5/7/18

Τι γίνεται στη Συρία; Αποχωρεί πράγματι ο τουρκικός στρατός από το Αφρίν;

  • (Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
Μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ότι «η ζωή στο Αφρίν επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα», το τουρκικό κράτος άρχισε να αποσύρει στρατεύματα. Όμως τι γίνεται στο Αφρίν, πόσο «φυσιολογική» είναι πλέον η ζωή; Μήπως αποσύρουν στρατεύματα για να μετριαστούν οι απώλειες από τις επιθέσεις των ανταρτών του YPG;

Γράφει στη σελίδα του πρακτορείου ANF η Beritan Sarya από το Αφρίν (Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018):
Η Τουρκία άρχισε να αποσύρει ορισμένες μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού και της στρατοχωροφυλακής από την πόλη Αφρίν, την Τζιντίρες και τη Ράκο. Με βάση αξιόπιστες πληροφορίες, τα τεθωρακισμένα αποσύρθηκαν προς την πίσω πλευρά της Άτμε, την Αζάζ της περιοχής Αλ Μπαμπ και προς την περίμετρο της περιοχής Ιεράπολης/Μένπετζ.
Οι ίδιες πηγές μάς ενημερώνουν ότι το τουρκικό κράτος συνεχίζει να διατηρεί τις δυνάμεις του στα στρατηγικά υψώματα της περιοχής του Αφρίν, ενώ παραμένουν στην περιοχή Τούρκοι αστυνομικοί με πολιτικά, η τουρκική στρατονομία, μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών, συμμορίες παρακρατικών και παραστρατιωτικών ομάδων [σ.τ.μ.: γκρίζων λύκων, αλπερενλέρ], μέρος των στρατιωτικών μονάδων, με σκοπό να ελέγξουν την περιοχή του Αφρίν μέσω της δοτής διοίκησης που τοποθέτησαν στους δήμους και τις άλλες υπηρεσίες.
Επίσης, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μια ομάδα Ρώσων μπήκε στο Αφρίν από τα σύνορα της Τουρκίας και έκανε κάποιες επαφές και συνομιλίες.
Στο Αφρίν η ζωή δεν είναι φυσιολογική, το Αφρίν βράζει
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτειρκών Χαμί Ακσόι, σε τηλεοπτική εκπομπή της 1ης Ιουλίου, ανέφερε ότι η ζωή είναι πλέον φυσιολογική στο Αφρίν και ότι η Τουρκία θα παραμείνει εκεί για ένα διάστημα ακόμα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η ζωή στο Αφρίν δεν επανήλθε ποτέ σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την εισβολή.
Στο Αφρίν, σχεδόν κάθε μέρα, οι εισβολείς βασανίζουν και καταπιέζουν το λαό, λεηλατούν την περιουσία του, βιάζουν, σκοτώνουν, συγκρούονται μεταξύ τους συμμορίες που υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος.
Οι δυνάμεις των YPG, YPJ, QSD με τις επιχειρήσεις που κάνουν μετά την εισβολή εναντίον των εισβολέων, τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, οι αυξανόμενες καταπιέσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών έχουν εξοργίσει ακόμα και τις φατρίες που στήριξαν το τουρκικό κράτος στη διάρκεια της εισβολής.
Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 27 Ιουνίου, έγιναν τρεις ισχυρές εκρήξεις σε στόχους των δυνάμεων εισβολής και ακολούθησε κύμα τρομοκρατίας στους πολίτες του Αφρίν από τις δυνάμεις κατοχής. Δηλαδή, όχι μόνο δεν επανήλθε η ζωή σε κανονικά επίπεδα, αλλά αυξήθηκε η τρομοκρατία εναντίον των πολιτών, το Αφρίν στην κυριολεξία βράζει.
Διώχνουν δυνάμεις για να μειώσουν τις απώλειες από τις επιθέσεις του YPG
Πάντως ένας από τους λόγους που το τουρκικό κράτος αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφρίν, είναι και το θέμα της ασφάλειας. Ακόμα και μετά την εισβολή και κατοχή, το Αφρίν δεν είναι ασφαλές για τις δυνάμεις του τουρκικού κράτους. Στην επιχείρηση εισβολής, που άρχισε στις 18 Ιανουαρίου, συμμετείχαν 6.400 Τούρκοι στρατιώτες και 25.000 τζιχαντιστές του ΙΚ, της αλ Νούσρα και άλλων 47 συμμοριών που δρουν στα εδάφη που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Συρία. Μάλιστα υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος.
Το τουρκικό κράτος, ανακοινώνοντας ότι «η ζωή επανήλθε σε κανονικά επίπεδα στο Αφρίν κι εμείς αποσύρουμε τις δυνάμεις μας», από τη μια θέλει να δείξει ότι δεν είναι δύναμη κατοχής και από την άλλη θέλει να αποφύγει τις απώλειες λόγω των επιθέσεων του YPG, YPJ.
Το ρωσοτουρκικό σχέδιο δημογραφικής αλλοίωσης του Αφρίν συνεχίζεται
Με την είσοδο των εισβολέων στην πόλη του Αφρίν, στις 18 Μαρτίου 2018, η Τουρκία μετέφερε στην επαρχία Αφρίν περί τις 100.000 πρόσφυγες από την Γκούτα, τη Χομς, τη Χάμα, και από καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία. Με την κίνηση αυτή θέλει να πετύχει τη δημογραφική αλλοίωση του Αφρίν και τη μείωση του ποσοστού των Κούρδων, ενώ φαίνεται ότι έγινε παζάρι με τη δημογραφική αλλοίωση της Γκούτας.
Όσο και να λένε οι Ρώσοι ότι οι κάτοικοι του Αφρίν που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της επιχείρησης εισβολής μπορούν να μείνουν προσωρινά στη γειτονική περιοχή Σέχμπα, όταν επιχειρούν να το κάνουν, δεν τους το επιτρέπουν οι δυνάμεις κατοχής.
Η είσοδος μιας ρωσικής αποστολής από τα σύνορα με την Τουρκία στο Αφρίν και η επίσκεψη στους καταυλισμούς Σίε και Τζιντιρές, σε οικογένειες προσφύγων που ήλθαν από την Γκούτα, είναι ένδειξη ότι το σχέδιο δημογραφικής αλλοίωσης θα συνεχιστεί, ενώ υπάρχει πιθανότητα ορισμένες περιοχές του Αφρίν να τεθούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων.
Μετάφραση: Σ.Κ.

2 σχόλια:

  1. Μάστορες στους εκτοπισμούς οι Ρώσοι (aka Σοβιετικοί) και άριστοι μαθητές οι Τούρκοι… Οι φίλτατοι Πόντιοι το έχουν νιώσει και από τους δύο, πολύ καλά στο πετσί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαναεπισημαίνω ότι οι δυτικοί, πολιτισμένοι, δημοκράτες, φιλελεύθεροι, "αντίπαλοι" του Ερντογάν κλπ κλπ (δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ) δεν βλέπω να συγκινούνται ιδιαίτερα.

    Υ.Γ. Σάββα κάτι σε είχα ρωτήσει για βιβλιογραφία περί κουρδικού σε σχέση με τα έργα στον Τίγρη και τον Ευφράτη. Έχεις κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.