1/7/18

Ο περιορισμός του κράτους ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οικονομική ανάκαμψη


Από την εποχή του πρώτου μνημονίου ακόμη, κομβική αναληφθείσα υποχρέωση της ελληνικής πλευράς υπήρξε η επιχείρηση μείωσης του κράτους και του συνακόλουθου κόστους συντήρησης του με όλους τους δυνατούς τρόπους. Με αποχώρηση του δημοσίου από το επιχειρείν, με ιδιωτικοποίησεις φορέων δημοσίου ενδιαφέροντος, με κλείσιμο άλλων αχρήστων, με ελάττωση των δομών του στενού κράτους, με σημαντική ελάφρυνση προσωπικού, με απλούστευση διαδικασιών, με μισθολογικές περικοπές των απασχολουμένων σε αυτό. Ο βασικός όμως στόχος του σχεδιασμού ήταν στο πυρήνα του και παρέμεινε δημοσιονομικός.
Όλο το διαρρεύσαν έκτοτε διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας απροκάλυπτης διελκυστίνδας μεταξύ του συνόλου του εγχώριου πολιτικού συστήματος και των τεχνοκρατών εκπροσώπων των δανειστών. 
Οι μέν πρώτοι αντιδρούν σθεναρά και κωλυσιεργούν απελπιστικά σε οιαδήποτε απόπειρα περιορισμού του κράτους, θέτουν συνεχώς προσκόμματα και κόκκινες γραμμές στο θέμα της απομάκρυνσης προσωπικού από στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντιπροτείνοντας και εφαρμόζοντας οριζόντιες περικοπές αποδοχών, αλλά πρωτίστως επιβολή νέων και υψηλότερων φορολογιών. 


Για τη συνέχεια Liberal

15 σχόλια:

  1. δηλαδή διατηρουμε το πελατειακο κράτος, αλλά αντί να ρουσφετολογει με τα φυσικά πρόσωπα θα ρουσφετολογει με επιχειρηματίες?
    Με ποια δικαιοσύνη?
    Με ποια ΜΜΕ?
    Με ποίο θεσμικό υπόβαθρο?
    Μνημονια μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
    Καποιοι πάσχουν από σοβαρες ιδεοληψιες καραμπινατες και δεν βρίσκονται μόνο στο χώρο της αριστεράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε φορολογούμενε, αρκεί να είσαι 25αρης και άνω και το - Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος - το έχεις guarantee...

      Διαγραφή
  2. Ο ΟΤΕ που έγινε ιδιωτικός, είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κόσμο.
    Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας, ακόμη και αν ανήκε στο Δημόσιο. Με την προϋπόθεση ο Φωτόπουλος και οι υπόλοιποι Συνδικαλιστές να παρουσιάζονται δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα και ο μισθός να έπεφτε στα 1000 Ευρώ, χωρίς να προβλέπεται προσωπική διαφορά. Το νερό πρέπει να μείνει Δημόσιο αγαθό, αρκεί να πέσουν και εκεί οι μισθοί και να πάρει μετάταξη το υπερβάλλον προσωπικό.Ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν σε άλλες ΔΕΚΟ, σε ΝΠΔΔ, σε ΝΠΙΔ, καθώς και να ανοίξουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με κανονικούς Καθηγητές και όχι Μαρξιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα πρεπει να νοικιασουμε την μακεδονια στους γερμανους και το ονομα θα το παρουμε εμεις.Μα αν νοικισουμε και το Καστελόριζο στους τουρκους θα τα κονομησουμε.Το καλυτερο ομως θα ηταν να πουλουσαμε ολη την ελλαδα και θα δουλεύει ρολοι σαν γερμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πουλας κστι εσυ η εγω ? Οχι...Ποιος πουλαει και λες ....πουλαμε ?? Πουλανε....ποιοι ?? Μια κλικα που σε επεισε οτι πουλας εσυ...Ποσοι ??
      Καμμια χιλιαρια...η κοζα νοστρα.....και παιρνει και μιζα...Εσυ τι πσιρνεις ?? Ξερεις....τι..

      Διαγραφή
    2. Αν και κατανοώ απολύτως τι εννοείς φίλε Δημήτρη Κ, τυχόν συμμετοχή στην επιλογή του "πωλητή" μας κάνει συμμετέχοντες…

      Διαγραφή
    3. Σωστα κ.Μπαμπιλονιαν. .αρκει να ηξερες τι σκοπευαν να κανουν .Αν σε εξαπατησαν ειναι ακομη χειροτερο για την μοιρα που πρεπει ναχουν οι χιλιοι...Παντως εδω ειναι η μιση χωρα κσι βσλε που δεν πουλαει.Πως λοιπον πουλανε κατι που δεν ειναι δικο τους !? Ας πουλησουν το σπιτι τους...οχι το δικο μου.Ερχεται ενας και λεει πχ πουλαμε το λιμανι ταδε.Τι λες βρε μ......? Εγω δεν πουλαω.Επιμενει....το πουλαμε. Πουλα μια πετρα του...τοσο σου ανοικει.Αν επιμεινει του σπας τα μουτρα.

      Διαγραφή
  4. Και πάλιν εξήμεσε ο neo-con το όνειρό του. Ενδιαφερον, το δημοσιο ΜΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ! Ητοι οι υποαμοιβόμενοι θα πρέπει να καταφύγουν σε άλλες μεθόδους προς εξοικονόμησιν των προς το ζειν. Εν ολιγοις, όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα καταστούν αργυρώνητες, ομοίως η αστυνομία θα χρηματίζεται ευθέως διότι με €300-400; Ποίος στρατιωτικός θα υπηρετεί για τέτοια ποσά; Οι αρχαιολόγοι θα πωλούν το προϊόν των ανασκαφών εν συνεργασία με την αστυνομία. Θα καταργηθεί το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, με τον εξοπλισμό τους, θα δωθούν σε ιδιώτες σε τιμή που θα αποφασίσει η αγορά. Οι μη έχοντες απλώς θα μας απαλλάσουν της ενοχλητικής παρουσίας τους. Το δυσώνυμον Heartland Institute εχει αποφασίσει για την ρύπανση του περιβάλλοντος. Γιατί να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά των φτωχών; Θα γίνουν ευτυχείς δουλοπάροικοι. Ο ΟΤΕ έγινε κερδοφόρος γιά τους μετόχους της Deutcshe Telecom ενω οι ημεδαποί υπάλληλοι πένονται και δεν μένει δεκάρα στη Ελλάδα. Δεν πας παραπέρα, ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ντοιτσε δεν ειναι κρατικη ?! Η Κοσκο ? Δεν ειναι ιδιωτικοποιηση αυτα.Ειναι κρατικοποιηση σε ξενο κρατος.Εκτος απο εξαπατηση αλλαζοντας λεξεις.

      Διαγραφή
    2. Σταθη αρχηγε εχεις δικιο εν μερει.Ομως καπου ...εν μερει εχει κι ο αλλος.Γενικα παιρνουμε εν μερει αληθειες και τις κανουμε γενικες αληθειες.Αδικα.Απο πεισμα ατομικο.Δεν μπορει να χρειαζεται μια δουλεια εκατο...για να γινει.....και ναχει δεκα χιλιαδες ..οκ ?? Βαζεις εναν μελετητη ..το μελετα...λεει θελει εκατο...τελος !! Ουτε εκατον ενα !!!! Αν ο διευθυντης παρει εναν συν....φωναζεις τον
      μ.......διευθυντη.....και εκτος που απολυεται ακαριαια...του κατασχεις κι ολους τους μισθους που πηρε !! Τωρα τα αλλα κολπα τα ...συνδικαλιστικα....θελω δεκα ...αναπληρωτες διοτι θα λειπω εγω δυο μηνες στο καφε....αυτα ειναι ευκολα...η θασαι 365 μερες επι οκτω ωρες εδω....και θα παιρνω παρουσιες καθε μερα ...η αλλαξε δουλεια....αυτοι ειναι οι οροι εδω αν θες δουλεια.Αν δεν θες τους ορους ..τσακισου διοτι μας τα επρηξες.Αν βαφουμε εδω θαρθεις με πινελο.Αν ερθεις με κουλουρι τσακιζεσαι και φευγεις....τραβα στον φουρνο....και δεν θα σου φερω καθαριστρια να καθαριζει εκει που ζεις και τρως.Παρε σκουπα μονος αφου εσυ βρωμιζεις η κατσε στις αραχνες μεγαλειωτατε βλαξ.Σπιτι σου φωναζεις συνεργειο ?? Δινεις γραπτα τους ορους απ την αρχη και τελος.Η θελει δουλεια η οχι.

      Διαγραφή
  5. @ Δημήτρη Κ, το άρθρο περιλαμβάνει μερικά σημεία για το δημόσιο που ασφαλώς χρειάζονται αναδιοργάνωση. Το tour de force όμως του άρθρου είναι η υποαμοιβή των υπαλλήλων πράγμα που είναι εγγύηση για την διαφθορά. Το γνωρίζει άριστα ο συγγραφεύς του άρθρου όπως γνωρίζει ότι η κατάργηση ενός φορέως ή φορέων ξεκινά από την απαξίωση του σε κοινωικό επίπεδο. Ήτοι οι πολιτικοί ενδίδουν σε τρελλές απαιτήσεις συνδικαλιστών με χρήματα άλλων και εν συνεχεία τους ιδιωτικοποιούν με το πρόσχημα ότι είναι ασύμφοροι προσφέροντας και στον "επενδυτή", ως bonus, και τις υποδομές που έχουν πληρώσει άλλοι. Ο δε "επενδυτής" θα πάρει τα χρήματα από τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποίησαν τα προηγούμενα κορόϊδα. Παρεξέκλινα του θέματος. Αλλά αυτός είναι ο σκοπός των διαφόρων neo-cons, η μετάβαση στην corporate society που ήδη λαμβάνει χώραν στις ΗΠΑ με την τραγική φτωχοποίση του πληθυσμού, ίδε απόσυρση των ΗΠΑ απο τοΣυμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 3 ημέρες πριν την δημοσίευση της επιμάχου εκθέσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εως εδω Σταθη συμφωνουμε μια χαρσ.Επειδη σε σκαλισα λιγο ..ειδα οτι εχεις πιο ευρυ φασμα....καλο αυτο...απο οσο το αρχικο σχολιο εδειξε.Μερικες φορες ετσι γινονται ακουσιες παρεξηγησεις...Συνμφωνεις λοιπον για τις μερικες αληθειες που τις κανουμε γενικες για εγωιστικους η αλλους λογους.Αν μιλαμε πολιτισμενα τα βρησκουμε ολα μια χαρα. Δαφωνεις ?? Αρα δεν χρειαζονται αφορισμοι και ατακες....σρκει μια καλη προαιρεση απο Ελληνα σε Ελληνα. Οκ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Δημήτρης Κ ΟΧΙ αγαπητέ μου ΟΧΙ, 1000+1 φορές ΟΧΙ. Οι neo-cons επιβουλεύονται ευθέως, ευθύτατα, την την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, την δημοκρατία, και το αστικό κράτος, με αυτή την σειρά. Η συγχώνευση των εγκληματικών bayer (υπερίτης) και monsanto (agent orange) λέει κάτι; Η μελέτη του ινστιτούτου gallup για την δημοκρατία στις ΗΠΑ δείχνει την απόλυτη διάβρωση των ψηφοφόρων και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των αγορών.
    Σε αυτό αποσκοπούν οι neo-cons και τα τσιράκια τους, ίδε capital. Ο "μη ελκυστικός" εργοδότης είναι ο πολιορκητικός κριός της εκπορθήσεως του φρουρίου της δημοκρατίας, του κράτους
    Υ.Γ Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.