15/1/12

Ρωσική παρέμβαση στη κρίση του Ιράν, «Πάρτε ένα ποτήρι φρέσκου μεταλλικού νερού και ηρεμήστε!»

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν (Dmitry Rogozin), πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ επέστρεψε αυτή την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να πραγματοποιήσει την τελευταία συνέντευξη τύπου του. Ο τόνος και το περιεχόμενο παρέμειναν στο πνεύμα των προειδοποιήσεων της 12ης Ιανουαρίου από τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ.
Αγνοούμενο από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναπαράγουμε το μήνυμα του Ρογκόζιν, που αναφέρεται από το Interfax και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της «Ενωμένης Ρωσίας».
Σχετικά με την ιρανική κρίση, ο Ρογκόζιν δήλωσε:
«Για τους Αμερικανούς, [το Ιράν] είναι πολύ μακριά, τελείως στην άλλη πλευρά της Γης, του πλανήτη, του γλόμπου. Αλλά για μας είναι ακριβώς στα νότια του Καυκάσου μας. Συνεπώς, αν κάτι συμβαίνει με το Ιράν, αν συμμετέχει σε κάτι το στρατιωτικό, τότε αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά μας».

Για τον Ρογκόζιν, η Ρωσία, ως μεγάλη «υπεύθυνη» δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη, μοιράζει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων χωρών σχετικά με τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.
«Επιπλέον, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας αρμόδιος για την πυρηνική βιομηχανία, για την Rosatom, μπορώ να σας πω με σαφήνεια ότι θα διεξαγάγουμε μια πολύ σκληρή πολιτική που σκοπεύει να εμποδιστούν χώρες, ενώ τους βοηθάμε να αναπτύξουν σύγχρονες πηγές ενέργειας, να αποκτήσουν τεχνολογίες για χρήση του άτομου για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό δεν θα συμβεί. Το εγγυώμαι». 
Διευκρινίζοντας ότι η επιτήρηση της διαδικασίας εξαγωγής γίνεται αυστηρότερη, πρόσθεσε: «Εμείς θα εκπληρώσουμε αυστηρά τις διεθνείς υποχρεώσεις μας σε αυτό τον τομέα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, είναι δικαίωμα κάθε χώρας «να έχει όλα όσα της χρειάζεται, να αισθάνεται άνετα και ισχυρή. Το Ιράν έχει επίσης αυτό το δικαίωμα. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να πω σε όλους αυτούς που συμμετέχουν σε αυτό το ταραγμένο παιχνίδι γύρω από το Ιράν: «Ηρεμήστε. Χαμηλώστε τον τόνο στις συζητήσεις σας και τις δημόσιες δηλώσεις σας. Λάβετε υπόψη ότι κάθε δημόσια δήλωση έχει και υλικές συνέπειες» (...) Ελπίζουμε ότι η σημερινή κρίση γύρω από το Ιράν θα υποχωρήσει με ενέργειες του καθενός από μας. Αν η ένταση συνεχίζεται να αναπτύσσεται γύρω από το Ιράν, και συνδυάζεται με την κατάσταση στη Συρία, σε συνέχεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, και της «αραβικής άνοιξης» που θα έρθει στην Βόρεια Αφρική, κανείς δεν θα πει ότι πρόκειται για κάτι το ασήμαντο. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, «πάρτε ένα ποτήρι φρέσκου μεταλλικού νερού και ηρεμήστε!».

Οι ανησυχίες του Ρογκόζιν σχετικά με τις κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν επισημανθεί σε δήλωση που εκδόθηκε στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Gennady Gatilov, ο οποίος προσδιόρισε την πολιτική των κυρώσεων που παρουσιάζεται στη Δύση ως εναλλακτική λύση για τον πόλεμο, ενώ πρόκειται για μια πολιτική πολέμου:
«Περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν ή η πιθανή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, θα ερμηνευθούν αναντίρρητα από τη διεθνή κοινότητα ως σκοπός «αλλαγής του καθεστώτος» στην Τεχεράνη.


Ρωτήθηκε επίσης για τη δήλωση της Σούζαν Ράις, της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, που δήλωσε ότι αναμένεται από τη Ρωσία μια νέα πρόταση σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Συρία. Και πάλι, ο ίδιος αρνήθηκε σαφώς να εγκρίνει οποιαδήποτε πολιτική για την ανατροπή του καθεστώτος:  «Δυστυχώς, η προσέγγιση της Δύσης είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τη δική μας και, αν κρίνουμε από τις τροπολογίες που πρότειναν, ότι η Δύση στοχεύει ουσιαστικά να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.