28/7/09

Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στη βρετανική εταιρεία Ηackluyt & Co. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από πρώην πράκτορες της ΜΙ6 με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες στρατηγικής σημασίας (έτσι ονομάζονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα απόρρητα κρατικά μυστικά) σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές όπου το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές- με το αζημίωτο, φυσικά.

O ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για βρετανική εταιρεία κατασκοπείας
Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας
Προβληματισμός για το αν θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία από τη διπλή δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας
ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008
ΟΤΑΝ ο Αλεξάντερ Ντάουνεραναλάμβανε τον περασμένο Σεπτέμβριο επισήμως τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στο σαρωτικό στυλ του... μπουλντόζα που ενίοτε τον χαρακτηρίζει,παραλληλίζοντάς τον με τον γνωστό μας αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ή στις στενές του σχέσεις με τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα, αλλά ως εκεί. Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του κ. Ντάουνερ που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τον εμπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της «σύγχρονης κατασκοπείας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στη βρετανική
εταιρεία Ηackluyt & Co. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από πρώην πράκτορες της ΜΙ6 με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες στρατηγικής σημασίας (έτσι ονομάζονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα απόρρητα κρατικά μυστικά) σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές όπου το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές- με το αζημίωτο, φυσικά.

Η Ηackluyt (προφέρεται «Χάκλετ») δεν επιλέγει τυχαία τους συνεργάτες της. Μπορεί στην ίδρυσή της να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού Στέμματος, αλλά τα... διαμάντια αυτού δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι πρώην πολιτικοί, διπλωμάτες και γενικότερα άνθρωποι με προσβάσεις στα κατάλληλα πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα εξουσίας. Ο κ. Ντάουνερ ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το προφίλ του... μεταμοντέρνου κατασκόπου. Αλλωστε, ως υπουργός Εξωτερικών επέβλεπε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας και είχε άμεση πρόσβαση σε «καυτές» πληροφορίες. Και προφανώς, εξακολουθεί να έχει φίλους τόσο εντός όσο και εκτός Αυστραλίας.

Την υπόθεση έφερε για πρώτη φορά στο φως η αυστραλιανή εφημερίδα «Τhe Αge» με δημοσίευμά της τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο «Το Βήμα» επικοινώνησε με τη Ηackluyt πριν από λίγες ημέρες. Στέλεχος της εταιρείας, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ντάουνερ εργάζεται για λογαριασμό της και συγκεκριμένα ως μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της (Αdvisory Βoard). Και υπογράμμισε ότι το όργανο αυτό προσφέρει«στρατηγική πληροφόρηση»(σ.σ.: strategic intelligence) για τις εξελίξεις στο διεθνές σύστημα, βάσει της οποίας η Ηackluyt παρέχει τις υπηρεσίες της. Τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου, κατά το ίδιο στέλεχος, «είτε δεν αμείβονται είτε λαμβάνουν ένα συμβολικό ποσό» . Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε«δεν βγάζουν τα προς το ζην από τη δουλειά αυτή».

Ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ, ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο για τον ρόλο του στη Ηackluyt, τόνισε: «Δεν γνωρίζω από πού προέρχονται όλα τα μέλη που εργάζονται για την εταιρεία,ούτε έχω την ευθύνη για αυτά τα μέλη.Είμαι μέλος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου, συναντιέμαι με τα μέλη του Συμβουλίου μία φορά τον χρόνο και παρέχουμε τις προοπτικές πάνω σε διεθνείς καταστάσεις για διάφορες περιοχές, όπως η Ασία. Πρόκειται λοιπόν για μια εταιρεία παροχής συμβουλών για επιχειρήσεις και δεν έχω ερευνήσει,ούτε έχω ιδέα από πού προέρχονται τα μέλη της».

Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν από τη δραστηριότητα του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Εξαιτίας του ρόλου του, ο κ. Ντάουνερ έχει πρόσβαση σε απόρρητη πληροφόρηση, η οποία θα ήταν χρήσιμη σε πολλούς. Πού πηγαίνει στη συνέχεια η πληροφόρηση αυτή; Ενημερώνονται μόνο τα Ηνωμένα Εθνη και τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό για όσα γνωρίζει ο κ. Ντάουνερ ή και κάποιοι άλλοι; Και ποιοι είναι αυτοί; Επιπλέον, πόσο μπορεί να επηρεαστεί αυτή καθαυτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό από τη διπλή δραστηριότητα του κ. Ντάουνερ;

Εφόσον η Ηackluyt παρέχει εσωτερική πληροφόρηση σε επιχειρήσεις ώστε αυτές να περιορίσουν το επενδυτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν, η παρουσία του κ. Ντάουνερ δεν θα μπορούσε να επηρεάσει π.χ. τη δραστηριότητα πετρελαϊκών εταιρειών που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε έρευνες για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα; Εξάλλου, η σχέση της Ηackluyt με κολοσσούς όπως η ΒΡ και η Shell οδηγούν εύκολα σε τέτοιου είδους συνειρμούς. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνουν στελέχη που ασχολούνται με το πολιτικό πρόβλημα της νήσου, προσθέτοντας με νόημα ότι υπάρχουν και πολλά ακόμη«τα οποία δεν είναι σωστό να δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους που άπτονται της διαπραγμάτευσης».


Η ταυτότητα της Ηackluyt

Τον Απρίλιο του 1995, ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6Κρίστοφερ Τζέιμςαποφάσισε να ιδρύσει, μαζί με τον επιχειρηματίαΚρίστοφερ Γουΐλκινς, τη Ηackluyt & Company. Ο τότε επικεφαλής της ΜΙ6 σερΝτέιβιντ Σπέντινγκείχε μάλιστα δώσει την ευχή του στους πρώην υφισταμένους του. Η εταιρεία πήρε το όνομά της από τον βρετανό γεωγράφο και κληρικόΡίτσαρντ Χάκλετ(1552-1616), ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχαν επιχειρηματολογήσει για την αποικιοποίηση της Βόρειας Αμερικής.

Σε συνέντευξη την οποία είχε παραχωρήσει το 2000 στους «Financial Τimes» ο κ. Τζέιμς, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χρήση του συγκεκριμένου ονόματος υποδηλώνει συνέχεια του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Βρετανίας, είχε δηλώσει:

«Οταν ιδρυθήκαμε θέλαμε να βοηθήσουμε τις βρετανικές εταιρείες να βρίσκονται μπροστά από τον ανταγωνισμό.Τώρα πλέον έχουμε διεθνείς πελάτες,αλλά υπάρχει ακόμη αυτή η επιθυμία της επέκτασης, του να ηγούμαστε του “παιχνιδιού”».

Η δραστηριότητα της Ηackluyt, η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί και τα πρόσωπα που εργάζονται για αυτή είναι εντυπωσιακά. Στο «καρνέ» της εταιρείας βρίσκονται «σύνδεσμοι» σε όλο τον κόσμο, από πρώην πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων ως συζύγους διπλωματών και δημοσιογράφους. Οι «σύνδεσμοι» αμείβονται πλουσιοπάροχα, αλλά τα ποσά αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Η δραστηριότητα της εταιρείας εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στον χώρο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Κίνας, αλλά επίσης σε Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική.

Στην προεδρία της εταιρείας βρίσκεται αυτή την περίοδο ο σερΓουΐλιαμ Πέρβις, πρώην πρόεδρος της πασίγνωστης βρετανικής τράπεζας ΗSΒC. Αλλά η λίστα είναι μακρά. Ηδη από το 1997, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, μέλος της εταιρείας έγινε ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας (και γνωστός για τις πολύ καλές σχέσεις του με την Ουάσιγκτον)

Καρλ Μπιλντ. Τις συμβουλές τους παρέχουν ο σερΠίτερ Χολμς, πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutch Shell, οΚρις Γκεντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, ο σερΠίτερ Κάζαλετ, πρώην αντιπρόεδρος της ΒΡ, ο λόρδοςΤρότμαν, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford, ο σερΡοντ Εντιγκτον , πρώην διευθύνων σύμβουλος της Βritish Αirways, και οΦρανκ Γουΐσνερ, γνωστός αμερικανός διπλωμάτης που υπήρξε πρόσφατα μέλος της διεθνούς τρόικας για το Κοσσυφοπέδιο.

Από την ενδιαφέρουσα αυτή παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει οΧένρι Κίσινγκερ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποκαλούμενος και «μάγος της διπλωματίας», έχει ιδρύσει εδώ και πολλά χρόνια τη δική του εταιρεία παροχής «στρατηγικών πληροφοριών», την Κissinger Αssociates, η οποία συνεργάζεται με τη Ηackluyt.

Οι δραστηριότητες της Ηackluyt είναι τουλάχιστον σκοτεινές. Τον Ιούνιο του 2001, οι «Sunday Τimes» είχαν αποκαλύψει ότι η βρετανική εταιρεία είχε προσλάβει έναν πρώην πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (ΒΝD), τονΜάνφρεντ Σλίκενριντερ, για να διεισδύσει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και να μάθει τι σχεδίαζαν εναντίον των δραστηριοτήτων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η ΒΡ και η Shell. Για τη δράση της Ηackluyt και την πιθανή σχέση της με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχε κατατεθεί σχετικό ερώτημα από βρετανούς βουλευτές.

Αλλη μία υπόθεση, η οποία εφόσον ισχύει αποδεικνύει ότι η Ηackluyt δεν περιορίζεται μόνο στη συλλογή πληροφοριών, παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2008 στο έγκυρο ρωσικό περιοδικό «Ρrofile». Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, τον Γάλλο Τιερί Μεϊσάν, η βρετανική εταιρεία φέρεται να εμπλέκεται ακόμη και στο σκάνδαλο Clearstream! Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, στο συγκεκριμένο σκάνδαλο κατηγορούνται προσωπικότητες, όπως ο σημερινός πρόεδρος της ΓαλλίαςΝικολά Σαρκοζί, ότι διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Clearstream στο Λουξεμβούργο. Για την υπόθεση κατηγορείται ο πρώην γάλλος πρωθυπουργόςΝτομινίκ ντε Βιλπέν . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του σκανδάλου ήταν να ενισχυθούν οι προεδρικές φιλοδοξίες του «Σαρκό» και να πληγεί ο κύριος εσωκομματικός του αντίπαλος.

Το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι ότι οι ψευδείς, όπως έχει αποδειχθεί, λίστες με τους λογαριασμούς είχαν καταρτιστεί από τη... Ηackluyt (το οποίο χαρακτηρίζεται από τον κ. Μεϊσάν ως... μαγαζί της CΙΑ και της ΜΙ6) και είχαν διακινηθεί μέσω του French Αmerican Foundation. Πρόεδρος αυτού είναι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΤζον Νεγκροπόντεκαι στέλεχος ο Φρανκ Γουΐσνερ. Οπως είδαμε παραπάνω, κατά σατανική σύμπτωση ο τελευταίος είναι κορυφαίος σύμβουλος και της Ηackluyt...
ΒΗΜΑ

Οπως αναφέρει το Κυπριακό Ποντίκι την Παρασκευή- εκτάκτως- θα έχει ένα αφιέρωμα για το ποιόν του Αλεξάντερ Ντάουνερ και τις ύποπτες δραστηριότητές του.Οπως την συνεργασία του με Εταιρεία- την Hackluyt & Co που ίδρυσαν πρώην πράκτορες της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Μ16.
Ποια είναι η εταιρεία αυτή;
Τον Ιούνιο του 2001, οι «Sunday Times» είχαν αποκαλύψει ότι η βρετανική εταιρεία είχε προσλάβει έναν πρώην πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND), τον Μάνφρεντ Σλίκενριντερ, ο οποίος διείσδυσε σε περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, με σκοπό την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η ΒΡ και η Shell.

2 σχόλια:

  1. ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποδέχθηκε σήμερα Τρίτη το διακανονισμό μεταξύ της Ανδρομάχης Αλεξάνδρου και της Τουρκίας, μέσω της "επιτροπής αποζημιώσεων" των κατεχομένων. Ο διακανονισμός αφορά περιουσία της Αλεξάνδρου, στο χωριό Βασίλεια στην επαρχία Κερύνειας. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, δήλωσε ότι το ΕΔΑΔ "απλώς επανέλαβε τη διευθέτηση μεταξύ των δύο μερών και διέγραψε την υπόθεση". Ανέφερε ότι η κ. Αλεξάνδρου φαίνεται ότι ικανοποιήθηκε με την επιστροφή μέρους της περιουσίας της στα κατεχόμενα και με την καταβολή αποζημίωσης 1,5 εκατομμυρίου στερλινών, προκειμένου να εγκαταλείψει κάθε άλλη απαίτηση. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Κληρίδη, με τη διευθέτηση για επιστροφή μέρους της περιουσίας της κ. Αλεξάνδρου "δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων". Κατά τη γνώμη μου, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, πρόκειται για μια κίνηση τακτικής από την Τουρκία.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ βέβαια! Οι χώρες που υποφέρουν από πολιτική αστάθεια και αναταραχές, θεωρούνται "πολύ ελκυστικές αγορές"... Με άλλα λόγια, στην αναμπουμπούλα χαίρονται πάντοτε οι λύκοι. Και οι "business consultants" πώς να λείπουν αφού ζούμε στην εποχή των πολυεθνικών..Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.