3/4/18

Αναμένοντας το Δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί

ΤΟ πολυσυζητημένο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί τελικά. Ορίστηκε, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, η ημερομηνία για το δείπνο η 16η Απριλίου. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέρρευσε η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο ελβετικό θέρετρο, Κραν Μοντάνα. Το αδιέξοδο ήταν αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης και της επιμονής για διατήρηση του ξεπερασμένου συστήματος των εγγυήσεων και της εσαεί παρουσίας στρατευμάτων στο νησί. Κοντολογίς, επέμεινε η Άγκυρα στην παρουσία της και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αξίωση που δεν έγινε ασφαλώς αποδεκτή από την Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΠΟ τότε, την κατάρρευση δηλαδή του Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017 και εντεύθεν, μεσολάβησαν πολλά γεγονότα. Έχει έκτοτε αυξηθεί η τουρκική προκλητικότητα. Παρακολουθήσαμε τις προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν να αποτρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας ήταν, ασφαλώς, η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ να μεταβεί στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ μας για έρευνες.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά έχει αλλάξει προσέγγιση από το περασμένο καλοκαίρι. Δεν μένει μόνο στις φραστικές απειλές αλλά προχωρεί και σε ενέργειες. Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ ήταν άσκηση βίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, παρόλο που κάποιοι επιχείρησαν να το υποβαθμίσουν. Κυρίως αυτό έγινε από πλευράς των ιδίων των Ιταλών.
ΜΕ αυτά τα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί το δείπνο των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Σημειώνεται συναφώς ότι εδώ και πολλές εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προτείνει την πραγματοποίηση κοινωνικής συνάντησης, πλην όμως ο Μουσταφά Ακιντζί δεν αποδεχόταν. Αποδέχθηκε μετά την ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Αποδέχθηκε όταν του άναψε το πράσινο φως η Άγκυρα. Αυτή αποφασίζει για όλα ως προς τις κινήσεις των εγκαθέτων της στα κατεχόμενα.
ΔΕΝ είναι ασφαλώς κακό να γίνονται επαφές. Δεν είναι κακό να πραγματοποιούνται συναντήσεις αυτού του χαρακτήρα. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις αλλά η ουσία του προβλήματος, που είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να επισημάνουμε και τα εξής: Εάν το δείπνο δεν αποφέρει αποτελέσματα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Εάν με το δείπνο υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, περιπλεχθεί η κατάσταση, πώς θα διαχειριστούν οι εμπλεκόμενοι τα νέα δεδομένα; Είναι προφανές πως όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται πριν από ένα βήμα, μια απόφαση, που είναι στην προκειμένη περίπτωση το δείπνο. Κατά την άποψή μας όλα αυτά θα πρέπει να είχαν ήδη συζητηθεί και για να διαμορφωθούν σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα. Έγινε; Μάλλον όχι.
ΔΕΝ θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών. Αλλά θα πρέπει όλα να υπολογίζονται. Ελπίδα μας είναι να υπάρξει αποτέλεσμα από το δείπνο της 16ης Απριλίου. Αυτός είναι ο στόχος και η επιδίωξή μας. Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποια είναι η μεγάλη εικόνα. Ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και όχι ασφαλώς οι κοινωνικού χαρακτήρα επαφές. Για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες και συγκυρίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.