2/2/17

Το φλερτ Erdogan-Trump πλησιάζει στο τέλος του

Την ώρα που οι φιλελεύθεροι της Δύσης καταγγέλλουν για "ισλαμοφοβία” τον Donald Trump μετά το προεδρικό του διάταγμα που μεταξύ άλλων απαγορεύει προσωρινά την είσοδο των πολιτών επτά μεσανατολικών κρατών στο αμερικανικό έδαφος, στην Τουρκία, που μάλιστα κυβερνάται από ένα κόμμα του πολιτικού Ισλάμ, οι δημόσιες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά συγκρατημένες. 
Αν εξαιρέσει κανείς τις προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, οι Τούρκοι ιθύνοντες δείχνουν ότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο Tayyip Erdogan σιωπά, τα επικριτικά δημοσιεύματα κινούνται εντός ενός πλαισίου ρουτίνας, ενώ οι αρθρογράφοι της μιντιακής του "αυτοκρατορίας” επιμένουν να επιχειρηματολογούν ότι όλα τα δεινά της περιοχής οφείλονταν στην κυβέρνηση Obama και τώρα θα βελτιωθούν.
Όπως επισημαίνει ο Mustafa Akyol στο al-monitor.com, η στάση αυτή χαρακτηρίζει και άλλες ισχυρές μουσουλμανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος ή η Σαουδική Αραβία (πρβ. την εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία του Trump με τον μονάρχη Σαλμάν την επομένη της έκδοσης του επίμαχου διατάγματος), που έχουν επενδύσει πολιτικά στις αλλαγές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην μεσανατολική της πολιτική. Έτσι και η Τουρκία προσδοκά την έκδοση του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, καθώς και την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι του κουρδικού στοιχείου της Συρίας. 

Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.