26/7/18

Η πολιτική διάσταση του Μουντιάλ

Γράφει η Κατερίνα Μετιτανίδου
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου έφτασε στο τέλος του και νικητής αναδείχθηκε η Γαλλία. Φέτος όμως το Μουντιάλ εκτός από την ανάδειξη του αθλητικού πνεύματος ανέδειξε και σημαντικά κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα.
Από τη μία πλευρά, έγινε μεγάλη συζήτηση γύρω από την εθνικότητα των παιχτών της γαλλικής εθνικής ομάδας καθώς οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί στη Γαλλία αλλά δεν έχουν ονόματα γαλλικής προελεύσεως, συγκεκριμένα έχουν ρίζες από αφρικανικές χώρες όπως το Καμερούν, το Μαλί, το Κονγκό, τη Γουινέα, τη Σενεγάλη, το Τόγκο κ.α. Πολλοί λοιπόν ισχυρίστηκαν ότι η νίκη πρέπει να αποδοθεί στην Αφρική και όχι στη Γαλλία.
Ο Νοτιοαφρικανός παρουσιαστής του γνωστού αμερικάνικου σόου Daily Show ονόματι Trevor Noah σχολίασε εκτενώς το συγκεκριμένο ζήτημα στην εκπομπή του και υποστήριξε το δικαίωμα των παικτών στη διπλή εθνικότητα και συνεπώς στην εθνική ταυτότητα γεγονός το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα αποδεκτό στη Γαλλία, όπου προωθείται αποκλειστικά η γαλλική εθνική ταυτότητα. Το απόσπασμα έγινε viral, δηλαδή ευρέως διαδεδομένο σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδεικνύοντας κατά αυτό τον τρόπο τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα γύρω από την αφομοίωση των κατοίκων που κατέχουν διαφορετική εθνική ταυτότητα στη γαλλική κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, οι Κροάτες παίκτες δήλωσαν πως θα προσφέρουν τα έσοδα από το Μουντιάλ, ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που βοηθούν παιδιά στη χώρα τους και παράλληλα θέλησαν να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα σχετικά με την κακοδιοίκηση της χώρας τους. Με ανακοίνωση τους δε δίστασαν να κατακρίνουν τους κυβερνώντες αλλά και όλους τους πολιτικούς για την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία στερεί από τους γονείς τη δυνατότητα παροχής ενός βασικού γεύματος στα παιδιά τους. Δήλωσαν επίσης ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ανεπιθύμητοι.

Με βάση τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως η σοβαρότητα και ο βαθμός των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι αναπόφευκτο να μην σχολιαστούν ακόμα και σε περιόδους αθλητικών επιτυχιών, όπου θα ήταν πολύ εύκολο να ξεχαστούν. Επιπλέον, καθώς η Γαλλία και η Κροατία αποτελούν κράτη-μέλη της Ε.Ε.  διαφαίνονται και οι νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί σχετικά με τις εθνικές ταυτότητες σε σχέση με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, αλλά και την οικονομική ανομοιογένεια των μελών της. Γιατί η οικονομική κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως νομίσματος, (η Κροατία δεν χρησιμοποιεί το ευρώ), όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να χαίρουν μίας ανθηρής οικονομικής κατάστασης, εξάλλου αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς της Ένωσης. Και όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη δημιουργία ενότητας και την απεμπόληση των διακρίσεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Πηγή: Μαύρο Κουτί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.