20/1/12

«Αποικιοκράτες οι Αργεντινοί» λέει ο Ντ.Κάμερον για την υπόθεση των Φώκλαντς


H πρόεδρος της Αργεντινής κατάφερε να πάρει με το μέρος της όλες τις χώρες της Νοτίου Αμερικής, τα λιμάνια των οποίων ήταν απαραίτητα για τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων των Φώκλαντς.
H πρόεδρος της Αργεντινής κατάφερε να πάρει με το μέρος της όλες τις χώρες της Νοτίου Αμερικής, τα λιμάνια των οποίων ήταν απαραίτητα για τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων των Φώκλαντς.
Λονδίνο: Σε πόλεμο δηλώσεων έχουν πλέον περάσει οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αργεντινής για τα Νησιά Φώκλαντς (Μαλβίνας, για τους Αργεντινούς), μετά την ομόφωνη απόφαση των χωρών της Νοτίου Αμερικής να απαγορεύσουν στα πλοία που φέρουν τη σημαία των Νήσων να προσεγγίζουν τα λιμάνια τους.

Η κίνηση αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα το Λονδίνο, το οποίο διαπίστωσε ότι και χώρες που κάποτε ήταν φιλικές απέναντί του, τώρα έρχονται κοντά στις θέσεις του Μπουένος Άιρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε την Αργεντινή για αποικιοκρατική διάθεση. «Η θέση της στο θέμα των Μαλβίνας δείχνει διάθεση πέραν και από αποικιοκρατική».

Φυσικά ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής δεν μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

«Περίεργο να μας χαρακτηρίζουν αποικιοκράτες οι άνθρωποι που έδωσαν τον ορισμό του όρου», είπε ο Έκτορ Τίμερμαν.

Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε απολογούμενος ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, όταν ακόμα και βουλευτές του κόμματός του τον ρώτησαν τι ακριβώς προτίθεται να κάνει, τώρα που η διπλωματική εκστρατεία της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, έχει αποδώσει καρπούς και όλοι πλέον στη Νότιο Αμερική την στηρίζουν.

Μάλιστα ο Κάμερον ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τη Χιλή και την Ουρουγουάη, ώστε πλοία των Φώκλαντς με βρετανική σημαία να γίνονται δεκτά στα λιμάνια τους.

Ήδη, η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία. Τα λιμάνια της Ουρουγουάης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων των Φώκλαντς.

«Εμείς στηρίζουμε το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών να ορίζουν οι ίδιοι τι θέλουν να είναι. Οι Αργεντινοί θέλουν να τους αναγκάσουν να είναι κάτι άλλο. Αυτό είναι παραπάνω και από αποικιοκρατία», δήλωσε ο Κάμερον.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να εξετάσει το θέμα των Νησιών.

«Αντί να συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, ας αναζητήσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάγκη διαλόγου μεταξύ Βρετανίας-Αργεντινής, σχετικά με την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος», απάντησε ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.