4/5/19

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για κυβίστηση στους S-400;

Το άρθρο Τούρκου διπλωμάτη, που προδίδει τη διάθεση που υπάρχει στην Αγκυρα ώστε να μη διαρραγούν οι σχέσεις της χώρας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Από τον Σάββα Καλεντερίδη
Το Μεγάλο Σάββατο, η τουρκική εφημερίδα «Σοζτσού», που είναι από τις λίγες που συνεχίζουν να κάνουν αντιπολίτευση στον Ερντογάν, δημοσίευσε το πρώτο και την Κυριακή του Πάσχα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρέσβη ε.τ. Σιουκρού Ελεκντάγ, ενός εμπειρότατου διπλωμάτη, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και υφυπουργός Εξωτερικών και -ίσως το κυριότερο- πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον. Για να δούμε τη βαρύτητα που έχει η γνώμη του Ελεκντάγ στο σύστημα εξουσίας στην Τουρκία, να κάνουμε μια συνοπτική αναφορά σε ένα θέμα που αφορά την ίδια και στο οποίο εμπλέκεται και η Ελλάδα.
Οταν, τη δεκαετία του 1990, κορυφώθηκε ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων του ΡΚΚ, η Τουρκία ενστερνίστηκε το Δόγμα των Δυόμισι Πολέμων, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) θα έπρεπε να προετοιμάσουν επιχειρησιακά σχέδια και να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και οργάνωση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να διεξαγάγουν ταυτόχρονα για να αντεπεξέλθουν έναν πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει την ίδια χρονική περίοδο σε δυόμισι μέτωπα. Δηλαδή, σε έναν ταυτόχρονο πόλεμο της Τουρκίας με την Ελλάδα, τη Συρία και τους αντάρτες του ΡΚΚ. Ο εμπνευστής του δόγματος αυτού ήταν ο πρέσβης Σιουκρού Ελεκντάγ.
Ο ως άνω έμπειρος διπλωμάτης, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, είχε δημοσιεύσει άρθρο και πάλι στην εφημερίδα «Σοζτσού», με τίτλο «Η συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 είναι ανάπηρη», θέλοντας να τονίσει ότι πάσχει και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Σε εκείνο το άρθρο προειδοποιούσε την κυβέρνηση και τον Ερντογάν ότι το σύστημα των S-400 δεν μπορεί να διασυνδεθεί με το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης του ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίζεται από δεκάδες κατασκοπευτικούς δορυφόρους και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, και εξ αυτού είναι αναποτελεσματικό απέναντι στις πυραυλικές απειλές, τις οποίες υποτίθεται ότι θέλει να αντιμετωπίσει η Τουρκία με την προμήθειά του.

Με τη συνέντευξή του, ο Σιουκρού Ελεκντάγ, ενάμιση χρόνο μετά το άρθρο-προειδοποίηση, έρχεται πλέον ανοιxτά και παρουσιάζει τα σοβαρότατα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία, σε περίπτωση που επιμείνει στην προμήθεια των S-400.

Καταρχάς, ο Τούρκος διπλωμάτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Ερντογάν, λέγοντάς του ότι η προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος θα οδηγήσει στην έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Για να γίνει πιστευτός, παρουσιάζει την απειλητική δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος είπε: «Η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση δε που επιμείνει στην προμήθεια των S-400, θα αποβληθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35».

Μάλιστα, θέλοντας να δείξει ότι η παραπάνω δήλωση δεν είναι λόγια, αλλά ξεκάθαρη έκφραση της πολιτικής των ΗΠΑ, έκανε αναφορά στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους «New York Times» και υπογράφεται από τέσσερις γερουσιαστές, δύο Ρεπουμπλικάνους και δύο Δημοκρατικούς. Συγκεκριμένα, είπε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να τονίσω ότι η δήλωση Πενς απεικονίζει την πραγματική εικόνα για την άποψη που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται και στο κοινό άρθρο που έγραψαν τέσσερις γερουσιαστές της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, δύο Ρεπουμπλικάνοι και δύο δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων και πρόεδροι της ως άνω επιτροπής, άρθρο που δημοσιεύθηκε τις 9 Απριλίου στους ‘’New York Times’’. Στο άρθρο εκείνο, που είχε τίτλο “Ή θα πάρετε αμερικανικό αεροπλάνο ή ρωσικούς πυραύλους - και τα δύο δεν γίνεται”, τονίζονται τρία πράγματα:

1) Αν η Τουρκία τελικά παραλάβει τους S-400, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35.

2) Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν επιμείνει στους S-400, θα επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις του νόμου CAATSA.

3) Οι κυρώσεις αυτές θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία, θα επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς αγορές και θα οδηγήσουν σε φυγή τα ξένα κεφάλαια και επενδύσεις».

Και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνεχίζει για το ίδιο θέμα: «Η σίγουρη εκτίμησή μου είναι ότι το άρθρο αυτό γράφτηκε έπειτα από κοινή οδηγία και έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Κογκρέσου. Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αξιολογήσει το άρθρο αυτό ως κοινή προειδοποίηση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ, θα κάνει μεγάλο λάθος. Μάλιστα, το πρόβλημα έχει πάρει άλλες διαστάσεις, ξεπέρασε αυτό της προμήθειας των S-400. Στην ουσία, το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς την Αγκυρα είναι ευρύτερο και λέει: “Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας”.

Κοιτάξτε, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που έγινε στις 4-5 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, η Ρωσία χαρακτηρίστηκε ο νούμερο ένα εχθρός και συμφωνήθηκε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είκοσι εννέα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δέχτηκαν τις αποφάσεις αυτές, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Τώρα, λοιπόν, οι ΗΠΑ, που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το ΝΑΤΟ, ρωτούν την Αγκυρα: “Με ποιον θα κάνεις συμμαχία; Με εμένα, όπως έχεις αποφασίσει, ή με τη Ρωσία; Στο ζήτημα αυτό πρέπει να λάβεις ξεκάθαρες, συγκεκριμένες αποφάσεις”». Επίσης, ο Ελεκντάγ, σκοπίμως κατά την άποψή μας και για να τονίσει τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση που επιμείνει στην προμήθεια των S-400, αναφέρεται και στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στο Κογκρέσο και αφορά πλέον ευθέως την Κύπρο και την Ελλάδα.

Λέει λοιπόν για το θέμα: «Πρόκειται για το νομοσχέδιο “Νόμος Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας Αν. Μεσογείου 2019”, το οποίο συμπεριλαμβάνει ενέργειες που αφορούν τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμμαχία που έχουν συμπήξει το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, για τη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει πιέσεις, απειλές και μέτρα, με τα οποία θα παρεμποδιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, με βάση τα νόμιμα δικαιώματά της. Επίσης, προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τους S-400».

Λέει και άλλα πολλά ο γερόλυκος της τουρκικής διπλωματίας -είναι 94 ετών-, μιλώντας φανερά με μια γλώσσα που παρουσιάζει την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ως μια μεγάλη καταστροφή, η οποία θα οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων και με τις χώρες της Ε.Ε. Δεν γνωρίζουμε αν είναι σύμπτωση, πάντως μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του δεύτερου μέρους της συνέντευξης, ο Ερντογάν, υπό το πρόσχημα έκφρασης συλλυπητηρίων για μια ένοπλη επίθεση με νεκρούς στις ΗΠΑ, τηλεφώνησε στον Τραμπ και του ζήτησε να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιούλιο, που θα παραλαμβάνονται και οι συστοιχίες των S-400. Με βάση το πνεύμα του άρθρου, S-400 και ΗΠΑ δεν πάνε μαζί. Δηλαδή, ή ο Τραμπ θα βρεθεί στην Τουρκία ή οι S-400!

Υπ’ όψιν ότι η συνέντευξη του Ελεκντάγ κλείνει ως εξής: «Θεωρώ ότι η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η διάλυση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν είναι επιλογή που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα!

Και η Αγκυρα και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποφύγουν τις απειλές η μια στην άλλη και να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης για τα προβλήματα που υπάρχουν. Και μάλλον η Αγκυρα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκανε τη δήλωση ο Αλμπαϊράκ, πριν από τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει τα βήματα που πρέπει για να σώσει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ. Αρα, το πρόβλημα τώρα είναι να δούμε πώς η Τουρκία θα κάνει πίσω στο θέμα των S400...»

Τι μπορεί να σημαίνουν η ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ερντογάν και η επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ για Κύπρο και Ελλάδα θα το δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα δημοκρατία και το Pontos-news

14 σχόλια:

  1. Ὁ ἐπιτήδειος οὐδέτερος ἐν δράσει, τὸ θέμα εἶναι ὅτι ἔχει πέσει σὲ παγίδα.
    Λέτε ἔτσι θὰ τὸν ἀφήσουν οἱ Η.Π.Α. σὲ περίπτωσι ὑποχωρήσεως στὸ θέμα τῶν S-400 καὶ λοιπῆς προσεγγίσεως μὲ τὴν Ρωσσία;
    Δηλαδή, ξεσκίζουνε τὶς Η.Π.Α. καὶ μόλις κουνήσει τὸ δακτυλάκι ἡ Τουρκία, ξανὰ ἀγαπημένοι;
    Τὸ κουρδικὸ κράτος ἔρχεται, αὐτὴ εἶναι ἡ ἀσφάλεια τῶν Η.Π.Α. μόνιμη παράκαμψις τῆς Τουρκίας, γενικῶς ὄχι μόνο στὰ οἰκονομικὰ θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την Αμερική δηλαδή πώς την ξέσκισαν οι Τούρκοι? τί έκαναν στην Αμερική εκτός από λόγια? Μπορείς να μάς εξηγήσεις?? Η Αμερική ΔΕΝ ΑΦΕΣΕ τους Τούρκους να εισβάλουν στο Αφρίν η Ρώσία του Πούτιν τους έδωσε το πράσινο φώς να κάνουν εθνοκάθαρση και ΚΑΤΟΧΗ στο Αφρίν...

      Είσαι λίγο μπερδεμένος γιατί στόν πραγαμτικό κόσμο οι Τούρκοι ξέσκισαν τους Ρώσους καταρρίπτοντας το Ρωσικά πολεμικό και δολοφονήσαν βάρβαρα τους Ρώσους πιλότους.

      Στον πραγματικό κόσμο λοιπόν οι Τούρκοι ξέσκισαν τον Πούτιν ο οποίος τώρα τους παρακαλά να τους πουλήσει όπλα.

      Ξέρουν όμως οι Τούρκοι ποιος είναι το αφεντικό και μάλλον θα τρέξουν να προσκυνήσουν την τελευταία στιγμή ... με την ουρά στα σκέλια

      Διαγραφή
    2. Μην ξεχναμε οτι στον πολεμπ του κολπου οι Τουρκοι συμαχοι των Αμερικανων δεν επετρεψαν στις Αμερικανικες δυναμεις να περασουν απο το εδαφος της Τουρκιας.Μαλιστα οι δυναμεις τους περιμεναν στα καραβια ενα και πλεον μηνα.Οι Τουρκοι ειναι μαεστροι στο διπλοματικο παιχνιδι.

      Διαγραφή
  2. Λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, αλλά και του 'Κουρδικού', οι σχέσεις της Ισλαμικής Τουρκίας και ΗΠΑ φαίνονται να έχουν οριστικά διαρραγεί.
    Πολύ ποιό πιθανή είναι η ανατροπή του Ερντογάν, παρά οι Ισλαμιστές να κάνουν πίσω για τους S-400. Η Δύση δεν θέλει τον Ερντογάν και αυτός το ξέρει πάρα πολύ καλά.(Υπάρχει και αβυσσαλέο μίσος μεταξύ Ισλαμιστών και των φιλοδυτικών Γκιουλενιστών-Κεμαλιστών). Είναι πολύ πιθανό πως από 'κάπου θα του την φέρουν', ίσως αφού τον εξαπατήσουν και να τον αποκοιμήσουν, από εκεί που δεν το περιμένει.
    Όσο ο Ερντογάν είναι στην εξουσία θα έχουμε την υποστήριξη της Δύσης. Όταν βάλλουν τους δικούς τους στην Τουρκία, οι "αγάπες" θα σταματήσουν και η Ελλάδα θα γίνει πάλι "του κλώτσου και μπάτσου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χώρα μας παραμένει του κλώτσου και του μπάτσου. Αυτό που διαδραματίζεται στο Ανατολικό Αιγαίο με τα τουρκικά γεωτρύπανα να αλωνίζουν, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Απλώς, σε περίπτωση που τα βρει η Τουρκία με τις ΗΠΑ, θα μας ανασκολοπίσει η γειτονική χώρα, μια και γιατί κυβέρνηση έχουμε άθλιους, ανίκανους και πάνω απ᾽όλα εθνομηδενιστές. Ακόμα, κι αν έχουμε κυβέρνηση ΝΔ δεν θα είναι εθνομηδενιστές, αλλά σίγουρα ανίκανοι να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

      Διαγραφή
  3. Κάπου διάβασα, ότι ενώ οι ΗΠΑ "έχουν θυμώσει πάρα πολύ" και ετοιμάζονται δήθεν να δώσουν έξωση στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ,τους έκαναν δωράκι και δυό φρεγατούλες κλάσης O.H.Perry, ξέρετε,αυτές με τους standard SM-1 γιά άμυνα περιοχής...
    Να'χουν οι άνθρωποι να αμύνονται, όταν βγούν από το ΝΑΤΟ...
    Ρε κούνια που μας κούναγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν δύο παράμετροι ακόμη, η μία είναι αυτή που λέει ο Fotis V. παραπάνω και είναι η ελπίδα των δυτικών ότι κάτι θα αλλάξει εάν φύγει ο Ερντογάν. Σε πρώτη φάση βαρέθηκαν να περιμένουν, τους έρχονται και οι S-400, οπότε το πράγμα ζορίζει.

    Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι και να φύγει ο Ερντογάν, ο αντιδυτικισμός στην Τουρκία σπάει κόκκαλα έτσι κι αλλιώς. Άντε και έφυγε ο Ερντογάν, αν συνεχίσει η Τουρκία την εχθρότητα προς τη Δύση και ειδικά προς το Ισραήλ, τι θα έχει μείνει ως πολιτική στην Δύση;

    Νομίζω ότι η Τουρκία έτσι κι αλλιώς έχει υπερενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και η Δύση θα είχε ως σώφρονα πολιτική να την κοντύνει. Αν ήμουν Αμερικανός θα έλεγα, εντάξει, άντε και δεν πήρε τους S-400, μετά από όλα αυτά θα τους δώσω τα F-35; Αντιθέτως, θα έψαχνα τρόπο να μην το κάνω. Να μην το κάνω ποτέ. Και όχι μόνον αυτό, θα υπάρχουν εξαρτήματα και ανταλλακτικά που θα παράγονται ΜΟΝΟ στην Τουρκία. Το ρισκάρεις με έναν δηλωμένο εχθρό σου και δηλωμένο εχθρό του Ισραήλ;

    Και κάτι ακόμη: Αν θυμάμαι καλά (είμαι σχεδόν σίγουρος, αλλά αν κάποιος θυμάται καλύτερα, έχει πηγή κλπ. ας βοηθήσει), όταν ήρθε ο Ερντογάν στην εξουσία το 2002, οι Αμερικανοί είχαν ευνοήσει κάποιες πρώτες εκκαθαρίσεις που είχε κάνει και γενικότερα μεγαλύτερο έλεγχο επί του στρατού, διότι θεωρούσαν ότι υπήρχε υπερβολική τάση αυτονόμησης από τη Δύση και φιλορωσισμού εν γένει στο τότε κεμαλικό κατεστημένο του στρατού. Είναι έτσι; Από το πρωί ψάχνω να βρω κάποια πηγή και δεν βρίσκω όμως νομίζω ότι το θυμάμαι αρκετά καλά.

    Αν πράγματι συνέβαινε αυτό, τότε η Τουρκία έχει μια τρόπο τινά φυσική τάση τις τελευταίες δεκαετίες να προσεγγίσει τη Ρωσία. Η εξέλιξη με μια π.χ. ανατροπή του Ερντογάν θα είναι μια προσωρινή ανάσχεση και πιθανόν με τον επόμενο ηγέτη η Τουρκία να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο την Ρωσία.

    Η Δύση δεν πρέπει να το ρισκάρει άλλο με τους Τούρκους. Ό,τι βιώναμε εμείς τόσους αιώνες, το βιώνουν τώρα και αυτοί. Τη μπαμπεσιά και τη ληστρικότητα του Τούρκου με ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν είναι λίγο έξυπνος ο Ισλαμο-φασίστας τότε θα κάνει κυβίστηση αλα Τσίπρας ... οψόμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν θέλω να δω κυβιστηση , θέλω να δω την οικονομία τους πηδηγμένη , να σέρνεται .βάστα γερά ποταμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Ισραηλ ...ισοπεδωσε το κτηριο του πρακτορειου Αναντολου ...στην Γαζα χθες...
    Δεν εχουν Τσιπρα και Κουλη εκει....δεν εχουν μπορμποτσαλα...για διοικηση....ουτε μετα που τα ...εκλεγουν ...κανουν την παλαβη....και κλαινε σαν μωρα ανευθυνα....πως ταχα δεν ηξεραν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και οι γυναικες στο Ισραηλ...πανε στον στρατο...δεν πανε μονο κωμωτηριο..και για ψωνια στο μαρκετ...Ξερουν.τι θα πει ζωη και κρατος...και πολεμος...και ψηφος...Κι εν πασει περιπτωσει ...δεν τους λειπουν οι γοητειες ...το σεξ...και οι γκομενοι....και παιδια κανουν αρκετα...και δουλευουν...και μαγειρευουν....και πανε διακοπες.....κλπ.Κι αμα λαχει...ισοπεδωνουν και κτηρια...Μιλαμε για τον μισο πληθυσμο μιας χωρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Δημήτρη Κ. Θά ήταν πολύ καλό να πήγαιναν και οι γυναίκες μας έξι μήνες στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επηδει απιθημεις κατι να γινει, σε εμποδιζει να δεις σφαιρικα τα πολιτικα πραγματα.Η σταση των ΗΠΑ δεν αλλαξεν ουτε ενα σιγμα στο Κυπριακον(κοιταξτε την τελευταιαν εκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ, προς χαριν της Τουρκιας ασφαλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.