26/10/10

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΗΠΑ-ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

Μεγάλη αίσθηση προκαλούν και στην Τουρκία, τα εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποίησε η γνωστή ιστοσελίδα δημοσίευσης διαρροών Wikileaks το περασμένο Σάββατο και τα οποία έχουν ήδη συγκλονίσει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία λόγω των αποκαλύψεων για το «βρώμικο» πόλεμο στο Ιράκ.

Εκείνο που αφορά στην Τουρκία και προβληματίζει την ηγεσία της είναι οι αναφορές που γίνονται σε 128 έγγραφα και από τα οποία συνάγεται ότι ο αμερικανικός στρατός θεωρούσε και θεωρεί το ΡΚΚ του φυλακισμένου στη νήσο Ίμραλι, Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» και όχι ως τρομοκρατική οργάνωση όπως επισήμως την κατηγοριοποιεί η ΕΕ και η Τουρκία.

Ειδικά σε ένα έγγραφο γίνεται μνεία για μία ομάδα κούρδων ανταρτών που συνελήφθησαν κατά τη μάχη των αμερικανών με τους εξεγερμένους σουνίτες της Φαλούτζα και οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «μαχητές της ελευθερίας που είναι πολίτες της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι θετικές αναφορές του αμερικανικού στρατού για τους μαχητές του ΡΚΚ, επιβεβαιώνουν εν μέρει τις υποψίες για την ανοχή των αμερικανικών στρατευμάτων απέναντι στους αντάρτες του Οτσαλάν και ίσως και την άτυπη μεταξύ τους συνεργασία που τόσο φοβάται η Τουρκία.

Ειδικά το τελευταίο ενδεχόμενο ενισχύεται από ένα έγγραφο, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2006, στο οποίο αποσιωπήθηκε από τον αμερικανικό στρατό η σύλληψη ενός μέλους του ΡΚΚ στην περιοχή του Χαμπούρ στο βόρειο Ιράκ.

Οι αμερικανοί δεν παρέδωσαν τον συλληφθέντα στην ιρακινή αστυνομία αλλά αντίθετα τον άφησαν ελεύθερο και έκλεισαν το φάκελο της υπόθεση
http://www.elzoni.gr/

2 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κανεις δυο απλά πράγματα:1. Το ΡΚΚ έχει την Τουρκία μπροστα και τις δυνάμεις του Κουρδισταν (Μπαρζανι/Ταλαμπανί)στις πλάτες του. Δεν θα μπορουσε να επιβιώσει ούτε ώρα αν δεν είχε την ανοχη (τουλάχιστον)των φιλοαμερικανών ηγετών του Κουρδιστάν και των ίδιων των αμερικανών. 2. Η τουρκική ηγεσία (στρατος καιΕρντογαν) έχει τον Οτσαλαν συνομιλητή-το έχουν πλεον παραδεχθεί και επισήμως. Ειναι συνομιλητής "σε κατ οικον" περιορισμό.
    Το Κουρδικό παραμένει Δαμοκλειος Σπαθη στο κεφάλι της Τουρκίας. Αλλά το Κουρδικό δενείναι (μονο, ούτε κυρίως) εσωτερικό θεμα της Τουρκίας. Σχετίζεται άμεσα με το συνολικό πρόβλημα όλης της γυρω περιοχής με κλειδί το Ιραν. Γι αυτο η Τουρκία εμμένει στην προσέγγιση μετο Ιραν, από την τύχη της Τεχερανης εξαρτάται η δική της εδαφική ακεραιότητα και η πορεία της ως ισχυρής χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά το μέλλον που έχουν στην περιοχή και τα σχέδια πάνω κάτω είναι γνωστά.ένας λόγος που συμπλέει με το iran και τα σπάει με το ισραήλ είναι και αυτός,ο οτσαλάν ζει με απαίτηση των αμερικανων,και ο ρόλος του οτσαλάν θα είναι του ήρωα,όπως του μαντέλα στην αφρική,όπως έχουν τα πράγματα ως τώρα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.