3/1/12

Ιράκ: "Μαζικές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

Στo σχέδιο Προυπολογισμού του 2012 του δεν υπάρχει καταχωρημένο  κανένα κονδύλιο για τις δυνάμεις των Peshmarga οι οποίες συνταγματικά αποτελούν τμήμα του Ιρακινού αμυντικού συστήματος
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Ουσάμα αλ Νουτζάιφι κατήγγειλε σήμερα τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο "καταστροφής της δημοκρατίας" τη στιγμή που το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν μαζικά από τη χρήση βίας εναντίον των ανθρώπων, τις προσβολές στην ιδιοκτησία, τις αυθαίρετες συλλήψεις, την κακομεταχείριση" που υφίστανται "αθώοι" όπως και από αμφισβητήσιμες δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε σε ομιλία του στο ιρακινό κοινοβούλιο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. "Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επλήγησαν εξαιτίας την επιδείνωσης της πολιτικής διαδικασίας στο Ιράκ", κατήγγειλε.

"Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της χώρας βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η απώλεια των δικαιωμάτων αυτών καταστρέφει τη δημοκρατία", πρόσθεσε.

Ο Νουτζάιφι, άραβας σουνίτης και από τα ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ιρακίγια, προέβη στις δηλώσεις αυτές ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση μετά την αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν το σουνιτικό κόμμα Ιρακίγια επέκρινε έντονα τις "αυταρχικές", όπως τις χαρακτηρίζει, μεθόδους του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και έκτοτε μποϊκοτάρει τις εργασίες του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Η κρίση, που κινδυνεύει σύμφωνα με ορισμένους, να εξελιχθεί σε εμφύλιο θρησκευτικό πόλεμο, επιδεινώθηκε από την έκδοση στα τέλη Δεκεμβρίου εντάλματος σύλληψης για συνωμοσία σε βάρος του αντιπροέδρου Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο βορρά, στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο Νουτζάιφι πρόσθεσε ότι "η πολιτική διαδικασία, παρά τις αδυναμίες της, παραμένει η μόνη λύση".
"Η εθνική δημόσια διάσκεψη την οποία ζήτησε ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί είναι ο ορθός τρόπος για έξοδο από την κρίση".

Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διάσκεψη αυτή. Ο Νουτζάιφι επέκρινε επίσης τον Μάλικι για την έντονη διαφωνία του στη βούληση για αυτονομία που εκδήλωσαν τους τελευταίους μήνες αρκετές ιρακινές σουνιτικές επαρχίες (τις κεντρικές Σαλαχεντίν και Ντιλάγια και τη δυτική αν-Ανμπαρ), υπογραμμίζοντας ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα αυτό.
Α.Γ.© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.