1/8/11

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητεί η Ιταλία Διεθνής κατακραυγή για τις βιαιότητες στη Συρία

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ενώ καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Χάμα της Συρίας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 95 ανθρώπων.

«Ζητάμε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να λάβει μία πολύ αυστηρή θέση», δήλωσε ο Φρατίνι στο τηλεοπτικό δίκτυο TG2, προσθέτοντας ότι πρότεινε και «μία συνάντηση των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Δαμασκό».

«Το καθεστώς (της Συρίας) διέπραξε μία αποτρόπαια πράξη καταστολής, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, ακόμη και η πρωτεύουσα επλήγη σφοδρά», κατήγγειλε ο Ιταλός υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία ζητά την άμεση κατάπαυση των βιαιοτήτων».

Νωρίτερα, ο Φρατίνι είχε ζητήσει από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να «σταματήσει αμέσως τις βιαιότητες» και να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ευρύ διάλογο με την αντιπολίτευση.

Τον αποτροπιασμό του για τις βιαιότητες του συριακού στρατού εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Χάμα εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με άλλους για να απομονώσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Χάμα είναι τρομακτικές και δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του συριακού καθεστώτος», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. «Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ασαντ έδειξε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να απαντήσει στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού», επισημαίνει ο Ομπάμα, ενώ προσθέτει ότι οι Σύροι διαδηλωτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλάι τους.

«Η Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος όταν προχωρήσει η δημοκρατική μετάβαση», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση που ασκούν στο συριακό καθεστώς και να συνεργάζονται με άλλους από όλο τον κόσμο ώστε να απομονώσουμε το καθεστώς του Ασαντ και να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό», καταλήγει ο Ομπάμα στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ κατήγγειλε «το μακελειό» που διέπραξε το συριακό καθεστώς στη Χάμα και ζήτησε από τη Δαμασκό να προχωρήσει στη μεταβίβαση της εξουσίας.

«Καταδικάζω τη στρατιωτική επέμβαση στη Χάμα και σε άλλες πόλεις (...) Το μακελειό πρέπει να σταματήσει τώρα και το καθεστώς πρέπει να ξεκινήσει τη μεταβίβαση της εξουσίας», αναφέρει ο Μπούρζεκ σε ανακοίνωσή του.«Η χρήση βαρέων όπλων και η δολοφονία αθώων πολιτών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Το συριακό καθεστώς και ο στρατός πρέπει να το καταλάβουν», υπογραμμίζει.

Εξάλλου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε «σοκαρισμένη» από το θάνατο πολιτών στη Χάμα. «Είμαι σοκαρισμένη από τις τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς από την εντελώς αδικαιολόγητη επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας στην πόλη Χάμα», αναφέρει η Αστον σε ανακοίνωσή της.«Αυτή η επίθεση είναι ακόμη πιο απαράδεκτη καθώς έγινε μία ημέρα πριν την έναρξη του ραμαζανιού», τονίζει. «Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες, όχι να τους δολοφονούν», αναφέρει η Αστον και ζητά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτής της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από το συριακό καθεστώς να σταματήσει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και να καταφύγει σε ειρηνικά μέσα για να αντιμετωπίσει το κίνημα αμφισβήτησης.
«Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις και να προσανατολιστεί σε πολιτικές μεθόδους, προς τον διάλογο και ειρηνικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ανατολή.Η Τουρκία «παρακολούθησε στενά και με υπομονή» την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Αυτές οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις δεν θα φέρουν τη λύση», εκτιμά το υπουργείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.