15/1/12

Μισθοί και μύθοι


Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Δυστυχώς, η νέα χρόνια μπήκε μάλλον με το αριστερό, αφού η Τρόικα έχει βάλει στο στόχαστρο και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα ζητώντας να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων μισθολογικό και μη μισθολογικό (ασφαλιστικές εισφορές), ώστε να μειωθούν οι τιμές και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. 

Επικαλείται την έλλειψη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ζητά με τελεσιγραφικό τρόπο από τους κοινωνικούς εταίρους να συµφωνήσουν στη µείωση των ελαχίστων αµοιβών, στην κατάργηση του 13ου και του 14ου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα για να σωθεί η κατώτατη αμοιβή.
Η Ελληνική οικονομία ως γνωστόν, απέχει μακράν από την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν συνδέεται με το μισθολογικό κόστος. Υπάρχει σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αναφέρονται 40 προβλήματα, όπως, γραφειοκρατία, υψηλή φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, αυξημένο διοικητικό κόστος λειτουργίας κ.α., που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με το μισθολογικό κόστος να βρίσκεται στη 40η θέση!Η ανταγωνιστικότητα τις ελληνικής οικονομίας μειώθηκε κατά 26% ενώ μόλις κατά τον 1/5 γι' αυτό ευθύνονται οι μισθοί. Ενώ, σε σχετική έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας δεν αναφέρονται πουθενά οι μισθοί ως πρόβλημα.  Άρα, γιατί το συζητάμε; Γιατί δέχεται η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο;  Ή μήπως λύσαμε και τις 39 προηγούμενες αγκυλώσεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας και φτάσαμε στους μισθούς;
Έτσι,  υπό απειλή βρίσκεται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική «γραμμή άμυνας» που έχει απομείνει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Αποτελεί άλλο ένα ακόμη εγκληματικό λάθος της Μνημονιακής Πολιτικής, που τόσο αδιαπραγμάτευτα ακολουθεί και αυτή η Κυβέρνηση. Οποιαδήποτε αλλαγή στη Συλλογική Σύμβαση, αντί να επιλύσει θα επιδεινώσει τα προβλήματα της αγοράς εργασίας και δεν θα φέρει όφελος στην οικονομία.
Οι πραγματικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι άλλες:
Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία σε μια εποχή που θεριεύει η ανεργία, γιγαντώνεται και στερεί έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση από τους εργαζόμενους.
Η πάταξη της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, που τόσες φορές έχει αναγγείλει η Κυβέρνηση χωρίς αποτέλεσμα.
Η ανεξέλεγκτη αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.
Αντί λοιπόν, η κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε αυτούς τους στόχους επιλέγει να θέσει σε κίνδυνο τη συλλογική σύμβαση εργασίας η λειτουργία της οποίας είναι ευεργετική όχι μόνο για τους εργαζόμενους που τους δίνει την ασφάλεια ενός κατώτατου μισθού, αλλά και για τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.
Από την άλλη, ας μη ξεχνάμε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι χαμηλά, πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωσή της.
Όσο οι Κυβέρνηση κωφεύει και δεν αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα, τόσο θα πληθαίνουν οι πιέσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
Δυστυχώς, ο
κ. Παπαδήμος, εξανέμισε γρήγορα τις προσδοκίες, που δημιούργησε στον ελληνικό λαό η ανάληψη της Πρωθυπουργίας του και δείχνει να ξεχνά, ότι η φύση δεν συγχωρεί τα κενά, και αυτή τη στιγμή, χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού, η όποια στήριξη του κ. Παπούλια και των ξένων κέντρων δεν είναι αρκετή για να τα καλύψει.    
effiemavropoulou@hotmail.com 

4 σχόλια:

  1. Τελικά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι στην Ελλάδα ισχύει τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6 .
    Τα εργατικά δικαιώματα ( και δεν μιλάω για τους δημόσιους σε καμία περίπτωση και ας με πουν ρατσίστρια , μιλάω για όλους τους άλλους – μικροεπαγγελματίες, μαγαζάτορες με μικρές επιχειρήσεις ) τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί κατά την λογική των μεγιστάνων του πλούτου οι οποίοι θέλουν να έχουν καλογυαλισμένα ρομποτάκια να δουλεύουν ήλιο με ήλιο χωρίς καμία ανταμοιβή πέραν ενός πιάτου φαγητού άντε και μερικά κλινοσκεπάσματα.
    Η έλειψη ανταγωνιστηκότητας οφείλεται σε όλα τα άλλα εκτός από τον 13 και 14 μισθό του ιδ. Τομέα ο οποίος είτε έτσι είτε αλλιώς αυτοιάται και δεν έχει την ανάγκη καμιάς τρόικας , καθώς επίσης και τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις .
    Τα δικά μας λαμόγια στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την μεγιστοποίηση των αντιδράσεων των δικών τους παιδιών ,τα οποία θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία έχουν και δυστηχώς θα βγουν στην ανεργία , λέξη άγνωστη , θα λειτουργήσουν σαν χιονοστοιβάδα.
    Διότι βλέπετε το να απολύονται στον ιδιωτικό τομέα και να κλείνουν μαγαζιά εκτός από επιγραμματικά δεν μμπήκε κανείς από τους αρχιρουφιάνους στην διαδικασία να πει μια καλή κουβέντα ή να υπερασπιστεί, λες και αυτοί δεν έχουν σπίτια και οικογένεις να θρέψουν , παιδιά να μεγαλώσουν .
    Στον αντίποδα δε οι επιχειρηματίες και μεγαλοκαρχαρίες ήταν δεδομένο ότι θα ζητούσαν όσο το δυνατόν περισσότερα για να μειώσουν τι ίδιον κόστος και σαφώς να αυξήσουν το όφελος της τσέπης τους αδιαφορώντας για τον κόσμο.
    Μπορεί η Τρόικα και το ΔΝΤ να είναι ότι χειρότερο υπάρχει στο κόσμο , από όπου πέρασε να τα ισοπέδωσε όλα αλλά μη τα ρίχνουμε όλα εκεί, δικοί μας ήταν αυτοί που έδωσαν το πράσινο φως και ακόμα το δίνουν.
    Αν θέλαμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα όσο τα Ελληνικά ομόλογα είναι με βάση το Ελληνικό δίκαιο θα γυρίζαμε στην δραχμή και θα ορίζαμε την ισοτιμία εμείς., κρατώντας τον πλούτο μας τον οποίο θα μπορούσαμε να τον διαπραγματευτούμε όπως ΕΜΕΙΣ θέλαμε διότι θα ήταν ΜΑΣ.
    Σαφώς θα αυξανόταν η ύφεση αλλά και τώρα τι κάνει ;και τι θα κάνει ;
    Το Σύνταγμα μας δίνει την δυνατότητα όταν τα έσοδα μας δεν αρκούν για να τραφεί ο λαός να κάνουμε όχι εσωτερική στάση πληρωμών αλλά εξωτερική . (Ας δούμε ο δικτάτορας Μεταξάς ΄με τα τότε δάνεια που και πάλι η Ελλάδα δεν μπορούσε να πληρώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μη προλάβει να πει ότι ήταν δικτάτορας γιατί παρά το γεγονός ότι θα συμφωνήσω και τώρα δικτατορία έχουμε αλλά δεν βλέπω τον τωρινό δικτάτορα και τους δίπλα σε αυτών και κάτω από αυτόν ννα έχουν τα κ@κ@ λ@ να κάνουν το αντίστοιχο)
    Και όλες αυτές οι αιδίες η οποίες λέγονται περί :
    1. Πετρελαίου ότι δεν θα έχουμε γιατί τώρα έχουμε; Έχετε δει ακούσει να δέχεται κανένα κράτος τις Ε/Ε των ελληνικών τραπεζών για να λειτουργήσουν πιστωτικά ώστε να πάρουμε πετρέλαιο πλην του Ιράν; Τυχαίο δεν νομίζω .
    2. Περί ειδών διατροφής : Για να ελέγξουμε από πού εισάγουμε προϊόντα (κοιτάξτε πίσω τις ταμπέλες ) και από πού μπορούμε να εισάγουμε . Το μαχαίρι έχει δύο όψεις . Βλέπετε δεν είναι μόνο η Ελλάδα να πέσει, και κανείς δεν θα δίνει γιατί όλα θα είναι πιο ακριβά. Είναι και πόσο θα επηρεάσει αυτό τις εξαγωγικές χώρες οι οποίες τρέφονται από εμάς και από την αλυσίδα ντόμινο που ακόμα και σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε ..
    3. Φάρμακα : Γιατί κατάφεραν και έκλεισαν πολλές Ελληνικές εταιρίες που μπορούσαν να καλύψουν μέρος υλικού; Όμως ακόμα και έτσι με την κατάσταση και τα νομοσχέδια που είναι έτοιμοι να περάσουν περί ασφαλιστικού , ιατροφαρμακευτικής ,περίθαλψης, ταμείων κλπ κλπ κλπ έχει κανείς την εντύπωση ότι θα μπορεί Έλληνας να παίρνει φάρμακα ; Σας το λέω από τώρα όχι κανείς .
    Όπως είπε και ο Λοβέρδος ‘’Δεν πεθαίνουμε ‘’ .Αλεύρι θα δίνουν στο κόσμο και τίποτα άλλο ή καλύτερα δεν θα μπορεί να πάρει και τίποτα άλλο.

    Αύξηση της ανταγωνιστικότητας :
    Μείωση της φορολογίας , όχι στους έχοντες αλλά στους μη έχοντες, έτσι το χρήμα θα κάνει κύκλο θα βγει στην αγορά και θα κινηθούν τα γρανάζια .
    Μείωση των μεταναστών και λαθρομεταναστών και εξαναγκασμών των επιχειρηματιών που παίρνουν σε μαύρη εργασία να πάρουν την άσπρη εργασία και να πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις.
    Ο εξαναγκασμός πολλές φορές δεν γίνεται με φόρους αλλά με αδυναμία να βρεθεί υπάλληλος άλλης χώρας ο οποίος μπορεί να εκβιαστεί και να μη μιλήσει..
    Επιδότηση Ελλήνων για επιστροφή στην Γεωργία και κτηνοτροφία ώστε να μειωθεί η ανάγκη εισαγωγής .
    Μείωση των γνωστών μεσαζόντων (μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους αγρότες – κτηνοτρόφους με δικούς τους συνεταιρισμούς , σχέδιο υπάρχει) για την προώθηση των ειδών διατροφής .
    Τέλος , μείωση των βουλευτών από 300 σε 100 και πολύ λέω , μείωση των Υπουργών από 49 σε 20 , μείωση των βοηθών Γ.Δ. ΓΓ και όλων των κηφήνων που άμα αθροίσεις τους μισθούς , επιδόματα και υπερωρίες τα μάτια σου θα κάνουν το σχήμα του ΕΥΡΩ σε χιλιάδες συνέχειες.
    Επιστροφή του χρήματος με το Έτσι θέλω από τις Βρυξέλλες και φυλάκιση με δήμευση περιουσίας αυτών που έχουν την ευθύνη.
    Τα τελευταία θα αποδείξουν : Ότι τολμάμε , δεν μπορεί κανείς να μας λιώσει έτσι απλά χωρίς πόλεμο και όποιος θέλει μπορεί να έλθει εδώ να επενδύσει αλλά θα έχουμε όλοι όφελος .
    Πως όμως να γίνει αυτό όταν ο εχθρός είναι εντός των πυλών , όταν η προδοσία διαδέχεται η μία την άλλη και μύτη δεν ανοίγει , όταν ακόμα και σήμερα όλοι μαζί γκρινιάζουμε διαδικτυακά και ελάχιστοι ‘’γραφικοί΄’’ κάνουν την δική μας δουλειά.
    Όταν μιλάμε για να μιλάμε και πράττουμε για το θεαθήναι ,όταν βάζουμε κούφιες νάρκες απλά για να κάνουν θόρυβο και μετά σιωπάμε πίσω από τις ‘’φυτεμένες’’ φοβίες μας .
    Όταν ακόμα και σήμερα προτιμάμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα αντί να σκεφτούμε ότι το καλό μου , είναι καλό μας , και το καλό μας είναι και καλό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστίνα μου παίρνω το συμπέρασμά σου : «..... το καλό μου , είναι καλό μας , και το καλό μας είναι και καλό μου.» που θεωρώ ότι ορίζει, σε ένα βαθύ επίπεδο, το ΠΡΟΒΛΗΜΑ της σημερινής κοινωνίας, άρα και την ΛΥΣΗ.

    Το σαράκι αυτής της κοινωνίας, η νοοτροπία «πασοκ» που δεν περιορίζεται βέβαια στον βούρκο του πασοκ και στο πως αυτό νοηματοδότησε την σχέση του πολίτη με το κράτος αλλά και το Έθνος, είναι το κακώς εννοούμενο «εγώ».

    Παρέα με την πλήρη διαστρέβλωση των λέξεων και των εννοιών. Ποιος είναι δικτάτορας, για παράδειγμα. Ποιος είναι δημοκράτης. Είναι δημοκράτες οι σημερινοί πολιτικοί ;;;; Εννοείται πως όχι. Το εγώ τους χαϊδεύουν και νταντεύουν, και τον στενό κύκλο της ζωούλας τους.

    Όποιος αδυνατεί να δει το καλό του μέσα στο καλό του κοινωνικού συνόλου, δεν έχει καλή επαφή με την πραγματικότητα, όπως είναι πραγματικά. Ακόμα και «εγωιστικά» να το δούμε, αν είναι οι άνθρωποι της ζωής μας ρημαγμένοι, ποιος θα μας δώσει το χέρι όταν εμείς πέσουμε ;

    Κανείς δεν δικαίωσε ΠΟΤΕ την ύπαρξή του πατώντας στα συντρίμμια των άλλων. Ο άνθρωπος δεν δύναται να υπάρξει πλήρης και ευτυχισμένος εκτός ανθρωπίνων συστημάτων, λ.χ. ζευγάρι, οικογένεια, φιλία, κοινωνία, Έθνος, κλπ

    ΑΡΑ όποιος αδιαφορεί για το καλό των άλλων, βάζει πάντα τρικλοποδιά στον εαυτό του. Ο πόνος των άλλων μόνο τους δυστυχισμένους και τους διαταραγμένους αφήνει ανεπηρέαστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πόνος των άλλων μόνο τους δυστυχισμένους και τους διαταραγμένους αφήνει ανεπηρέαστους.

    Είδες πάντα από τα συμπεράσματα βγαίνει η ουσία. Μα στην Ελλάδα μάθαμε να θεωρούμε τους δυστυχισμένους επιτυχημένους γιατί μας έπεισαν ότι ο μόνος τρόπος να επιβάλλεις την άποψη σου είναι με το να δείχνεις στον άλλον αυτό που δεν είσαι.
    Όσο για τους διαταραγμένους ,εδώ χωράει πολύ νερό, ξέρεις πόσοι περιπατητικοί κυκλοφορούν και έχουν δημιουργήσει ακόμα και ρεύμα στην κοινωνία την οποία ζούμε φτιάχνοντας και θεσμοθετώντας τα όρια του ηθικού και του ανήθικου του δίκαιου και του άδικου;
    Ρίκα μου εκείνος που έχει μάθει να ζει με ψωμοτύρι, αν του δώσεις εναλλάξ το ένα και το άλλο θα ζήσει. Εκείνος που έχει επιβάλλει στον εαυτό του, να ζει με αστακό ,γιατί γι αυτόν είναι μέσω επιβεβαίωσης ότι αξίζει μιας και δεν έχει άλλο τρόπο να το επιβεβαίωση, θα πάθει πολιτισμικό σοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.