Συρία, πρώην σύμμαχο της, έχει επανειλημμένα καταδικάσει την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, το οποίο έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν ζήτησε αρκετές φορές πέρυσι την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Συρία έχει μια κυβέρνηση που δολοφονεί τους ίδιους τους πολίτες της. Κανείς δεν μπορεί να εγκρίνει (...) τα αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε.

Η Τουρκία συντάχθηκε με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις δυτικές δυνάμεις για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού. Έχει αναστείλει τις οικονομικές συμβάσεις πίστωσης προς τη Συρία και έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να εφαρμόζει αυτές τις κυρώσεις, και ότι αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. «Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί δημοκρατία και είπαμε κατά τη χθεσινή μας συνάντηση ότι αυτό πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα»

    Έλα ρε Ακρίτα, αμέσως να επιβεβαιώσεις αυτό που έγραψα προηγουμένως:
    [...] οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια «αδυσώπητη αναζήτηση» για να διαπραγματευτούν με το Ιράν, έχουν κολλήσει σε μια πολιτική που δεν θα αλλάξει τις πρακτικές του Ιράν ή το καθεστώς του και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό πόλεμο». [...]
    Μήπως έχουμε ξανακούσει αυτή την προσέγγιση; Σας θυμίζει λίγο δόγμα Νταβούτογλου; Ή διαπραγματευόμαστε για να κάνεις με το καλό αυτό που θέλω ή θα το κάνεις αλλιώς; Μήπως ο Νταβούτογλου εκφράζει μια άλλη προσέγγιση, όχι αμιγώς Τουρκική αλλά ευρύτερη; Είναι ο μόνος σε αυτή την περιοχή που το κάνει αυτό;
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/01/blog-post_6021.html?showComment=1326130949702#c4528010665416882661

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.