11/7/18

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα - Ερντογάν και Ακιντζί κατέγραψαν αξιώσεις από την ε/κ πλευρά

Λίστα νέων υποχωρήσεων που αξιώνει η τουρκική πλευρά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Ελληνοκυπρίους παρουσίασαν στη διάρκεια των δηλώσεών τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί. Ο κατοχικός ηγέτης στηρίχθηκε στις πλάτες του Τούρκου Προέδρου προκειμένου να μιλήσει για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία, όπως ανέφερε, έχοντας τη στήριξη της Τουρκίας δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν. Επέμεινε, για άλλη μια φορά, στη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή προς την Τουρκία και απ’ εκεί στην Ευρώπη. Ενόψει της Τζέιν Χολ Λουτ, ο Μ. Ακιντζί ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά «να συμβάλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου». 
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους βασίζονται στην ειλικρίνεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μεταξύ τους συνεργασία, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Τ/κ έχουν ανάγκη τη στήριξη της Τουρκίας, καθώς «είναι άδικα απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το κλίμα συνεργασίας θα διευρυνθεί.
Επανέλαβε τη θέση του ότι η μεταφορά των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων αυτών της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό αλλά και θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή. Δυστυχώς, είπε, «η ε/κ διοίκηση», κατά την έκφρασή του, διατηρεί μια στάση που απέχει από τη συνεργασία και τον διαμοιρασμό. Δεν πρόκειται, συνέχισε, ως «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, με τη στήριξη της Τουρκίας να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ, στις 23 Ιουλίου, όπως ανέφερε, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση, ώστε όλοι να ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία στο νησί και να μοιράζονται την ευμάρεια. «Ελπίζουμε ότι και η ε/κ πλευρά θα είναι σε θέση να συμβάλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου», ανέφερε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και στην ομιλία του με την ανάληψη της προεδρίας της Τουρκίας έτσι και στα κατεχόμενα θέλησε να προτάξει την οικονομική ανάπτυξη. Υποσχέθηκε να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης στην Ανατολική Μεσόγειο και να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Τ/κ, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έκανε αναφορά σε «νερό της ζωής» που το θεωρεί ως ένα μεγάλο βήμα, ώστε να αποκτήσουν στρατηγική θέση οι Τ/κ, σημειώνοντας πως το βήμα σε αυτό το θέμα συνέβαλε στην οικονομία τους. Πρώτος τους στόχος, πρόσθεσε, είναι την επόμενη περίοδο να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε πόλο έλξης στην Ανατολική Μεσόγειο και να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα. Σήμερα, είπε, συζήτησαν με τον κ. Ακιντζί διάφορα θέματα και αξιολόγησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζήτησε (αυτά τα θέματα) και με τον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν και την «κυβέρνηση».
«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Σκοπός μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Τα τελευταία 50 χρόνια καταβάλαμε κάθε προσπάθεια. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές μας, η διαδικασία που στόχευε σε μια περιεκτική λύση στο νησί τέλειωσε με το μη αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για την Κύπρο ένα χρόνο πριν», ανέφερε. «Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τ/κ για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας. Εδώ και έναν χρόνο αυτή η νοοτροπία δεν άλλαξε καθόλου», σημείωσε. Πλέον, είπε, κανείς δεν πρέπει να είναι αβέβαιος για το ότι οι Ε/κ δεν σκέφτονται ένα κοινό μέλλον με τους Τ/κ.
 Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα κράτησε γύρω στις δύο ώρες και λόγω πίεσης χρόνου προτίμησε να μαζέψει σε μια συνάντηση Ακιντζί και τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Μετά από ένα σύντομο τετ-α-τετ Ερντογάν - Ακιντζί, στο τραπέζι κάθισαν και οι ηγέτες του «κυβερνώντος σχήματος» στα κατεχόμενα. Η υποδοχή του Ρ.Τ. Ερντογάν από τον Μουσταφά Ακιντζί έγινε με καθυστέρηση ενός 40λεπτου. Λίγο μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα ο Ερντογάν μετέβη στο μαυσωλείο του Ατατούρκ όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το σχετικό βιβλίο. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί υποστηρικτές του με σημαίες της Τουρκίας, του ΑΚΡ και του κατοχικού καθεστώτος. Ομάδα υποστηρικτών του ήταν και έξω από το «προεδρικό» κρατώντας πανό με το πρόσωπο του κ. Ερντογάν.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Ακιντζί – Ερντογάν άρχισε λίγο μετά τις 8 το βράδυ και από τις 9.15 πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες στην παρουσία και των προέδρων ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι, ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ και ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς. Η διάσκεψη Τύπου άρχισε με την ολοκλήρωση αυτών των διευρυμένων συνομιλιών.
Ο Ερντογάν επέστρεψε στην Άγκυρα απ’ όπου σήμερα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται για περισσότερο από τέσσερις μήνες στις φυλακές Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Στο μεταξύ, χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νίκος Κοτζιάς τηλεφώνησε στον Μ. Τσαβούσογλου για να το συγχαρεί για την παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τη νέα κυβέρνηση με μόλις 16 υπουργεία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο τρεις υπουργοί διατηρούν τη θέση τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Αντιπρόεδρος είναι ένας, σε αντίθεση με τις φήμες ότι μπορεί να ήταν δύο ή και τρεις, και είναι ο Φουάτ Οκτάϊ. Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ήταν υπουργός Ενέργειας, αναλαμβάνει το τιμόνι της Οικονομίας, που όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συγκεντρωθεί σε ένα υπουργείο. Έκπληξη του Ερντογάν αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Αμύνης.
Το υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ ως υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας, υπουργός Περιβάλλοντος ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Φυσικών πόρων και Ενέργειας ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Μεχμέτ Κασαπογλού, υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού ο Μεχμέτ Ερσόι, υπουργός Παιδείας ο Ζιγιά Σελτζούκ, υπουργός Υγείας ο Φαχρετίν Κότζα, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, υπουργός Εμπορίου η Ρουσχάρ Πεκτζάν και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο Καχίτ Τουρά.
Τσάρος της οικονομίας ο γαμπρός του σουλτάνου
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν οι επιλογές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, με τον διορισμό του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη θέση του «τσάρου» της οικονομίας να έχει ως αποτέλεσμα τριγμούς στην ήδη ευαίσθητη τουρκική λίρα. Ο Μπ. Αλμπαϊράκ, νυν υπουργός Οικονομικών και τέως υπουργός Ενέργειας, προκαλεί έντονη ανησυχία στις αγορές που δείχνουν την αποδοκιμασία τους για το σύνολο των πιέσεων των επιλογών του «σουλτάνου» στον τομέα της οικονομίας.
Χαρακτηριστικό της «φήμης» που έχει ο Μπ. Αλμπαϊράκ είναι δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο τότε υπουργός Ενέργειας προσπάθησε να μεταφέρει από λογαριασμό του στο Ντουμπάι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, χωρίς να πληρώσει τον οφειλόμενο φόρο του 20%, χωρίς επιτυχία. Συγκεκριμένα, ο Αλμπαϊράκ επιχείρησε να μεταφέρει τα χρήματα στη Μάλτα και στη συνέχεια στην Ελβετία μέσω off shore, από τις οποίες θα έστελνε τελικά τα χρήματα στην Τουρκία. Σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα το 2017, αφήνεται να εννοηθεί ότι τα «Malta Files», τα οποία εμπεριέχουν φακέλους διαφθοράς και φοροδιαφυγής με παγκόσμιες διαστάσεις, έχουν στοιχεία που αφορούν τον κ. Αλμπαϊράκ. Συγκεκριμένα στις πληροφορίες που διέρρευσαν υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Μπ. Αλμπαϊράκ, την περίοδο που εργαζόταν στην τουρκική εταιρεία Τσαλίκ, διαμεσολάβησε για τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στην Τουρκία, μέσω Μάλτας και Σουηδίας, και στο ίδιο πλαίσιο δημιουργήθηκαν και εταιρείες στη Σουηδία.
Να σημειωθεί ότι ως υπουργός Ενέργειας ο Αλμπαϊράκ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στο Κυπριακό, καθώς εκείνος ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος που αποφάσιζε –ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν– για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Το 2016 η ιστοσελίδα WikiLeaks, με έγγραφα που είχε αποκαλύψει, κατηγορούσε τον γαμπρό του Ρ. Ερντογάν για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Αλμπαϊράκ τον εμφάνιζαν να έχει συναλλαγές με στελέχη του ISIS, καθώς παρουσιαζόταν να υπάρχει εκτενής αλληλογραφία μεταξύ του γαμπρού του Ερντογάν και της εταιρείας Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετραλαίου από εκπροσώπους του ISIS. 
  Ανδρέας Πιμπίσιης    
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.