23/4/18

Μερικές από τις ΜΚΟ που δρουν ως κράτος εν κράτει στη Μυτιλήνη - Απάντηση του υπουργού Βίτσα σε ερώτηση του βουλευτή Χαρ. Αθανασίου

Είναι μόνο εκείνες που δρουν στη Μόρια, όχι εκείνες που είναι εγκατεστημένες σε όλο το νησί
Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αναφορικά με τον αριθμό, τη δράση και τον έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, λάβαμε το υπ’ αριθμ. 4989/16-4-2018 έγγραφο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο μας γνωρίζει το πόσες και ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται σήμερα εντός του ΚΥΤ της Μόριας.
Όσον αφορά τον αριθμό, τη δράση και τον έλεγχο των ΜΚΟ εκτός του ΚΥΤ Μόριας, αναμένουμε την απάντηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Χαράλαµπος
Αθανασίου και συγκεκριµένα αναφορικά µε το πόσες και ποιες ΜΚΟ
δραστηριοποιούνται σήµερα εντός του ΚΥΤ της Λέσβου που αποτελεί αρµοδιότητα
του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σας γνωρίζουµε συνοπτικά τα εξής:
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της αρµόδιας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του
Υπουργείου µας και µε βάση το χρηµατοδοτικό πρόγραµµα για το τρέχον έτος, όπως αυτό συµφωνήθηκε αφενός µεταξύ των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Οικονοµίας και αφετέρου το ευρωπαϊκό Ταµείο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) και το Ταµείο Ανθρωπιστικής βοήθειας και ∆ιαχείρισης Κρίσεων (DG ECHO), στο ΚΥΤ της Μόριας η ΜΚΟ Μετάδραση µε 9 δικηγόρους και 25 εργαζόµενους διοικητικής υποστήριξης παρέχει υπηρεσίες διερµηνείας, επιτροπείας ασυνόδευτων/χωρισµένων ανηλίκων και νοµικής στήριξης και η ΜΚΟ Praksis µε 11 εργαζόµενους παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Η ΜΚΟ Eurorelief παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και βελτίωσης καταλυµάτων, η ΜΚΟ Boat Refugee Foundation µε 14 εργαζόµενους και η ΜΚΟ Danish Red Cross µε 3 εργαζόµενους παρέχουν εκπαιδευτικά προγράµµατα ενώ οι ΜΚΟ Connecting by music.com και η ΜΚΟ Art- Γέφυρες Τέχνης µε 3 άτοµα προσωπικό, παρέχουν υπηρεσίες εκµάθησης µουσικών οργάνων.
Επιπροσθέτως, η ΜΚΟ Remar «S.O.S.» Greece µε 11 άτοµα προσωπικό, παρέχουν υπηρεσίες προµήθειας και διανοµής ειδών διατροφής. Οι ΜΚΟ DRC Greece, Ελληνικό Συµβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι European Lawyers µε συνολικά 27 δικηγόρους παρέχουν υπηρεσίες νοµικής βοήθειας και υποστήριξης. Επίσης, η ΜΚΟ Mercy Corps υπό την εποπτεία του ∆ιεθνούς Οργανισµού της ΥΑ/ΟΗΕ, µε συνολικό προσωπικό 18 ατόµων παρέχει υπηρεσίες διανοµής οικονοµικής ενίσχυσης αιτούντων άσυλο (cash assistance).
H ΜΚΟ E.R.C.I. – Emergency Response Centre International µε προσωπικό 33
εργαζοµένων παρέχει υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, η Light without Borders µε
προσωπικό 5 εργαζοµένους παρέχει οφθαλµολογικό έλεγχο και η ΜΚΟ Health Point Foundation µε 6 άτοµα ιατρικό προσωπικό παρέχει οδοντιατρικό έλεγχο. Σηµειώνεται ότι το σύνολο των προαναφεροµένων ΜΚΟ στον τοµέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών λειτουργούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η ΜΚΟ Movement on the ground µε 24 άτοµα προσωπικό παρέχει ήδη πρώτης
ανάγκης και τεχνική στήριξη κυρίως στον ελαιώνα και η ΜΚΟ Starfish Foundation
µε 4 άτοµα προσωπικό εξυπηρετεί στη διάθεση ειδικού αυτοκινήτου (βαν) και
µεταφορά ασθενών στο Νοσοκοµείο Λέσβου. Τέλος, η ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα
µε προσωπικό 29 ατόµων παρέχει υπηρεσίες παρακολούθησης χρόνιων παθήσεων και διακοµιδής στο Περιφερειακό Νοσοκοµείο Λέσβου ενώ η ΜΚΟ Ηλιαχτίδα ΑΜΚΕ µέσω χρηµατοδότησης του ∆ιεθνούς Οργανισµού Μετανάστευσης (∆ΟΜ) είναι αρµόδια για την υποστήριξη της λειτουργίας του ειδικού χώρου ασυνόδευτων
ανηλίκων του ΚΥΤ (safe zone).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

Πηγή: Λέσβος Νιουζ

5 σχόλια:

 1. Γελάει ο κόσμος ουσιαστικά η Λέσβος δεν είναι πλέον ελληνική επικράτεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με τόσους γιατρούς ανά λαθρομετανάστες ΜΟΝΟ σε μια περιοχή, μάλλον ο λόγος γιατρού ανά λαθρομετανάστη είναι καλύτερος από τον λόγο γιατρού ανά πολίτη αυτής της χώρας (ως προς το Ε.Σ.Υ. βέβαια, δεν βάζω μέσα τα ιδιωτικά ιατρεία και τις ιδιωτικές κληνικές που έτσι και αλλιώς λίγοι μπορούν να πληρώσουν)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στη Λέσβο παιδιά κάνουν κουμάντο οι μεγαλωαπατεώνες οι άπατεωνες ντόπιοι (όλοι αυτοί που δεν έχουν θεό παρά μόνο το χρήμα και στη Λέσβο έχουμε αρκετούς ειδικά μέσα στη πόλη) οι πράκτορες ξένων χωρών ο νοών νοείτω. Όλα κατευθυνόμενα από την απέναντι πλευρά ωραία όμορφα οργανωμένα. Ολοι αυτόι οι λάθρο στις πατρίδες τους δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι γιατί έχει βούρδουλα έδω γίνονται πρώτοι επαναστάτες και ο λόγος είναι ένας . Είναι βαλτοί από αυτούς που τους καθοδηγούν η τοπική κοινωνία κωφεύει γιατί πολλοί είναι αυτοι που μασουλάνε με διπλές μασέλες τα κωνομάνε άγρια Αλλα και από Ανύπαρκτο το κράτος των ΣυριζαικοΑνελητων φυσικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η αστυνομία ουσιαστικά αποκαλύπτει την παράνομη δράση της ERCI (Emergency response centre international) η οποία σε απευθείας επικοινωνία με λαθρεμπόρους από την Τουρκία, συνεργούσε στην παράνομη είσοδο στην Ελλάδα παράτυπων μεταναστών.
  Μέσα στο γαλλικό άρθρο της figaro (δεν έχω βρει ακόμα ελληνικές πηγές, μετάφραση κανείς από τον ινφογνώμωνα;)
  αναφέρονται ανάμεσα σε άλλες παρανομίες οι:
  Χρήση πλαστών στρατιωτικών! πινακίδων από όχημά τους το Φεβρουάριο, απόκρυψη πληροφοριών από της αρχές για τους επερχόμενους παράτυπους μετανάστες, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων έκτακτης ανάγκης και άλλα πολλά.
  http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2018/08/28/97001-20180828FILWWW00184-immigration-la-police-grecque-met-en-cause-les-membres-d-une-ong.php

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το άρθρο της Φιγκαρό είναι στην ουσία μετάφραση στα γαλλικά του άρθρου της LESVOSNEWS (28.08.2018) από την AFP και υπάρχει σε σχεδόν όλες τις γαλλικές, αγγλικές, ισπανικές εφημερίδες:

   "Διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια"

   https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/astynomiko-reportaz/30-meli-mko-sti-mytilini-se-kykloma-dieykolynsis

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.