7/7/18

Επιτέλους, αρχίζουν να ξυπνάνε - DW: Στο «μικροσκόπιο» οι ΜΚΟ για το προσφυγικό - Φύλακας-άγγελος των μεταναστών ή συνεργάτης των διακινητών;

Φύλακας-άγγελος των μεταναστών ή συνεργάτης των διακινητών οι ΜΚΟ; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του, ζητεί πάντως να μην τιμωρείται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες.
Η συζήτηση για τον ρόλο των ΜΚΟ άρχισε μετά τις πρώτες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, αλλά κορυφώθηκε- και μάλλον παρεκτράπη- με πρόσφατες δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτηρίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «συνεργάτες των διακινητών», γιατί περισυλλέγουν όσους κινδυνεύουν να πνιγούν και τους μεταφέρουν στην Ιταλία. Αλλά και στην Ελλάδα, όπως και στη Μάλτα, υπήρξαν περιστατικά με συνεργάτες ΜΚΟ που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όταν βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», λέει ότι οι οργανώσεις αυτές επωμίζονται σημαντικό ρόλο στο προσφυγικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεργάζονται με το κράτος. Παραφράζοντας παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει: «Στην αρχή είναι το χάος και μέσα στο χάος προβάλλουν οι ΜΚΟ. Χωρίς τις ΜΚΟ ο πολιτισμός μας θα υπέφερε, γιατί οι άνθρωποι θα πνίγονταν ή δεν θα υπήρχε κανείς να τους βοηθήσει, ακόμη κι αν πατούσαν το πόδι τους στην ακτή. Σιγά σιγά έρχεται το κράτος, πάντα καθυστερημένο, πάντα με προβλήματα. Αλλά καταλαμβάνει τον χώρο που του ανήκει, οι ΜΚΟ συνεργάζονται με το κράτος και λαμβάνουν τον χώρο που το κράτος τους παραχωρεί».

«Όχι στην ποινικοποίηση» της ανθρωπιστικής βoήθειας

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητεί από τα κράτη-μέλη να μην τιμωρείται η ανθρωπιστική βοήθεια ως «υποβοήθηση παράνομης εισόδου» ή συναφή αδικήματα. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά παρακινεί τα κράτη-μέλη να δώσουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για το τί επιτρέπεται και τι όχι. Αλλά «αυτό προϋποθέτει ότι το κράτος εξ΄ αρχής θα κάνει έναν κατάλογο συνεργαζομένων ΜΚΟ, θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος, θα προσκαλεί τις ΜΚΟ να προσφέρουν συγκεκριμένες συνεργασίες και μόνο αυτές και δεν επιτρέπει σε καμία άλλη ΜΚΟ να παρεμβαίνει στον χώρο. Αν υπάρχει ΜΚΟ, η οποία παραβαίνει τον νόμο, το κράτος οφείλει να της απαγγείλει κατηγορίες».
Στην Ιταλία την ευθύνη για τη διαχείριση μεταναστών που περισυλλέγονται έχει η Guardia di Finanza, η οικονομική αστυνομία, καθώς η διακίνηση ανθρώπων θεωρείται οικονομικό έγκλημα. Ο Μίλτος Κύρκος λέει ότι στη γειτονική χώρα το σύστημα λειτουργεί. Αφήνει να εννοηθεί πάντως ότι δεν αποκλείονται περιπτώσεις, στις οποίες συνεργάτες ΜΚΟ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς συνεννόηση με τις αρχές, για παράδειγμα μπορεί να απενεργοποιούν τον τρανσπόντερ ώστε το σκάφος τους να μη δίνει χαρακτηριστικά αναγνώρισης. «Αν κάποιο σκάφος κλείσει τους τρανσπόντερς που δείχνουν τη θέση του στο χάρτη και επιλέξει αυτό τι θα κάνει και τι παιχνίδια θα κάνει με τους διακινητές ή απλώς με τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Λιβύη, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο» τονίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

Ζητούμενο το «μητρώο ΜΚΟ»

Τη …σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης θέλησε να αναδείξει πρόσφατα, με ερώτηση προς την Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Και αυτό γιατί, όπως δηλώνει στην Deutsche Welle, «αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για ΜΚΟ, οι οποίες είτε συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, είτε συνεργάζονται με διακινητές και εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση. Εκεί λοιπόν η Επιτροπή μου απήντησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά κι εκείνη στέκεται προσεκτική στο ότι υπάρχουν φωνές. Και υπάρχουν φωνές διότι, όπως ξέρετε, η έρευνα στο διαδίκτυο, από το οποίο χρηματοδοτούνται πολλές εγκληματικές οργανώσεις που μπορεί να συνδέονται με ορισμένες ΜΚΟ, είναι σε εξέλιξη. Αυτό όμως το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρισμένο η επιτροπή είναι ένα μητρώο ΜΚΟ, οι οποίες πράγματι κάνουν πολύ σημαντική δουλειά. Όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου, για παράδειγμα...»
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
ΒΗΜΑ

10 σχόλια:

  1. Κατ' εμέ δύο είναι οι κατηγορίες ΜΚΟ, οι πάσχουσες εκ ιδεοληψίας και συνεπώς χειραγωγήσιμες και οι άλλες οι εκτελούσες διατεταγμένη υπηρεσία, λαμβάνουσες εντολές από διάφορα κέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι ανοησια ερχεται απ την Αμερικη γινεται καθεστως.Τι θα πει ΜΚΟ ?? Η κοζα νοστρα δεν ειναι ΜΚΟ ?? Ειναι κυβερνητικη ??Γιατι δεν λεγονται....Αδελφες του Ελεους ? Αυτο παλι το ...γιατροι του κοσμου...ωραιο ακουγεται....αλλα οι αλλοι γιατροι ειναι του βαθεως διαστηματος ? Δινουν βοηθεια ..οκ....στα θυματα ...των κρατων τους...!! Γιατι στα θυματα μονο ?? Πχ γιατι δεν δινουν ψυχιατρικη βοηθεια στους ηγετες τους που παραγουν θυματα ?? Αν μια χαζομαρα ασκεφτη...ακουγεται ομορφα...παυει ναναι χαζομαρα ?? Αρα δεν ειναι χαζομαρα.Ειναι κατι αλλο...που απλα το εντυσαν ομορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ΜΚΟ είναι όργανα συστημικής πολιτικής! ΜΚΟ? Άπό που κι ως που? Η κάτοικοι της Λέσβου γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που λέω! Δεκάδες μαρτυρίες που τους πλαισιώνουν Ισπανοί κλπ για να φτιάξουν ΜΚΟ και να πάρουν το χρήμα! Κάθε προσπάθεια φωτογραφίζεται, δηλώνεται στον τύπο ακόμα και στον ευρωπαϊκό δικαιούνται με την νομοθεσία να τον κάνουν! Όλα τα στοιχεία δηλώνονται εις 5απλούν φακέλλους( έτσι γινόταν παλιά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Ελλάδα) και ανάλογα το μέγεθος "τσιμπάνε" από 10.000 -εως 30.000 προσκομίζοντας πλαστά τιμολόγιά( εννοώ νόμιμα στο χαρτί, ψεύτικα στις πληρωμές) και τα μεγάλα ψάρια που είναι πιο δυνατοί παίκτες αρπάζουν 300.000αριές! Αυτό που σας λεω γίνεται! Γιατί οι ΜΚΟ αφού αγαπάνε τον άνθρωπο δεν ήταν και πρίν και κάνουν εμφάνιση σαν κομμήτες? Έχω χαρτιά για όσα λέω! Δεν τα λέω αυθαίρετα! Εννοείταί πως με το που το χρήμα μπαίνει στο " ταμείό" κάποιοι στην Ελλάδα, στην Ισπανία παίρνουν τα δωράκια τους, δεν χρειάζεται φαντασία! Έχω φτάσει στην δικαιοσύνη γι αυτό παλιότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι μπίζνες όπως το είπες σδερφέ καλά οργανωμένες! Από όλη την Ευρώπη! Φεύγουν Ευρωπαίοι από την άλλη άκρη να πάνε στη Λέσβο? Στη Χίο? Στη Σικελία? Απέναντι στη Β.Αφρική οι Ισπανοί έχουν στην κατοχή τους ένα μικρό κομμάτι με λιμάνι! Έχουν ηλεκτροφόρα σύρματα! Κατά το παρελθόν έχουν πεθάνει πολλοί Αφρικανοί! Δύσκολα πέρναγαν! Διαμαρτύρονταν για "απάνθρωπη" αντιμετώπιση! Τώρα τα "ευρωπαικά" ( ο Θεός να τα κάνει Ευρωπαικά)δικαστήρια δίνουν νόμιμα το δικαίωμα στις ΜΚΟ. Οι κεντρικοευρωπαίοι θέλουν την :Ευρώπη" μας "ενωμένη" αλλά εμείς στον νότο να γίνουμε η προέκταση των επιπτώσεων των πολέμων και της αφρικανικής χρόνιας τύφλωσης όλων μας στην απληστία αυτών που κονομάνε στην Ευρώπη και στον κόσμο! Σε τι Θεό πιστεύουν? Ξέρβ πολύ καλά τι λέω!! Σε τι Θεό πιστεύουν ξαναρωτάω!! Σε εκείνον τον θεό που στρέφεται εναντίον της Ειρήνης και το επιβεβαιώνουν με τις πράξεις τους! Στο θεό εκείνο που με τις αμερικανοκρατούμενες αιρέσεις, κινήματα γκαίυ, αμφιεταιροφυλλοαμφίζωόφυλλων, ΜΚΟ, κομμουνιστικών θεωρειών, ιμπεριαλιστικών στρατηγικών κ.λ.π. έχουν χωριστεί σε τρείς ομάδες σήμερα που προετοιμάζουν την υποδοχή του? Παλιά ρωτάγανε οι παλιότεροι: ρε σε τι θεό πιστεύεις" θα μου πεις τι δουλειά έχει ο Θεός με τις ΜΚΟ? Η απάντηση είναι Α-ΜΕ-ΣΗ και πολύπλευρη! Όποιος έχει όρεξη για μια μηνιαία συζήτηση του προσφέρω δωρεάν διαμονή, διατροφή πλήρης και πρωινό με όλη την οικογενειά του... το σπίτι μου είναι δίπλα στην θάλασσα! Έχω και 2 τσουβάλια κάρβουνα έτοιμα! Μόνη υποχρέωση να ψήνει!και το κουβεντιάζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρωτηστε τον Πουτιν.Τους εδωσε δρομο σε μια νυχτα.Οπως δηλ οι Κρητικαροι τους τουρκοκρητικους/,.Και ετσι ετελειωσεν το θεμα.Τερμα οι ΜΚΟ.Οι παραδες θα μενουν στο δικο μας πουγγι.Ακου ΜΚΟ.Δηλ επισημοσ μετοχος λαθροδιακινητων. Τι λετε να ιδρυσωμεν μια, για να δουμε τι παιζεται? Θα το κανω απο εβδομαδα.Λεω να βαλουμε Ιονιο μερια.Ειναι ακομη αβγαλτη σε τετοια.Ακου 300,000 τον μηνα.Μπραβο αερα, ουτε το οικοπεδο στην πεντελη δεν ειχε τοσο, μπραβο αερα ,εδω ειμαστε, ανοιγουμε τουριστικο γραφειο , και οι επιδοτησεις θα δοδουν για δυο φρεγατες ΜΕΚΟ.Να μην κοντραροννται τα ξαδερφια μας, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορείς να ιδρύσεις! Δεν είναι 10αρικο, 30αρι και 300αρι το μήνα! Είναι ανάλογα την αποστολή! Θα θυμίσω πως στην Ελλάδα το 2011, 12, 13 είχε γεμίσει ο τόπος από ελληνικές! Τότε τα προγράμματα κρστήθηκαν απόρρητα στη χώρα! Πήγαν στις περιφέρειες ως επτασφράγι μυστικό! Οι περιφέρειες υπόγραψαν με Ρήτρα απορρήτου με συγκεκριμένες εταιρείες διαχείρησης πιο ψηλά για να κάνουν τξην διαχείρηση. Στην δε βάσή του είχσν 2-3 σκυλιά τους που έκαναν την "δουλεία"
      Θα σου πω παραδειγμα τις μπορεί να θυμάσαι εκείνη την εποχή με τις ελληνικές ΜΚΟ! Έκανες μια ΜΚΟ που μπορούσες και μπορείς και σήμερα εύκολα να την κάνεις και αγόραζες ή έκοβες τιμολόγια για χρώματα αναψυκτξκά χαρτιά κ.λ.π. και πήγαινες και έβαφες με εθελοντές που παραμύθιαζες μια παιδική χαρά! Εξωτερικά έναν παιδικό σταθμό! Όλο αυτο με εθελοντές! Το πολύ να ξόδευες 500 ευρώ γιατί και τα χρώματα στα έδιμαν δωρεάν ή ήταν στο κόλπο και καταστατάρχες που έκοβαν πλαστα τιμολόγια και για "δράσεις" που δεν είχαν υλικά να φαίνονται! Πχ διοργανώσεις ενημέρωσης κλπ
      Έπαιρναν την αίθουσα της περιφέρειας μαζευαν, Αστυνιμία; διασωστικές, Ερ. Σταυρό και έκαναν " σεμινάριο" διάσωσης! Τα "μικρά" είχαν από 10.000 μέχρι 30.000 νομίζω( αν θέλεις στείλε μέιλ να στα στείλω αύριο να τα δεις) και τα μεγάλα που έβαζες κι εσύ "κεφάλαιό" 300αριές! Όλη την "δράση" στα τότε προγράμματα την έκαμες σε 5απλούν φακέλους την έπαιρνε το γραφείο διεκπεραίωσης και όταν περνούσε τους ελέγχους έπαιρνες τα φράγκα! Τώρα ας μας στείλουν πως δημιουργούνται οι ΜΚΟ που έχουν δράση στην Λέσβο? Ποιός είναι επικεφαλής σε κάποια από αυτές? Υπάρχει Έλληνας? Τα προγράμματα αυτά επειδή όλοι είναι ευρωπαίοι (και οι εθελοντές δεν γνωρίζουν πως οι επικεφαλείς τα πέρνουν) είμαι σε υψηλό ποσοστό βέβαιος πως διαχειρίζονται απ ευθείας από ευρωπαϊκό κέντρο. Πιθανότατα εδώ κάποιοι εκ των Ελλήνων υπουργών να είναι πίσω απ αυτό! Εδώ εθελοτυφλούν στην αποτροπή και δεν αντιλέγουν μισή κουβέντα στην Μέρκελ! Στα τέσσερα, δεκατέσσερα! Έχω γνώση για ότι συνέβη στην χώρα την περίοδο 12 μπρός πίσω! Το ίδιο συμβαίνει και τώρα! Έφτασαν τότε με υποκλοπή όλου του σχεδίου συμφωνιών στα χέρια μου! Φανταστείτε πως χρησιμοποιούσαν για μα βγάζουν φράγκα δήθεν εθελοντικά κοινωνικές ομάδες, την αστυνομία, την Πυροσβετική! Ναι όπως το ακούτε δεν ήξεραν τι παιζόταν υψλόβαθμοι! Στα χέρια μου τα έχω όλα το πως κινούνταν! Νομότυπα! Μυστικά όμως στο κομμάτι το οικονομικό! Για το οικονομικό τα προγράμματα έδιναν το δικαίωμα να φτάσει το χρήμα στην βάση κι αυτός ήταν ο σκοπός! ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ...Τα προγγράμματα είχαν σκοπό να γίνουν πράγματα με άλλο πνεύμα! Οι "διαχειριστές" όμως είχαν άλλο στον νου τους! Δεν φτάνει αυτό, ξεφτίλισαν και τον εθελοντισμό! Ξεκάκισε ο κόσμος γιατί με το που τέλειωσε η κονόμα πάει κι ο αλτρουισμός περίπατο! Αυτοί που " ενδιαφέρονταν" για την κοινωνία και να " βοηθήσουν" λάκισαν...ακόμα τρέχουν! Μα ΜΚΟ τώρα με καράβι να μεταφέρει μετανάστες, προσφυγγες στην Ιταλία...για κάτσε ρε φίλε, καράβι, εθελιντές? Άφησαν τα σπίτια τους? Δεν έχουν υποχρεώσεις, Μάταλα δηλαδή,το γυρίσαμε στην αγάπη? Γιατί δεν έρχονται εδώ να ξαρίζουμε καμμιά γράνα από τα βάτα! Να τους ζαλώσω με την ψεκαστήρια για ρέντισμα στις αντράκλες?

      Διαγραφή
    2. Να γιασει το στόμα σου ο Πούτιν τους ξεμπουντούλωσε! Γιατί ήταν χρόνια στην KGB! Και η Κρήτη η λεβεντογέννα!

      Διαγραφή
  6. Η κου κλουξ καν ειναι ΜΚΟ ....Οποια σπειρα υπαρχει το ιδιο.Ο ορος ο ιδιος ειναι γελοιοδεστερος του γελοιου.Μας προσβαλει σαν μυαλα !! Δεν επρεπε καν στην Ελλαδα να υπαρχει.Εδω οι λεξεις της γλωσσας εχουν νοημα.Λενε κατι σαφως.Στην Αμερικη η γλωσσα ειναι σκετος ηχος..χωρις νοημα.Δεν προσβαλεται κανεις διοτι ετσι ειναι η γλωσσα ..κενη δηλ.περιεχομενου.Οποτε αυτη η ανοησια που λεει η λεξη και πιανει απο κοζα νοστρα.....εως δεκα κοτες στο κοτετσι που δεν ανοικουν στην ...κυβερνηση..στην Ελλαδα επρεπε να απαγορευτουν διοτι προσβαλουν την δημοσια αιδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΜΚΟ που πάνε με φουσκωτά πρέπει " κατα λάθος" να τους ρίξει στο νερό το Λιμενικό με τον νόμο της σιωπής! Όλο το πλήρωμα σίγουρα δεν θα δει τίποτα! Ας κολυμπήσουν μέχρι την Τουρκία! Μη μασάτε! Βουλιάξτε τους! Και όσοι δρουν στη Λέσβο ενα χέρι ξύλο τρεις φορές την μέρα από τον "Ρουβίκωνα της Λέσβου" την καινούργια οργάνωση ντε του νησιού! Λιμενικοί, αστυνομικοί, στρατιώτες, μπάτσοι, κομμουνιστές, πατριώτες, γουρούνια, δολοφόνοι, Έλληνες μην " εξουσίαζεστε" από το "αισθησιαζεστε" βγαίνει, είναι νέος όρος, ναι είστε συνυπεύθυνοι στην τήρηση ή μη του άρθρου 120 του Συντάγματος!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.