16/1/12

Hellastat: Προοπτικές 2012 – Οι 7 κρυφές πληγές της κρίσης


Στα πλαίσια της Ετήσιας Έκθεσης Προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας, η Hellastat επισημαίνει τις ακόλουθες καταστάσεις που θα επικρατήσουν κατά την εκτίμηση της στο προσεχές 12μηνο στην Ελληνική αγορά.
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Hellastat κ. Πάνος Μιχαλόπουλος «Πρόκειται για 7 κρυφές πληγές που έχουν αναφερθεί ελάχιστα ή καθόλου μέχρι σήμερα, που επηρεάζουν όμως και θα επηρεάσουν πολύ τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων. Είναι πλέον μετρήσιμες τόσο οι αιτίες δημιουργίας τους όσο και τα φρικτά αποτελέσματα στην υγεία της Ελληνικής οικονομίας. Η θεραπεία τους χρήζει άμεσης εκκίνησης».
1. Τα Άδεια Ράφια. Η πλειονότητα των αγαθών που καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά αλλά και των απαραίτητων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων από τις Ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες εισάγεται από το
εξωτερικό. Στη διάρκεια του 2011 και εντονότερα στο τέλος του τελευταίου 3μήνου έχουν κοπεί οι πιστώσεις, σχεδόν στο σύνολο τους, από τους προμηθευτές στην αλλοδαπή ως συνέπεια των υποβαθμίσεων των Ελληνικών τραπεζών και του χαρακτηρισμού «αναξιόπιστη» που συνοδεύει τη χώρα σε όλες τις συναλλαγές, συζητήσεις και ειδήσεις. Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η πώληση αγαθών και υλών από προμηθευτές του εξωτερικού μόνο με προκαταβολή του συνολικού τιμήματος. Δηλαδή μηδενική πίστωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εύρωστες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών με την κατάθεση ισοδύναμου ποσού σε μετρητά δε τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης στις συναλλαγές τους. Με λίγα λόγια ο Κινέζος, Γερμανός, Αμερικανός προμηθευτής εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κατάρρευσης των Ελληνικών τραπεζών οπότε όλες οι εγγυητικές δε θα έχουν καμία απολύτως αξία, άρα οι απαιτήσεις τους θα καταστούν επισφαλείς. Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συνθηκών θα είναι η σταδιακή έλλειψη βασικών προϊόντων ακόμα και στα super market καθώς και η κυκλοφορία προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας από προμηθευτές που δέχονται ακόμα να μας παρέχουν πίστωση. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι «αναγκαστικά» θα ενισχυθούν τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα που χρησιμοποιούν μόνο Ελληνικές πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τρόφιμα. Όμως η εγχώρια παραγωγή θα χρειαστεί χρόνο για να καλύψει το κενό στη ζήτηση που θα προκύψει από την απότομη έλλειψη των εισαγόμενων προϊόντων αλλά και την ποιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.


2. Η Φούσκα των Εξαγωγών. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Έλληνα πελάτη από τον προμηθευτή στο εξωτερικό,  ισχύει στον ίδιο ακριβώς βαθμό και για τον Έλληνα προμηθευτή από τον ξένο πελάτη. Ο φόβος μήπως ο Έλληνας προμηθευτής τους «κρεμάσει», το επονομαζόμενο και ως going concern έχει ωθήσει πολλές ξένες εταιρείες να αναζητήσουν νέους προμηθευτές όχι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από τον Έλληνα συνεργάτη τους αλλά γιατί γνωρίζουν ότι οι Ελληνικές τράπεζες κόβουν τα όρια, τα συνδικάτα είναι μόνιμα σε απεργιακή ετοιμότητα και το κράτος έχει γίνει «συνεταίρος» μέσω των δυσβάστακτών φόρων που έχει επιβάλλει στις επιχειρήσεις με συνέπεια να καθίσταται επισφαλής η ομαλή λειτουργία των Ελληνικών επιχειρήσεων από τη μια μέρα στην άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσχέρειας που θα συναντήσουμε το 2012 είναι ο τουρισμός. Αυτή τη στιγμή που γίνονται οι κρατήσεις υπάρχουν μεγάλα πρακτορεία που αρνούνται να καταβάλουν προκαταβολές στους Έλληνες πελάτες τους σε Ελληνικές τράπεζες με συνέπεια να σημειώνεται αργός ρυθμός κρατήσεων και ενδεχομένως μείωση από τις ετήσιες προβλέψεις. Η άνοδος των εξαγωγών που καταγράφεται είναι μόνο μια σπασμωδική εκτίναξη της τάσης κυρίως διότι τα επίπεδα ήταν απελπιστικά χαμηλά μέχρι σήμερα. Το θετικό γεγονός όμως είναι ότι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας της χώρας ολοένα και περισσότερες Ελληνικές εταιρείες έπαθαν και κρίση ταυτότητας και αναγκαστικά θα αναζητήσουν σίγουρα την επιβίωση τους στο εξωτερικό ως όφειλαν να κάνουν εδώ και καιρό τώρα.
3. Οι κυρώσεις στο Ιράν. Έχει υποεκτιμηθεί αρκετά το γεγονός ότι το Ιράν είναι η μοναδική πετρελαιοπαραγωγός χώρα που δέχεται να μας πουλά ακόμα με πίστωση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση των αρχηγών των καρτών-μελών της ΕΕ, η μεγαλύτερη επιτυχία της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ότι σε συνεργασία κυρίως με την Ιταλία απέτρεψαν την υπερψήφιση κυρώσεων κατά του Ιράν. Η Ελληνική παραγωγή στο σύνολο της εξαρτάται σε σημαντικότατο ποσοστό από το πετρέλαιο. Αν παρουσιαστούν διακοπές ή ελλείψεις από τα συνήθη επίπεδα κατανάλωσης τότε η παραγωγικότητα μέσω της αδυναμίας κίνησης και ηλεκτροδότησης θα βρεθεί σε κατάσταση εμφράγματος. Τέλος, οι τύχες βασικών κλάδων όπως τα χημικά, τα πλαστικά, τα λιπάσματα που συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία της οικονομίας θα πληγούν σε σημαντικό βαθμό.
4. Η Επιχειρηματική Καχυποψία. Σε μια αγορά που δε γνώριζε ποτέ την έννοια τις μετρητοίς, όπως η Ελληνική, οι συναλλαγές παραδοσιακά βασιζόταν στην σχέση εμπιστοσύνης που είχαν δημιουργήσει διαχρονικά πελάτες-προμηθευτές και της καλής «φήμης» που τους ακολουθούσε. Η εμπιστοσύνη αυτή διαρρήχτηκε και αντικαταστάθηκε με μια καθολική καχυποψία μεταξύ των συναλλασσόμενων. Αυτή η πληγή προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τα χαμηλά αντανακλαστικά των Ελληνικών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση και τη διαχείριση των πιστωτικών τους κινδύνων κυρίως λόγω της έλλειψης συστημάτων, στην υπερεκτίμηση της εμπειρικής γνώσης των πελατών τους και του «φαίνεσθαι» του επιχειρηματία. Είναι πραγματικά τραγικό να ασκείται κριτική μόνο προς την απροετοίμαστη κρατική μηχανή για τις συνθήκες τις κρίσης και να μην καυτηριάζεται καθόλου η ανυπαρξία μέσων και διαδικασιών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα που στερείται και τη δικαιολογία της γραφειοκρατίας. Αν σε όλα τα προαναφερόμενα προσθέσουμε και τα «επώνυμα» κανόνια διαπιστώνουμε ότι  κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν. Ως αποτέλεσμα η φοβία αυτή, θα επηρεάσει αρνητικά το ύψος των πωλήσεων καθώς όλες οι εταιρείες θα προτιμούν λιγότερες πωλήσεις στο σύνολο προς εκείνους τους λίγους που ακόμα θα μπορούν να πληρώνουν μετρητοίς ή κάτι κοντά στο μετρητοίς. Το σπάσιμο του παραδοσιακού δεσμού των Ελληνικών εμπορικών συναλλαγών ίσως να είναι και η πληγή που θα κλείσει, αν κλείσει, πολύ δύσκολα ακόμα κι όταν έχει περάσει η κρίση.
5. Ο Νόμος του Ισχυρού. Σε συνθήκες «πολέμου» υπάρχουν πάντα εκείνοι οι δυνατοί ή οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις προς όφελος τους. Είναι πλέον μετρήσιμο το γεγονός που θα επικρατήσει το 2012 όπου μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες προφασιζόμενες την κρίση μεταθέτουν τις πληρωμές τους αντισυμβατικά 30-90 μέρες και χωρίς να καταβάλουν στους προμηθευτές τους ως όφειλαν τον ΦΠΑ εντός προθεσμιών. Δηλαδή, θα είναι συχνό το φαινόμενο όπου ένας μικρός προμηθευτής θα αναγκάζεται να χρηματοδοτεί το ΦΠΑ ενός μεγαλό-πελάτη (π.χ. μια τράπεζα) διότι ενημερώθηκε ότι η «νέα» πολιτική της είναι η πληρωμή της συνολικής αξία του τιμολογίου να πληρώνεται στις 120 αντί 60 ημέρες. Η πληγή αυτή θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές μικρομεσαίες εταιρείες ή ακόμα χειρότερα στην μη καταβολή φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο με δραματικές εξελίξεις για τους επιχειρηματίες και την αγορά.
6. Η Παραοικονομία. Μια παλιά, γνώριμη πληγή ανοίγει δυστυχώς ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτοσυντήρησης των εταιρειών ώστε αποφεύγοντας την έκδοση παραστατικών να καταβάλουν υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Αυτή βέβαια η κοντόφθαλμη λογική θα οδηγήσει μαθηματικά στην επιβολή νέων οριζόντιων φορολογικών βαρών ως αντιστάθμισμα της απόκλισης των στόχων είσπραξης από το κράτος. Παράλληλα όμως η πληγή της παραοικονομίας εμποτίζεται και με τη διαρκώς αυξανόμενη λειτουργία παρατραπεζών και τοκογλυφίας. Σε κατάσταση απόγνωσης,  επιχειρήσεις και καταναλωτές οδηγούνται σε παρανοϊκό και παράνομο ευκαιριακό δανεισμό στην απελπισία τους να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές και δημόσιο. Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα ισχυροποιούνται παρασιτικοί οργανισμοί όπως τα ενεχυροδανειστήρια(;) χρυσού (σ.σ. ομιχλώδες το πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ελλάδα), οι παρατράπεζες και οι τοκογλύφοι και θα αποδυναμωθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και η κοινωνική συνοχή.
    
7. Η Χρονική Υστέρηση. Ανοικτή πληγή θα παραμείνει για όλο το 2012 η βραδεία και περιορισμένη αποκλιμάκωση των τιμών πώλησης αγαθών και ιδιαίτερα των υπηρεσιών σε σχέση με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων αλλά και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας. Δυστυχώς έχει μετρηθεί ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των χρεώσεων ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών τεχνιτών και επιστημόνων όπου εξακολουθούν και χρεώνουν μεροκάματα και ωριαίες αμοιβές του 2009. Η βασική συνέπεια της χρονικής υστέρησης της σύγκλισης εισοδήματος-τιμών  είναι η διαρκής αναβολή αγορών, όχι μόνο έλλειψης διαθεσίμων αλλά και της έντονης φοβίας ότι η σύγκλιση δε θα συντελεστεί σύντομα. Συνεπώς η πληγή αυτή δημιουργεί  στασιμότητα στη λήψη αποφάσεων από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις ακόμα και  για τις μέχρι σήμερα αυτονόητες και αναγκαίες αγορές και επενδύσεις.

8 σχόλια:

  1. -1-

    (Απο Ξενη Δημοσιευση)
    These Economies Will Dominate The World In 2050

    Greece
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $424 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $38,756
    Detail: After extensive delevering, painful austerity measures, and political strife, HSBC forecasts Greece will see its economy gain speed through 2050
    Israel
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $402 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $37,731
    Detail: The small country will see a population boom of +40% to nearly 11 million by 2050.


    Ireland
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $386 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $61,363
    Detail: Even as Ireland faces tremendous issues currently, small population growth, coupled with relatively upbeat GDP growth, will translate into a huge gain in income per capita.
    United Arab Emirates
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $360 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $29,651
    Detail: The United Arab Emirates will see relatively average growth over the coming 40 years, with its population expanding by 4 million and income per capita increasing by about $4,000.
    Portugal
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $336 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $35,863
    Detail: Even as Portugal's economy nearly triples, the country will see the ranking of its economy by size fall 10 places. HSBC forecasts population declines of 18%
    Singapore
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $441 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $84,405
    Detail: Singapore's population will remain stagnant over the next 40 years, as it grapples with little land for expansion. However, its income per capita will swell to the highest among top 50 nations — and second overall.
    Switzerland
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $711 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $83,559
    Detail: Switzerland's economic importance will diminish over the coming years. That said, the country will experience one of the highest incomes per capita
    Iran
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $732 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $7,547
    Detail: Iran's economy will gain significant traction over the next forty years, but its income per capita will decline 9 spots.
    Netherlands
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $798 billion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $45,839
    Detail: With stable growth, the Netherlands will look much like it does today in forty years. The country's population will remain stagnant and its relative standard of living will rank it in the teens, just as it did in 2010.
    Saudi Arabia
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $1.1 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $25,845
    Detail: The oil-producing nation is the first of 22 countries to top the $1 trillion GDP mark. However, its standard of living is expected to take a hit as its income per capita falls nine spots, from 34 to 43.
    Egypt
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $1.2 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $8,996
    Detail: An incredibly growing population which will top 130 million people will propel Egypt 15 spots into the top 20. Egypt will also rank as the largest African economy in 2050.
    Argentina
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $1.5 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $29,001
    Detail: Argentina has faced hyper-inflation and closed-off capital markets after it defaulted on debt years ago. However, the country looks like a growth nation for its strong natural resource portfolio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -2-

    Australia
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $1.5 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $51,523
    Detail: Australia will report relatively tame growth if HSBC is correct. The country's population growth, along with strong education systems and capital markets, will allow it to remain in the top tier of income per capita rankings.
    Russia
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $1.9 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $16,174
    Detail: The first BRIC on the list (expect to see the next three pretty soon), Russia will see its population decline by more than 1% per annum. Nonetheless, it will continue to post high steady growth
    Spain
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $2.0 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $38,111
    Detail: Like many European peers, Spain will maintain a strong income per capita, although not advance much further. The country's population will expand by some six million.
    Turkey
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $2.1 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $22,063
    Detail: Turkey will advance six spots from 2010 to 2050. However, it will still be hindered by the lowest average male education in central and eastern Europe, at 7 years.
    Italy
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $2.2 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $38,445
    Detail: The country, currently under incredible stress as the debt crisis in Europe mounts, will drop out of the top ten largest economies by 2050 as its population declines and personal incomes grow at a lower rate than other expanding nations.
    Canada
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $2.3 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $51,485
    Detail: Canada will claim title to the last rung on the top ten, with its economy ranked tenth in size in both 2010 and 2050. The country's population will swell to 44 million.
    France
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $2.8 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $40,643
    Detail: Although the French economy will continue to grow over the next four decades, the percentage of the population at work will decline. France is the first of three Eurozone countries to break into the top ten.
    Brazil
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $3.0 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $13,547
    Detail: More than 200 million people will call Brazil home by 2050, and their standard of living will be significantly improved from 2010. Income per capita will nearly triple over those 40 years. Brazil will also be the largest economy in Latin America.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -3-

    United Kingdom
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $3.6 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $49,412
    Detail: The United Kingdom is expected to grow by more than 10 million people over the next half century, helping double the size of the economy.
    Germany
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $3.7 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $52,683
    Detail: Germany's economy will remain the largest in Europe, out-producing the U.K. even though the two nations will have virtually the same population size. However, the number of people living in Germany is expected to tumble by 24% as the U.K. grows.
    Japan
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $6.4 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $63,244
    Detail: Japan's population will decline markedly over the next 50 years, but its economy will still grow by $1.4 trillion. Together, income per capita will rise ever higher — ranking fourth in the world
    India
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $8.1 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $5,060
    Detail: India's economy will have skyrocketed by 2050, growing from $960 billion to more than $8 trillion. The country will also add 400 million more people to its population over the next half century.
    United States of America
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $22.3 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $55,134
    Detail: Even though the U.S. is no longer number one, the size of its economy will have doubled while adding roughly 90 million people to its population.
    China
    Size of Economy (Year 2000 dollars): $25.3 trillion
    Income per capita (Year 2000 dollars): $17,759
    Detail:China will overtake the U.S. in size sometime over the next 50 years as its population surges to 1.43 billion. Even with the increase, its income per capita will remain outside the top 50 nations.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιά είναι αυτή η δημοσίευση Στέργιε;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Της HSBC Ελινα.Και αυτοι γνωριζουν τι λενε γιατι αυτοι τα μαγειρευουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H "αθανατη" ελλαδιτσα μας δυστυχως εχει παρα πολυ δουλεια ακομα μεχρι να φτασει στο σημειο να θεωρειται οτι δεν κατεχει πλεον την ηγεσια της βρωμιας και της λαμογιας.Και μη παραπονεθει κανενας για αυτα που γραφω διοτι και λιγα ειναι.Ο ελληνισκος απατεων εθαψε και συνεχιζει να θαβει την Πατριδα αυτη ( FT.COM =Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - Το πραγματικό ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ή πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πώς. ) και οχι οι Αγγλοι-γαλλοι-Γερμανοι-Εσκιμωοι και Ανδρομεδιανοι.Αξιοι της μοιρας μας και ουτε γκιχ πλεον.

    >Κύκλωμα εκβιασμών - τοκογλυφίας με μέλη ΣΔΟΕ
    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση τεσσάρων (4) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες . Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων αυτών εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί, με την αυτόφωρη διαδικασία, σαράντα επτά 47 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος και ένας υπάλληλος Π.Α.Ε. ...... Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις (4) εγκληματικές οργανώσεις, ....

    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/675803/Article.aspx <

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ Στέργιε.
    Και δυστυχώς, συμφωνώ ότι η λαμογιά θα αργήσει πολύ να φύγει από τη χώρα.
    Εδώ αντί να λέμε "πρώτα ο πολίτης" έπρεπε να λέμε "πρώτα ο αλήτης".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαλλον πρεπει να προετοιμαζομαστε πλεον και ο,τι θελει ας γινει...δεν ειναι και το 1ο στριμωγμα της Πατριδας και ας ειναι καλα οι "συνεργατες εφιαλτες" διοτι ο καθενας απο αυτους τραβηξε και δυο πριονιες στο κλαδι που καθομαστε ολοι μας.Ας ειναι καλα.Και ελπιζω στο τελος??? να βγουμε αναγκαστικα λιγο καλυτεροι απο αυτο που ειχαμε καταντησει.

    >Fitch: Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έρθει πολύ σύντομα
    Είτε λόγω της αδυναμίας εξόφλησης του ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο, είτε λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης ο οίκος Fitch Ratings θα δώσει αξιολόγηση χρεοστασίου στην Ελλάδα.Ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης, Eντουαρντ Πάρκερ, προανήγγειλε σήμερα από τη Στοκχόλμη πως σύντομα θα υπάρξει υποβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς χρεοστασίου, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε αναμενόμενο.Σύμφωνα με το Bloomberg, το στέλεχος της Fitch Ratings τόνισε πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και δεν πρόκειται να κατορθώσει να εξοφλήσει στις 20 Μαρτίου το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.Αναφερόμενος στο PSI είπε πως η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές θα αξιολογηθεί ως χρεοκοπία από τη Fitch. «Θεωρούμε το PSI χρεοκοπία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη η επικείμενη ελληνική χρεοκοπία. Την περιμένουμε να συμβεί σύντομα», δήλωσε ο Πάρκερ.
    24h NewsRoom
    http://www.24h.gr/section/oikonomia/fitch-i-xreokopia-tis-elladas-tha-erthei-polu-suntoma<

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.