28/7/09

«Κόκκινο πανί» για τη Ρωσία ο Τζο Μπάιντεν

Νευρική κρίση έχει προκαλέσει στη Ρωσία ο Τζο Μπάιντεν εξαιτίας συνέντευξης, στην οποία την χαρακτηρίζει αποδυναμωμένο έθνος. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει ότι η επίμαχη συνέντευξη στη Wall Street Journal θυμίζει την εποχή Μπους και δείχνει να θέλει να επαναφέρει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις στο παρελθόν.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη την Τρίτη στο δίκτυο Vesti, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου δείχνουν «μία θέληση να «επαναφέρουν τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις στο παρελθόν» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η συνέντευξη Μπάιντεν στην Wall Street Journal «φαίνεται να αποτελεί αντιγραφή δηλώσεων των συνεργατών της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους».

Στην συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, μετά την περιοδεία του σε Ουκρανία και Γεωργία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η εξασθενημένη οικονομία της Ρωσίας και η πραγματιστική πολιτική των ηγετών της θα την ωθήσουν σε συμφωνίες για την μείωση των πυρηνικών όπλων.

Την έντονη ενόχλησή του για το περιεχόμενο της συνέντευξης Μπάιντεν έχει ήδη εκφράσει το Κρεμλίνο.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί από τις 20 μέχρι τις 23 Ιουλίου την Ουκρανία και την Γεωργία, τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επισκεφθεί την Ρωσία σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων που είχαν επιδεινωθεί επί προεδρίας του προκατόχου του.

ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Μα οι ρώσοι το ξέρουν όσο και αν δείχνουν να εκπλήσσονται. Κάποιοι εντός Ελλάδας αφελείς ας βλέπουν πάνω σε ποιες βάσεις στηρίζεται η διεθνείς πολιτική και ας αλλάξουν μυαλά. Δηλαδή υπήρξε ποτέ κανείς που πραγματικά περίμενε να αλλάξει απόψεις η αμερικανική πολιτική ελίτ για την θέση που πρέπει να έχει η Ρωσία; Εκείνο που άλλαξε με την αλλαγή της διακυβέρνησης ήταν η συνειδητοποίηση ότι μια ευθεία αντιπαράθεση με την Ρωσία που την επεδίωκε ο Μπούς με την μορφή περιφερειακής αστάθειας και νέου «ψυχρού πολέμου» πιθανότατα θα άφηνε την Αμερική με μόνους συμμάχους κάποιες περιφερειακές μπανανίες της «Νέας Ευρώπης» την Τουρκία το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο… Γι’ αυτό δεν προχώρησε το θέμα τόσο άμεσα. Τώρα είμαστε στην εφαρμογή του «plan B» που λένε και οι αμερικανοί αλλά οι στόχοι παραμένουν αναλλοίωτοι και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρουμε θέση και εμείς. Δεν είναι μακριά η Ρωσία και ο Καύκασος όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν πεισματικά κλεισμένοι στον ιδεολογικό μικροελλαδισμό τους (ας διαβάσουν λίγο Γιανναρά πριν τον απορρίψουν καλό θα τους κάνει) που έντεχνα μας έχει εμφυτευτεί από διάφορους περίεργους κύκλους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μην ξεχναμε οτι ο Μπαιντεν στο προσφατο παρελθον ειχε αυτοανακυριχτει σε Σιωνιστη (χωρις να ειναι ο ιδιος Εβραιος). Ειναι κλασσικη η συμπεριφορα τετοιων επαγγελματιων της πολιτικης που πηγαζουν απο τις δηθεν προοδευτικες ταξεις της Αμερικης. Εχει ηδη μπει σε κινηση το νεο σχεδιο περικυκλωσης/απομονωσης της Ρωσιας και με αποτερο σκοπο την οξυνση Ρωσο-Κινεζικων σχεσεων(μεσω αλυσηδοτων κινησεων σε Ευρωπη, Πακισταν, Αφρικη) πραγμα που θα εξυπηρετησει τα σχεδια των παικτων που προωθουν το "φαινομενο" Ομπαμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπα ..δεν ήξερα οτι ο Γιανναράς ασχολείται και με την Γεωστρατηγική !!!! επί παντός επιστητού...... δηλαδή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ anetos

    Δεν ασχολείται με την γεωστρατηγική ο Γιανναράς, αλλά όταν δεν έχεις διαβάσει βιβλία του, δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοεί ο Ε.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.