13/4/18

Ακήρυχτος πόλεμος στον αέρα του Αιγαίου με πάνω από 150 θύματα (πίνακας)

Ένας ακήρυχτος πόλεμος με τουλάχιστον 150 Έλληνες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκεται σε εξέλιξη τα περίπου τελευταία 30 χρόνια. Από το 1990 όταν ξεκίνησε αυτό το γαϊτανάκι των τουρκικών προκλήσεων με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η Ελλάδα θρηνεί και κάθε φορά που συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός σαν αυτό της Πέμπτης, υπενθυμίζει σε όλους τη λίστα θανάτου. Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, ο άτυχος χειριστής του Mirage 2000-5 που κατέπεσε στην Σκύρο ήταν ουσιαστικά ένας προαναγγελθείς θάνατος. Το «ατύχημα» που όλοι φοβούνταν έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο.
Όπως τονίζει στο in.gr παλαιός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει ζήσει αερομαχίες στο Αιγαίο «ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Η πίεση στην οποία βρίσκεται την τελευταία περίοδο ο ελληνικός στρατός, και ειδικά οι πιλότοι που καλούνται κάθε ημέρα να κάνουν αναχαιτίσεις, είναι απίστευτος. Η αναχαίτιση τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει ρουτίνα για τους Ελληνες πιλότους.
Όμως, αυτή την περίοδο όπου η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι απίστευτη, και οι πιλότοι αισθάνονται διαφορετικά. Το βάρος της ευθύνης, οι αντοχές και η διαρκής ετοιμότητα είναι αρκετά στοιχεία για να γίνει το λάθος. Δεν ξέρουμε αν χθες υπήρξε ανθρώπινο λάθος, αν κι όλα δείχνουν απώλεια αποπροσανατολισμού, όμως, κάποια στιγμή, υπ’ αυτές τις συνθήκες θα γινόταν το κακό. έχουμε να κάνουμε με έναν ακήρυχτο πόλεμο κι ας είναι ο Μπαλταδώρος το τελευταίο θύμα του» καταλήγει.
Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο πόλεμος που γίνεται καθημερινά θα έχει κόστος, σε ζωές και σε πόρους. Ανθρωποι και μηχανές ωθούνται στο να φτάσουν στα όριά τους και να συμβούν τραγικά δυστυχήματα όπως στην Σκύρο. Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος έπεσε θύμα αυτού του ακήρυχτου πολέμου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο φόρος αίματος στον αέρα είναι ιδιαίτερα βαρύς.
Συνολικά, από το 1990 η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί 123 νεκρούς και έχει χάσει 85 αεροσκάφη, η Αεροπορία Στρατού θρηνεί 28 άτομα και έχει χάσει 6 ελικόπτερα και το Πολεμικό Ναυτικό 3 άτομα σε μόλις ένα δυστύχημα.
Μαύρη σελίδα ήταν και η πτώση του Chιnook της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Άγιο Όρος, τον Σεπτέμβριο του 2004. Χάθηκαν 17 άτομα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πτώση μονοθέσιων ή διθέσεων πολεμικών αεροσκαφών, όμως, κανείς δεν ξεχνά την τραγωδία στο όρος Οθρυς το 1991 όταν χάθηκαν σε μια στιγμή 63 άνθρωποι από την πτώση του μεταγωγικού C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε σμηνίτες.
Από τα αεροπορικά δυστυχήματα στην Πολεμική Αεροπορία, δύο συνέβησαν κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων. Το πρώτο ήταν το 1992 όταν τον Mirage F-1 με πιλότο τον Νίκο Σιαλμά συνετρίβη στην περιοχή του Αι Στράτη. Βρισκόταν σε αερομαχία με τουρκικά F-16.
To δεύτερο περιστατικό ήταν το 2006 όταν έχασε τη ζωή του ο Κώστας Ηλιάκης που πιλόταρε ένα F-16 που χάθηκε στην Κάρπαθο.
Την Πέμπτη, όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο Αμυνας, η πτώση του Mirage 2000-5 δεν έγινε κατά τη διάρκεια αναχαίτισης διότι τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν απομακρυνθεί. Έγινε κατά την επιστροφή και λίγο πριν από την προσγείωση στην Σκύρο.
Όπως υπολογίζεται, τα τελευταία 28 χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια ώρες πτήσης που αφορούσαν εμπλοκές με τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν το ελληνικό FIR.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Τουρκία θρηνεί περισσότερους από 90 πιλότους σε 141 πτώσεις αεροσκαφών μόνο την περίοδο από το 1977 μέχρι το 2006.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος, υπολογίζεται ότι πάνω από 20 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές είναι οι απώλειες των αεροσκαφών.
Τα ατυχήματα στην Πολεμική Αεροπορία και στην Αεροπορία Στρατού (μέχρι την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018)
Πηγή: in.gr
Πηγή πίνακα: ellinikos-stratos.com

15 σχόλια:

  1. Δυστυχώς αυτό θα συνεχίζεται και την ευθύνη δεν την έχουν οι Τούρκοι αλλά οι δικοί μας πολιτικοί, διότι δεν λύνουν δια παντός το πρόβλημα! Την ευθύνη έχουν καθαρά τα δικά μας σκουπίδια! Να τους χαιρόμαστε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε αυτον τον ακυρηχτο πολεμο απο τους ΕΧΘΡΟΥΣ τουρκους, αναρωτιεμαι που ειναι οι απωλειες εμψυχου υλικου στην τουρκικη πλευρα, χμμμ;;;;

    Μην ξεχναμε πως αυτος ο πολεμος που κηρυξε μονονερος ο ΕΧΘΡΟΣ τουρκος - αφου αποθρασυνθηκε βλεποντας την παραχωριση Εθνικων Δικαιων απο ΟΛΕΣ τις δημοκρατικες σας κυβερνησεις - με τις δολοφονιες Ελληνων γινεται επι εποχης δημοκρατιας!

    Οι "κακοι" δικτατορες - Γ. Παπαδοπουλος & Ι. Μεταξας - ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ τις ΕΔ, ενω η δημοκρατια σας ξεπουλαει το ονομα Μακεδονια!!

    Να μην ξεχναμε τετοιες σπουδαιες λεπτομεριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δικη μου θεση ειναι απλη, κ. Νικο.

      Η αληθεια του Εθνους 'η συμφερον του Εθνους υπερτερει εναντι οποιας ιδεολογιας ακομα κι κοινωνικης παραδοσης, θεωρηματος ειναι σε εφαρμογει.

      Εαν δεν αρχισουμε να λεμε Εθνικες Αληθειες και να πολεμουμε την μετριοτητα και τον συμβιβασμο, βλεπε δημοκρατια, τοτε θα αφανιστει το Ελληνικο Εθνος. Νομοτελειακα.

      Δεν θα χαθει ενας Λαος το Γενος των Ελληνων για χαρην καποιου πολιτευματος και μερικων οικουμενιστων.

      Διαγραφή
    2. eksothen
      Από αυτά που γράφεις σχηματίζω την εντύπωση ότι εκτιμάς ιδιαίτερα τους δικτάτορες που προέρχονται από τις ένοπλες δυνάμεις.
      Ο πρώτος από αυτούς( ψυχοπαθής με βεβαίωσή ψυχιάτρου) μπορεί μεν να ενίσχυσε τις ένοπλες δυνάμεις , όμως παράλληλα απέσυρε τον Δεκέμβρη του 1967 την πολύ ισχυρή Ελληνική στρατιωτική δύναμη που υπήρχε στην Κύπρο και έτσι προετοίμασε και διευκόλυνε την εισβολή του Τούρκικου στρατού και την κατοχή του 37% της έκτασης της Κύπρου. .Μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα πιο μπορεί να ήταν; Ίσως Η άφρονος εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού από την Σμύρνη στην Άγκυρα που οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή.
      Ο δεύτερος ενίσχυσε ίσως τις ένοπλες δυνάμεις εν όψει της επερχόμενης παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης, κάτι που έκαναν όλοι οι πρωθυπουργοί της Ευρώπης την εποχή εκείνη. Νομίζω ότι την εποχή εκείνη και ένας λοχίας σε θέση πρωθυπουργού της Ελλάδας θα ενίσχυε τις ένοπλες δυνάμεις. Να υπενθυμίσω όμως ότι ο κομπλεξικός αυτός δικτάτορας ως επιτελάρχης στην Μικρασιατική εκστρατεία καθώς και στον Α παγκόσμιο πόλεμο «εθριάμβευσε» υπηρετώντας πιστά τον «Έλληνα βασιλιά» που ήταν ευθυγραμμισμένος στα γερμανικά συμφέροντα τα οποία βέβαια δεν συμβάδιζαν με τα Εθνικά μας δίκαια.
      Να μη ξεχνάς τέτοιες σπουδαίες μεν καταστροφικές δε για το Ελληνικό Έθνος «λεπτομέρειες»
      ΥΓ. Οι δικτάτορες ούτως ή άλλως είναι κακοί χωρίς εισαγωγικά.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ εξωθεν τα έγραψες ολα με μια πρόταση.Οι αντίστοιχες τουρκικές απώλειες ποιες ειναι ? Θυμάμαι μόνον εναν Τούρκο πιλότο να εχει πέσει και τον παραδώσαμε μετα.Το θυμάμαι σαν τωρα αν και μαθητής του δημοτικού διότι μου είχε κανει εντύπωση.
      Θερμά συλλυπητήρια στην ΠΑ και την οικογένεια του ηρωος.Προσφατως διάβασα εδω νομίζω οτι οι Τούρκοι έβγαλαν για πρώτη φορά και drone στο Αιγαίο.Μηπως πρέπει να αποκτήσουμε κι εμείς η να βάλουμε το Πολυτεχνείο να φτιαξει ?

      Διαγραφή
    4. Εχεις την σποψη σου.
      Με την οποια οχι απλα διαφωνω αλλα θεωρω προδοτικη.

      Οχι. Δεν εχω καμια προτιμηση, ως αρχη, προς δικτατοριες.

      Απλα ειμαι πιστα πολεμιος της οποιας μορφης, ειδικα της νυν, δημοκρατιας για τον Ελληνικο Εθνος.

      Διαγραφή
    5. @ ολα για ολα,

      Ηδη το Ελληνικο δαιμονιο ειχε βγαλει ενα προτοτυπο, βλεπε,
      "ΠΗΓΑΣΣΟΣ ΙΙ"
      https://www.youtube.com/watch?v=Q-lz2xyGrV8
      https://national-pride.org/2013/03/27/uav-male-%cf%80%ce%ae%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%bf%cf%82-%ce%b9%ce%b9-to-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf/

      Βεβαια δεν εμεινε εκει η Ελληνικη εφευρετικοτητα η Ελληνικη πανουργια.
      Ειχαμε καταφερει να βγαλουμε ενα Ελληνικο λειτουργικα επιχειρισιακο υποστρατηγικης φυσεως, υποηχητικου πυραυλου (cruise), αλα scalp που κουβαλουν τα Mirage 2000-5.

      Βλεπε το "Μακεδον":
      https://ellinonpaligenesia.blogspot.com.au/2012/05/cruise.html?m=1

      υ.γ.
      Κατα εναν "περιεργο" λογο ολα αυτα τα Ελληνικα προγραμματα καταλληγουν σε καποιο κλειδωμενο συρταρι !

      Ολα αυτα επι καθεστως δημοκρατιας - εχει την σημασια του.

      Διαγραφή
    6. Χρήστος 12.10΄ Νομίζω ξέχασες τον ΄Οθωνα...Εμβάθυνε λίγο ακόμη...Κατά τα λοιπά, να χαίρεστε τους πολιτικούς σας.

      Διαγραφή
  3. Ρητορικη ετωτηση:
    Οι προδοτες πολιτικοι & στρατιωτικοι, ΠΟΤΕ θα πληρωσουν την προδοσια τους με την ιδια τους την ζωη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταστροφη υλικου και θανατος ανθρωπων ΧΩΡΙΣ πολεμο!!! ιδεωδες!!!! Ετσι το ΝΑΤΟ δεν διαλυεται και καινουργιες αγορες γινονται (και μιζες).... να γιατι δεν λυνεται το προβλημα ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Simply, we have these problems in the Aegean because no Greek leader had the guts and the smarts to tell the Turks not to violate Greek air space in the Aegean and not to fly over Greek territories in the Aegean. And to warn the Turks that if they continue to do so, Greece would shoot their planes down. If the Turks ignored the Greek warning and Greece shot down several Turkish planes, Turkey would not fly in the Aegean anymore, and we would not have these problems anymore. If we do not do this to the Turks, they will continue to fly in our Aegean and we will continue to lose our heroic pilots.
    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστος13 Απριλίου 2018 - 12:10 μ.μ.

    Οι δικτατορες το 1974, παρολη την έκρυθμη κατασταση, ακομη και προδοσία, εκαναν το 18% Κυπριακου εδαφους που κατηχαν οι Τουρκομογγολοι πριν τις 20 Ιουλιου 1974, σε μολις 4% μετα απο 3 μερες μαχες στις 22 Ιουλιου 1974.

    Ανακωχη την ζητησαν οι Τουρκομογγολοι, και επεβαλαν οι Αμερικανοι...!!!

    Το 37% του κυπριακου εδαφους το κατελαβαν στις 14 / 16 Αυγουστου 1974... δλδ Επι προδωτη Καραμαν-Αλη και Αβερωφ...!!!!

    Για αυτο πριν γραφετε παραμυθία ατεκμηρίωτα, να περιμένετε να πεθανουμε πρωτα εμεις που ζησαμε τα γεγονοτα, μεσα απο τις ταξεις του Ελληνικου Στρατου το 1974...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.