3/1/12

Η ανάληψη της διοίκησης στο τομέα ασφάλειας της ΕΕ στον τουρκικό Τύπο

Στην ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας από την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται ειδησεογραφικά ο τουρκικός Τύπος.
Η εφημερίδα ''Ακσάμ'' με τίτλο «Οι Ε/κ ανέλαβαν την διοίκηση» γράφει ότι ''πέρασε επισήμως η Διοίκηση της Ειρηνευτικής Δύναμης της ΕΕ στην 'ε/κ διοίκηση''' και πως ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης απάντησε στην απειλή της Τουρκίας ότι μπορεί να αποσυρθεί λέγοντας πως «εάν η Τουρκία απορρίψει την συνεργασία θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με τους θεσμούς της ΕΕ όσο και με την ίδια την ΕΕ». Τώρα αναμένεται η απόφαση της Αγκυρας, σημειώνεται
.Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η ''Τζουμχουριέτ'' με τίτλο «Σημαντικά καθήκοντα στους Ε/κ».Στο μεταξύ η εφημερίδα ''Ζαμάν'' γράφει για επιδείνωση σχέσεων ΕΕ –Τουρκίας το 2012 λόγω και Κυπριακού.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, αιτίες της εκτιμούμενης επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ είναι η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, το Κυπριακό, αλλά και η συνέχιση των αντιτουρκικών στάσεων σε κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως αποδείχθηκε και με την πρόσφατη ψήφιση νόμου στην Γαλλία που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Τουρκία επειδή η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ.

Ένας συμβιβασμός στο Κυπριακό θα είχε εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο η επίτευξη ενός συμβιβασμού κατέστη περισσότερο δύσκολη από τότε που ανέλαβε στα κατεχόμενα ο Ντερβίς Ερογλου, υπογραμμίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι δεν είναι πολύ πιθανή η εξεύρεση λύσης κατά την συνάντηση των δύο ηγετών στο τέλος Ιανουαρίου στην Νέα Υόρκη, λόγω της έντασης από τις έρευνες φυσικού αερίου και την υποστήριξη της ΕΕ προς τους Ε/κ.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία προτίθεται να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ενώ για ολόκληρο το έτος εκτιμά ότι δεν αναμένεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι αναμενόμενες εκλογές στην Ελλάδα τον Απρίλιο και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον Απρίλιο ή το Μάιο είναι πολύ σημαντικές για την Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα που καταλήγει λέγοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ θα επιδεινωθούν περαιτέρω αν επικρατήσει πάλι στις γαλλικές εκλογές ο Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.