25/12/18

Συρία: Οι κουρδοαραβικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) προέλασαν στο τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Kούρδων και Aράβων μαχητών, προέλασε από το Σάββατο στο τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, από όπου εξάλλου μπόρεσαν να αποχωρήσουν εκατοντάδες άνθρωποι, ανέφερε τη Δευτέρα MKO.
Οι SDF εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον του έσχατου προπυργίου του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όχι μακριά από τα σύνορα με το Ιράκ, με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ οι οποίοι εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως το ΙΚ έχει "κατά το μάλλον ηττηθεί". Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η αποχώρηση θα είναι "βραδεία" και "συντονισμένη" με την Τουρκία, χώρα που γειτονεύει με τη Συρία.
"Από το Σάββατο, οι SDF προέλασαν ταχύτατα" στη μάχη με το ΙΚ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι οι εχθροπραξίες έχουν πλέον φθάσει στα όρια των κοινοτήτων Σούσα και Σάφα, που κατέχουν ακόμα οι τζιχαντιστές.
Στα μέσα Δεκεμβρίου οι SDF κατέλαβαν τη Χατζίν, τη μεγαλύτερη κοινότητα στο προπύργιο αυτό του ΙΚ, κατά την ίδια ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, το βασικό εμπόδιο για την προέλαση των SDF είναι οι νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές, πάντως οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού συνεχίζονται στον τομέα.
Την Κυριακή, η κουρδοαραβική συμμαχία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πάνω από χίλιους αμάχους από το θέατρο των επιχειρήσεων.
Από την δική του πλευρά, ο Άμπντελ Ραχμάν έκανε λόγο περί αποχώρησης μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες 5.500 ανθρώπων από τους τομείς όπου διεξάγονται οι μάχες. "Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για μέλη των οικογενειών των τζιχαντιστών", εξήγησε και επισήμανε πως υπάρχουν επίσης "μαχητές του ΙΚ που προσπαθούν να κρυφτούν μέσα στο πλήθος".
Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται από τα μέλη των SDF σε μια στρατιωτική βάση, όπου υποβάλλονται σε ελέγχους ταυτότητας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όσοι διαπιστώνεται πως είναι άμαχοι οδηγούνται κατόπιν σε καταυλισμούς, ενώ οι μαχητές συλλαμβάνονται, διευκρίνισε.
Αναλυτές θεωρούν η αμερικανική απεμπλοκή από τη Συρία αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, η οποία απειλεί να επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις στον συριακό βορρά. Στο παρελθόν, οι SDF είχαν προειδοποιήσει ότι μια τουρκική επίθεση θα επηρέαζε σημαντικά τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΙΚ, αφού πολλοί από τους μαχητές τους θα έσπευδαν στον βορρά για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.
Τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο "χαλιφάτο" του να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα τα τελευταία χρόνια, αντιμέτωπο με επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα, μετά την ραγδαία αύξηση της ισχύος του και την επέκταση των εδαφών υπό την κατοχή του το 2014.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.