28/7/09

Τα ενδεχόμενα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ δεν εγκρίνουν οι ΗΠΑ.Αντιπαράθεση για το Ιράν

Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ ως προς τη στρατηγική, που πρέπει να ακολουθηθεί έναντι του Ιράν, αποκάλυψε η συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς με την ισραηλινή ηγεσία.

Αν και η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για συνομιλίες σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα», ήταν προφανές ότι Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία.

Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας συνιστούσε «υπομονή», ο Ισραηλινός ομόλογός του, Εχούντ Μπάρακ, διεμήνυε: «Καμία λύση δεν πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή είναι η πολιτική μας. Το εννοούμε». Αν και οι ΗΠΑ διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υποβαθμίσει το τελευταίο διάστημα την πιθανότητα μίας τέτοιας λύσης.

Παράλληλα επιχειρεί να δεσμεύσει την Τεχεράνη σε συνομιλίες τόσο για το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο και για άλλα ζητήματα, που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γκέιτς μάλιστα γνωστοποίησε ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να έχει μία πρώτη απάντηση από την ιρανική κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο, αν και γνωρίζει ότι η πολιτική αναταραχή στο Ιράν περιπλέκει τα πράγματα.

«Το χρονοδιάγραμμα, που έχουμε θέσει, παραμένει εφικτό και δεν θέτει σε κίνδυνο κανέναν» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, παρά τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών.

Αν και ο κ. Γκέιτς τόνισε ότι «οι δύο πλευρές συμφωνούν πλήρως στο ότι θα πρέπει να πειστούν Ιρανοί να διακόψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα», είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον ποντάρει περισσότερο στη διπλωματία και το «όπλο» των οικονομικών κυρώσεων. Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, είχε καλέσει το Ισραήλ να εγκαταλείψει ενδεχόμενα σχέδια επίθεσης στο Ιράν.
NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.