5/7/18

Αυτή η αθλιότητα δεν θα περάσει - Αποκαλυπτήρια Ζάεφ: Erga omnes όνομα η Ελλάδα, erga omnes «Μακεδονική» ταυτότητα εμείς

Ζάεφ: Βρέθηκε λύση αναγνωρίζοντας τον Μακεδονικό Λαό με την Ελληνική κληρονομιά και τον Μακεδονικό λαό χωρίς ελληνική κληρονομιά

«Η Ελλάδα πήρε "erga omnes το όνομα" και η “Μακεδονία” πήρε “erga omnes την ταυτότητα". Με τις 14 αυτές λέξεις ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του (στο euractive.com) περιγράφει το πλαίσιο του συμβιβασμού που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την κριτική που ασκείται, ότι η Συμφωνία έχει ως θετικό μεν την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας αλλά συγχρόνως αποδέχεται και νομιμοποιεί με ελληνική υπογραφή την ύπαρξη «Μακεδονικής» Ταυτότητας.
«Θέλουμε να τελειώσουμε με τα προβλήματα μια και καλή και αυτός είναι ο συμβιβασμός που βρήκαμε: Η Ελλάδα πήρε erga omnes το όνομα και εμείς πήραμε την erga omnes ταυτότητα, ενώ την ίδια στιγμή και η ταυτότητα των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα έχει διασφαλισθεί» είπε ο κ. Ζάεφ. Παράλληλα, ζήτησε παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς την ΝΔ και το VMRO -DPMNE και εμφανίσθηκε έτοιμος να δώσει... συμβουλές και χείρα βοηθείας και στην Ευρώπη!
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι είναι «δύσκολο για μένα και για τον λαό μου αλλά οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και το καθήκον μας έναντι των μελλοντικών γενεών είναι τόσο μεγάλο» και έκανε ειδική αναφορά στην αντίφαση της αντιπολίτευσης:

«…Είναι εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος αλλά είναι υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Εάν θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Στην αρχή και εγώ ευχόμουν να μην χρειασθεί να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αλλά στην διάρκεια των συνομιλιών ήταν σαφές ότι η επιμονή σε αυτή την θέση θα δημιουργούσε νέα προβλήματα».

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι το ΕΛΚ πρέπει να παρέμβει προς το VMRO-DPMNE και την ΝΔ καθώς όπως είπε αυτά τα δυο κεντροδεξιά κόμματα στην Μακεδονία και στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ: και τα δύο κάνουν θόρυβο, οργανώνουν διαμαρτυρίες και χρησιμοποιούν κακή γλώσσα την ίδια στην Ελλάδα και στην Μακεδονία, τις ίδιες τακτικές…».

Και πρόσθεσε ότι όταν ρωτήσεις την αντιπολίτευση και στις δυο χώρες εάν θέλουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, η απάντηση είναι Ναι, αν τους ρωτήσεις ένα θέλουν την λύση η απάντηση είναι Ναι. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς Συμφωνία» αναρωτήθηκε ο κ. Ζάεφ.
Ο κ. Ζάεφ μάλλον υπερφίαλα δηλώνει ότι όταν συνάντησε τον γάλο πρόεδρο Μ. Μακρόν στην Σόφια του είπε: «Ας γίνει η μεταρρύθμιση της Ευρώπης παράλληλα να ξεκινήσει και η Μακεδονία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε δίνοντας σας ένα παράδειγμα για τον ευρωπαϊκό τρόπο να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα.

Δεν ζητάμε να γίνουμε αμέσως μέλη της Ε.Ε., θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλά ο πρόεδρος Μακρόν πιθανόν δεν θα μείνει ασυγκίνητος από την μεγάλη Λύση που πετύχαμε με την Ελλάδα που ξεπερνά τους διαχωρισμούς ταυτότητας και βρέθηκε λύση αναγνωρίζοντας τον Μακεδονικό Λαό με την Ελληνική κληρονομιά και τον Μακεδονικό λαό χωρίς ελληνική κληρονομιά.

Και έγινε και ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, η Βουλγαρία το Ανατολικό και η Ελλάδα έχει το Νότιο μέρος και η Αλβανία ακόμη έχει ένα τμήμα.
Καθώς η συνέντευξη έγινε λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής ρωτήθηκε για το πως είδε την Σύνοδο Κορυφής και τις αντιπαραθέσεις και τους διαχωρισμούς. Και η απάντηση ήταν στο γνωστό ύφος: «Γι' αυτό λέω ότι όταν μπούμε στην Ε.Ε., θα τους βοηθήσουμε...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.