12/7/18

Ο κόσμος ανάποδα. Προηγούνται της παραγωγής οι καταναλωτικές δαπάνες;

οι δαπάνες είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα της επιχειρηματικής παραγωγής, αλλά όχι αντίστροφα. οι δαπάνες δεν απασχολούν ανθρώπους, αλλά η επιχειρηματική παραγωγή τους απασχολεί. 
Είναι σχεδόν παγκοσμίως αποδεκτό ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνουν την απασχόληση. Αυτή τη θέση υποστηρίζει η γενική οικονομική θεωρία του Κεϋνσιανισμού. Συνεπώς, σύμφωνα με την άποψη αυτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να «τονώσει» την οικονομία όταν αυτή υποφέρει από ύφεση, είτε μέσω δημοσιονομικής είτε νομισματικής πολιτικής.

«Σωτήριες» δαπάνες
Στον πυρήνα αυτής της θεωρίας είναι ότι αν αυξηθούν οι δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες, τότε απαιτούνται περισσότερα άτομα για την παραγωγή τους. Έτσι, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να βρουν δουλειές, να αποκτήσουν εισοδήματα και να δαπανήσουν με τη σειρά τους για αγαθά και υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία αν η κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες για μη παραγωγικές δραστηριότητες – ακόμα και αν δανείζεται χρήματα – διότι, όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί αυτής της θεωρίας, η οικονομία αρχίζει να κινείται και καθώς αναπτύσσεται, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα χρέη και τα ελλείμματα.
Για να μην αναφέρουμε και τον ανθρώπινο πόνο λόγω της ακούσιας ανεργίας και της φτώχειας, που θα καταπολεμήσει μια τέτοια πρακτική εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για τη συνέχεια  eleytheriagora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.