1/12/18

Φόροι όπως λύτρα

Στη μεσαιωνική Αγγλία οι φόροι από τους φεουδάρχες και τους ευγενείς ήταν Κεφαλικοί. Το ίδιο καθεστώς φορολόγησης υπήρχε και στην οθωμανική επαρχία που ήταν τότε η Ελλάδα, όπου ο σουλτάνος καθόριζε πώς θα ήθελε να μαζέψει ως φόρους για τις ανάγκες του, και κατόπιν ο μεγάλος Βεζύρης μοίραζε το ποσόν αυτό στις επαρχίες επαυξημένο με τα κόστη συλλογής, τα μερίδια των κατά τόπους υπαλλήλων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τις απώλειες από το κλέψιμο στο δρόμο προς το θησαυροφυλάκιο κλπ κλπ. Το τελικό πόσο καταμεριζόταν στους υπηκόους ως Κεφαλικός φόρος που πλήρωναν για να κρατήσουν το κεφάλι τους επάνω στους ώμους τους οι υπήκοοι. 
Αντίστοιχα, ο μύθος του Ρομπέν των δασών περιγράφει την κατάσταση στην Αγγλία, όπου ο σερίφης ήταν επιφορτισμένος με τη συλλογή του κεφαλικού φόρου από τους υπηκόους. Φυσικά υπήρχε και η πρόβλεψη των commons δηλαδή των κοινόχρηστων γαιών που ήταν κυρίως δάση στα οποία οι ρακένδυτοι και απόλυτα φτωχοί και χωρίς δικαίωμα ιδιοκτησίας υπήκοοι μπορούσαν να κυνηγήσουν κανένα λαγό, να μαζέψουν κανένα καυσόξυλο και να συλλέξουν κανένα φρούτο του δάσους και κανένα βολβό για να βράσουν και να φάνε. Φυσικά τα ελάφια ήσαν ιδιοκτησία του Στέμματος και απαγορευόταν το κυνήγι τους. 

Για τη συνέχεια capital

3 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Η ταξική αντιμετώπιση του προβλήματος της υποδούλωσης της Ελλάδας και της ληστείας της που συνεχίζεται διακομματικά κατοχικά για 9 χρόνια δείχνει δυστυχώς και το ελάχιστον κομματική προπαγάνδα αλλαγής κατοχικής σκυτάλης.

    Που ήδη από κατοχική "σοσιαλιστική” με τον “σωτήρα” μας ΓΑΠ, είχε γίνει των αγορών με τον μέγα κατά τη γνώμη μου ολετήρα Παπαδήμιο.

    Μετά έγινε «δεξιοσοσιαλιστική» κατοχική πάντα με τους Σαμαρά Βενιζέλο, μετά κατοχική “αριστερή” με καταπάτηση από ΟΛΟΥΣ τους κατοχικούς τους Συντάγματος (ΟΧΙ σε ΝΑΙ)

    Και τώρα, ο συντάκτης του άρθρου δείχνει να θέλει η κατοχική σκυτάλη να γίνει και πάλιν δεξιοσοσιαλιστική. Αλήθεια που ζει ο συντάκτης του άρθρου.

    Ίδια κατοχική γεύση αγαπητέ κονδηλοφόρε όποιος κατοχικός και να έρθει. Πάνω απ όλα απαιτούνται, απελευθέρωση και Ελληνικές όχι κατοχικές κυβερνήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άψογος!! Αλλά μην ξεκινάτε από τον ΓΑΠ κι έπειτα! Αυτός ήταν το..κερασάκι πριν μοιραστεί η τούρτα! Πείτε και για τον Σημίτη, για τα χρηματιστήρισ, και πιό πρίν! Δεν πειράζει αγαπητέ πείτε τα! Τόσα έχουμε περάσει, αντέχουμε το "σοκ"! Και για τα πρώτα δάνεια μετά την επανάσταση του 21 να πείτε! Ξεκινήστε κι από κει θα αντέξουμε...η Ελλάδα " ευγνωμονούσα"...τι όμορφα! Έως εξαιρετικά θα έλεγα!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.