3/7/18

Η 1η Ιουλίου 1941 καταγράφηκε στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μία από τις μαύρες της σελίδες.




Στην πόλη Λβοφ, την αρχαία Λεωντόπολη, με εντολή των ναζιστικών αρχών και τη συνδρομή "νομοταγών" πολιτών, πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο σκληρά πογκρόμ εβραϊκού πληθυσμού κατά τον περασμένο αιώνα.


Οι εικόνες σκληρές, μα αναγκαίες για να θυμόμαστε την φρίκη και να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν αυτές οι θηριωδίες.



 Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

13 σχόλια:

  1. μήπως οι Εβραίοι που ήταν οργανωμένοι στο κουμουνιστικο κόμμα καταπίεζαν τους ουκρανους και αυτοί με τη σειρά τους τους εκδικηθηκαν μόλις μπόρεσαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Εβραίοι ήσαν υπό διωγμό τόσο στην Ρωσσία, όσο και στην Πολωνία, που διακρίνονταν ανέκαθεν, πριν και μετά την Επανάσταση τού '17, για τον αντισημιτισμό των.

      Διαγραφή
  2. "να θυμόμαστε την φρίκη και να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν αυτές οι θηριωδίες."
    Τριανταφυλλίδη δεν μας συγκεκριμενοποίησες να μην γίνονται γενικά τέτοιες θηριωδίες, ή να μην γίνονται μόνο εναντίων των Εβραίων;
    Οχι γιατί θηριωδίες ανάλογες γίνονται και σήμερα. Δες Παλαιστίνη μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα χουμε να λέμε.
      Άσε μας ρε άνθρωπε.
      Δικαιαι Αριστείδη..

      Διαγραφή
    2. @ alex fil

      Τέτοιες θηριωδίες γίνονται στην Παλαιστίνη; Πογκρόμ κατά πολιτών ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε και δεν πείραξαν ούτε πειράζουν κανέναν, μόνο και μόνον επειδή είναι Παλαιστίνιοι; Όπως έγιναν στην Πόλη τα Σεπτεμβριανά το 1955;

      Αν δεν καταλαβαίνεις, κακό. Αν προσποιείσαι ότι δεν καταλαβαίνεις, χειρότερο.

      Διαγραφή
  3. Μήπως κάπως έτσι λέτε να εκδικήθηκαν και τους Σμυρνιούς οι Τούρκοι (οικονομική εκμετάλλευση, κλπ,κλπ) και μας λένε παπάτζες τόσα χρόνια και μας έχουν κάνει εθνίκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "να θυμόμαστε την φρίκη και να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν αυτές οι θηριωδίες"

    Οι Εβραίοι είναι αλήθεια ότι είναι έξυπνος λαός και πολλοί απ' αυτούς σε όποια χώρα κι αν ήταν πολίτες, είχαν οικονομική δύναμη.
    Πάντα τον έξυπνο, τον ικανό, τον ισχυρό οικονομικά τον φθονούν όσοι δεν μπορούν να τον φτάσουν.

    Οι Εβραίοι δεν στοχοποιήθηκαν μόνο λόγω της διαφορετικής θρησκείας τους αλλά και της οικονομικής τους δύναμης.

    Και μία προσωπική εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ:

    Όταν ήμουν μικρός 5-6 χρονών (δεκαετία 90) είχαμε μια κυρία περίπου 60-70 χρονών τότε η οποία ήταν τακτική πελάτισσα στο μαγαζί μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Άνθρωπος με το χαμόγελο, ευγενική και πολύ έξυπνη(τουλάχιστον έτσι την θυμούνται οι μεγαλύτεροι από μένα).
    Κάθε φορά που περνούσε είχε ένα δώρο για μένα...πότε μια σοκολάτα, πότε ένα παιχνίδι(αυτοκινητάκι ή βιντεοκασέτα με παιδικά).Ποτέ δεν περνούσε με άδεια χέρια όταν ήξερε ότι θα είμαι ο μπόμπιρας στο μαγαζί.

    Μια φορά Παραμονή Χριστουγέννων 1995 μου έφερε αιφνιδιαστικά στο μαγαζί μια πίστα φόρμουλα 1 (με τα κοντρόλ της, τα 2 αυτοκινητάκια-φερράρι της, "μπάρες" προστασίας κτλ). Το γλεντούσε πιο πολύ από μένα με τις αντιδράσεις μου.

    Η συγκεκριμένη κυρία δεν είχε παντρευτεί, δεν είχε κάνει παιδιά, δεν είχε εγγόνια. Δεν είχε επίσης ούτε αδέλφια. Την οικογένεια της(γονείς, παππούδες, αδέλφια) την έχασε μικρή σε ένα μέρος που τους πήγαν οικογενειακώς "διακοπές".
    Από αυτά που πέρασε τότε δεν μπορούσε όταν μεγάλωσε και έγινε ενήλικη κοπέλα να κάνει παιδιά. Μετά τον πόλεμο, σπούδασε, επαγγελματική ζωή είχε, τον κόσμο τον γύρισε ένα ταξίδι κάθε χρόνο απαραιτήτως, κοινωνική ζωή είχε(πάντα με φίλες για καφέδες και βόλτες μέχρι τα γεράματα της). Και προσωπική ζωή είχε γιατί ήταν κουκλάρα στα νιάτα της και καλοδιατηρημένη πάντα "στην τρίχα" που λένε μέχρι που πέθανε μεγάλη σε ηλικία 80+ γιαγιά.

    Παιδιά όμως δεν μπορούσε να κάνει και το ήξερε. Δύο πράγματα της άφησαν εκείνες οι "διακοπές"...τον αριθμό "κράτησης" στο χέρι από τη "ρεσεψιόν" και το ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Ξεχωριστά τα ψυχολογικά της που εκείνη μόνο ήξερε και κανένας άλλος.
    Όσοι ζούνε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι άνθρωποι όσο δυνατοί χαρακτήρες και να ναι, όπως κι αν το διαχειριστούν σωστά.

    Η Γερμανία και ο λαός της όσα χρόνια και να περάσουν, ότι κι αν πουν, μαζί με τους Τούρκους με τις γενοκτονίες τους (των Ελλήνων, των Αρμενίων κ.α.), δεν έχουν "ισάξιους" σε τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι οι μεγαλύτεροι γενοκτόνοι.

    Ο τρόπος που ήταν οργανωμένο το Ναζιστικό καθεστώς σε κάθε γειτονιά. Ουσιαστικά μέσα σε κάθε σπίτι υπήρχε ένας κατάσκοπος. Τέτοια μεθοδικότητα. Τα εκατομμύρια των χαμηλόβαθμων εθελοντών SS(που φυσικά δεν εξοντώθηκαν όλοι τους στον πόλεμο ή με δίκες, συνέχισαν τη ζωή τους ακόμα κι αν συνέχισαν να πιστεύουν στα ίδια), οι γερμανικές εταιρείες που συνεργάστηκαν σε εγκλήματα, τα ιατρικά "πειράματα"(Θεός να τα κάνει..."τον κόβουμε κομμάτια να δούμε πως και σε πόσο χρόνο θα αντιδράσει"), οι θάλαμοι αερίων, οι φούρνοι, το οργανωμένο σχέδιο εξολόθρευσης όχι μόνο των Εβραίων αλλά και πολλών άλλων "επικίνδυνων" ανθρώπων για τους ΝΑΖΙ.

    Τι άνθρωπος είναι αυτός που κρατάει πιστόλι,στοχεύει ψυχρά έναν άοπλο άνθρωπο, δίνει εντολή στον κρατούμενο που έχει καλή φωνή να τραγουδάει(ενώ ταυτόχρονα "εργάζεται" με το κάψιμο πτωμάτων) για να δίνει ρυθμό στους υπόλοιπους κρατουμενους που καίνε τα πτώματα?

    Ο αξιωματικός των SS (με το πιστόλι στα χέρια, έτοιμο):

    "Έλληνα, τραγούδα!"(στα γερμανικά)

    Και ο Έλληνας Εβραίος να τραγουδάει. Φανταστείτε σε τι ψυχολογική κατάσταση ήταν αυτός ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή εκτός του ότι τραβούσε πτώματα συνέχεια, πόσο να πούμε το μέσο βάρος πτώματος 72 κιλά? Πόσα 72κιλα σαν ρομποτ να σέρνει να τα κάψει ...κι αν δεν άντεχε σωματικά, αν δεν άντεχε ψυχολογικά, αν έσπαγε κι έκλαιγε? Μία προσωρινή κούραση ή ένα δάκρυ ήταν αρκετό για να τον πυροβολήσει επιτόπου στον αυχένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τραγουδούσε από πείσμα Ελληνικό πατριωτικό τραγούδι και ο SS(που φυσικά δεν ήξερε Ελληνικά) χτύπαγε το πόδι με τη μπότα στο ρυθμό ενώ η ομάδα των Εβραίων Sonderkommando από διάφορες χώρες όλοι, καίγανε σαν ρομπότ τα πτώματα με τις φωτιές γύρω και τους SS με τα όπλα να επιτηρούν να γίνεται γρήγορα η "δουλειά". Αν αυτό δεν ήταν κόλαση τότε τι είναι? Σας παρακαλώ να το φανταστούμε (έστω για μια στιγμή) όλοι ως εικόνα.
    Είναι το περιστατικό που δεν θα ξεχάσω ποτέ από το βιβλίο:
    "Sonderkommando
    Μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίου" του Σλόμο Βενέτσια, εκδόσεις Πατάκη.

    Μπορούμε μόνο να φανταστούμε(ελάχιστα)με εικόνες για το τι ακριβώς τράβηξαν οι άνθρωποι αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν από τέτοιες καταστάσεις.

    Και υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που λένε ότι αυτά δεν έγιναν. Όσες αποδείξεις κι αν τους δείξεις, ότι κι αν είπαν αυτοί που επιβίωσαν. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι φταίνε οι Εβραίοι. Ότι το προκάλεσαν κιόλας.

    Δηλαδή ας υποθέσουμε ότι απλά δεν μου αρέσεις, ότι έχεις χρήμα, είσαι έξυπνος, είσαι δραστήριος, είσαι πετυχημένος τότε φταις φίλε..στο θάλαμο αερίων και στον φούρνο γρήγορα. Αν αυτό δεν είναι νοοτροπία ισάξια του SS που κρατούσε το πιστόλι, τότε τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου φίλε
      Έχω βρεθεί στο Νταχάου και έχω " ψηλαφίσει" τον θάλαμο αερίων! Έχω μείνει ακίνητος για ώρα προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω στο δωμάτιο πως αισθάνονταν όταν τους έλεγαν κοροϊδεύοντας τους να γδυθούν καιπως θα μπούν στα λουτρά! Έχω ανοιγοκλείσει την πόρτα του κλιβάνου που τους έκαιγαν! Είναι ασύλληπτο! Αδιανόητο, αδιανόητο άνθρωπος να κάνει σε άνθρωπο αυτό!Ούτε τα ζώα έτσι... Σε παρακαλώ πολύ όμως στο όνομα της φρίκης αυτής της ανθρωπότητας μην ξεχνάς τα γέλια των στρατιωτών που σκοτώνουν και γελούν διασκεδάζοντας ως ελεύθεροι σκοπευτές τους Παλαιστινίους, την Αρμενία, την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Απαρτνχαιντ... το ξέρω πως δεν το ξεχνάς και πιστεύω στην αξία του ανδρός! Δεν χρειάζεται να μου πεις πως δεν το ξεχνας! Το ξέρω...όμως το πογκρόμ έχει πολλά "ονόματα"! Είναι λυπηρό όμως οι άνθρωποι που έχουν βιώσει αυτά και ο λαός αυτός σήμερα/ χθές/ αύριο να κάνουν χειρότερα! Χειρότερα στο όνομα της θρησκείας και του χρήματος...αυτή είναι η διαφορά του Ελληνισμού και του Ελληνικού πνεύματος!Δεν ζηλεύει κανέναν για το χρήμα, αλλά τοποθετείται για την πραγματική αξία του και για το πως το αποκτιέται! Φέρνει πρώτα τον Άνθρωπο με ότι σημαίνει αυτό..Η διαφορά είναι ποτάμια αίματος...ο θάνατός σου η ζωή μου, είναι κι αυτό "άποψη"!
      Υγ. Δεν βάζω όλους σε ένα τσουβάλι, υπάρχουν λαμπροί άνθρωποι! Προφανώς ένα μεγάλο μέρος των λαών δεν συμφωνεί με όσα κάνουν οι κυβερνήσεις τους! Ας μην το πάμε πιο πέρα! Ας σταματήσουμε εδώ..καλό ξημέρωμα...

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια αγαπητή μου! Πολύ σωστά μιλάτε! Για πογκρόμ πρόκειται και έναντι των Παλαιστνίων με την ευρύτερη έννοια του όρου και όχι μόνον έναντι των Εβραίων όπως γράφει ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Πάπα! Οι παλαιστίνιοι το ονομάζουν Νάκμπα! Αυτό συνέβη το 1948! Έκτοτε οι Ισραηλινοί μεθοδικά του δίνουν με διάφορους τρόπους μιά " άλλη διάσταση"! Δεν πειράζει εμείς ξέρουμε την αλήθεια...ας μείνουμε εδώ προς το παρόν! Μια γειτονιά είμαστε! Πέντε σπίτια, όλα κι όλα κι εμείς στην γειτονιά είμαστε οι παλαιότεροι...
    http://www.efsyn.gr/arthro/69i-epeteios-tis-nakmpa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο διωγμός των Εβραίων είναι δεδομένος, και για όσα φρικιαστικά έγιναν υπάρχουν άπειρα στοιχεία και αποδείξεις. Δεν μπορεί κανείς να τα αρνηθεί.
    Αυτό όμως που είναι αμφισβητούμενο είναι το μέγεθος του εβραϊκού πληθυσμού που εξολοθρεύτηκε.Τους κατηγορούν ότι φουσκώνουν κατά πολύ τα νούμερα, όπως επίσης τους κατηγορούν για υπερπροβολή, όχι τόσο σε σχέση με τη βαρύτητα των γεγονότων (γιατί ήταν όντως φρικιαστικά), αλλά σε σχέση με το τι γίνεται με άλλες γενοκτονίες οι οποίες είτε δεν προβάλλονται, είτε ακόμα και δεν αναγνωρίζονται.
    Και αυτό θεωρείται ότι γίνεται εσκεμμένα, για να δικαιολογηθούν όσα έγιναν από το 1948 και μετά, που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, και όσα συνεχίζονται σήμερα στην Παλαιστίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.