26/1/12

H ελληνική εξωτερική πολιτική την εποχή της κρίσης - Παρεμβάσεις Μ. Κοππά και Γ. Κουμουτσάκου σε εκδήλωση του St. Anthony's College στην Οξφόρδη

Σαν τίτλο του άρθρου θα έβαζα την Ελληνική Παροιμία:"Στραβός στραβόν οδήγαγε κι ηύραν κι οι δυο το βράχο"
του ανταποκριτή μας Μ. Σπινθουράκη
"H ελληνική εξωτερική πολιτική την εποχή της κρίσης", ήταν το αντικείμενο των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών Μαριλένας Κοππά (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργου Κουμουτσάκου (ΝΔ), οι οποίοι μίλησαν χθες στην Οξφόρδη, προσκεκλημένοι του St. Anthony's College.Σκοπός των διοργανωτών ήταν η παράθεση των απόψεων των εκπροσώπων των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα και η συζήτηση με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και με φοιτητές του πανεπιστημίου, για τις πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα η Mαριλένα Κοππά στη παρέμβασή της σημείωσε ότι "η κρίση δεν αλλάζει απλά τη δομή της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλάζει, κυρίως, τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Σήμερα, παρά το σαφή ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, η ΕΕ δεν αποτελεί πια πηγή βεβαιότητας. Παρά την συναίνεση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανάμεσα στα δυο κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια τη χώρα, ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος, σε μια Ένωση που γίνεται όλο και περισσότερο "Γερμανική"". Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καλείται να "επανεφεύρει" την εξωτερική της πολιτική και να βρει τρόπους να απαντήσει με επάρκεια στις νέες προκλήσεις, σημείωσε και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό εφικτό, η χώρα οφείλει να επιμείνει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της, ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ως "έντιμος μεσολαβητής", σε ένα ταραγμένο και δυνητικά επικίνδυνο κόσμο.

Η Μαριλένα Κοππά τόνισε την ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα σε αυτά που πάντα έφερναν «νίκες»: τον καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, την εξωστρέφεια της, το ανθρώπινο δυναμικό της εντός και εκτός συνόρων, αλλά και στην ικανότητά της να αντιλαμβάνεται το πνεύμα των καιρών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πρέπει: α) να ενισχύσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, που, σε συνδυασμό με την νέα στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, β) να μιλήσει ξανά πειστικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και την "πολιτική της Θεσσαλονίκης", γ) να συνομιλήσει συντεταγμένα και στη βάση στρατηγικών επιλογών με την Κίνα και Ρωσία και δ) να δώσει έμφαση στα θέματα ενέργειας και στις πολλές δυνατότητες που ανοίγονται στις θάλασσές μας, βρίσκοντας παράλληλα τους κατάλληλους εταίρους για να στηριχτεί το εγχείρημα.

Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται μια νέα αξιοπιστία που δεν μπορεί να υπάρχει με ανοιχτά ζητήματα που χρονίζουν, όπως το "Μακεδονικό". "Ας επιτρέψουμε στην άλλη πλευρά να εκτίθεται, όπως και το κάνει. Ας συνεχίσουμε, όμως, τις πιέσεις για μια λύση, που θα είναι επωφελής για όλη την περιοχή. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να γυρίσουμε σελίδα", τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, η κα Κοππά σημείωσε ότι "η σχέση μας με την Τουρκία αλλάζει, γιατί η ίδια η Τουρκία έχει αλλάξει. Η Ελλάδα ούτε μπορεί να παίξει με αξιοπιστία το παιχνίδι της αποτροπής με κούρσα εξοπλισμών, ούτε πια η Αθήνα είναι για την Άγκυρα, ένας αναγκαίος σταθμός στο δρόμο για τις Βρυξέλλες". "Η ισορροπία έχει διαταραχτεί", τόνισε.

"Χρειάζεται μια νέα έξυπνη πολιτική για να συνυπάρξουμε ειρηνικά με αυτό το δύστροπο γείτονα. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, πρέπει να απαντηθεί από την Ένωση. Τελικά, η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί για το μέλλον: να είναι ένα άθροισμα κρατών ή μια πραγματική ένωση. Και αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και για το μέλλον της Ελλάδας. Αν η Ευρώπη δεν θέλει να σωθεί, τότε και πάλι «ανήκομεν εις την Δύσιν». Όμως, δεν είναι σίγουρο, ότι θα συμπορευτούμε με τη Δύση", είπε.

Από πλευράς του ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Ελλάδα, εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης, καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα τέσσερις επί μέρους προκλήσεις:

α) τη σοβαρή εξασθένηση της οικονομίας της, β) την αβέβαιη πορεία της ευρωζώνης και της ΕΕ,γ) τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα του πυρήνα της εξωτερικής της πολιτική (Τουρκία, Κυπριακό, ΠΓΔΜ), και τέλος, δ) τη μεγάλη ρευστότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις ηγετικές περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Επομένως, όπως υπογράμμισε, το στοίχημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί με λιγότερες δυνατότητες πλέον, παλαιά προβλήματα και νέες προκλήσεις σε ένα εξαιρετικά ρευστό ευρωπαϊκό και περιφερειακό περιβάλλον.

"Είναι βέβαιο ότι η εξωτερική της πολιτική δεν μπορεί να παραμείνει ίδια και απαράλλακτη με εκείνην που ασκούσε έως τώρα. Προσαρμογές και βελτιώσεις είναι επιβεβλημένες. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται α) η διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, β) η προοπτική απόκτησης ενός σημαντικού ρόλου στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και κατ' επέκταση της Ευρώπης. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν με την παράλληλη παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, την περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, την ενίσχυση και διεύρυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και την υποστήριξη μιας δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα", τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Και πρόσθεσε ότι "προσαρμογές χρειάζεται να γίνουν, όμως και στο Υπουργείο Εξωτερικών, κύριο μηχανισμό παραγωγής εξωτερικής πολιτικής. Εκ των πραγμάτων γίνεται απαραίτητη μια "χαμηλού κόστους - αυξημένης απόδοσης" Διπλωματική Υπηρεσία με έμφαση στην οικονομική και δημόσια διπλωματία".

Κλείνοντας ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι "ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται αναγκαίο, αφού θα συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός σφαιρικού και συνεκτικού σχεδιασμού εξωτερικής πολιτικής".

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.