5/1/12

Επικρίσεις Ερντογάν κατά κομμάτων για το θάνατο αμάχων


Επικρίσεις εναντίον του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) άσκησε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων τους για τον πρόσφατο θάνατο 35 αμάχων σε επιχείρηση στη νοτιανατολική Τουρκία.Ο σημερινός τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην πρώτη ομιλία του Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα το κόμματός του, έπειτα από την πρόσφατη εγχείρησή του, κατά την οποία ο Τούρκος Πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στα δύο κόμματα με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων τους σχετικά με τον θάνατο 35 αμάχων από αεροπορικό επιδρομή στις 28 Δεκεμβρίου.


Αναφερόμενος στο BDP - αξιωματούχοι του οποίου πρόβαλαν, όπως γράφει ο Τύπος την κουρδική ταυτότητα των νεκρών αμάχων - ο Ερντογάν είπε ότι «όποιοι διαχωρίζουν ακόμη και νεκρούς σε Τούρκους και Κούρδους, βαδίζουν στα βήματα του Σατανά» και ότι τα στελέχη του BDP «δεν μπορούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα, χωρίς την άδεια των ένοπλων αφεντικών τους».

Για τους παραλληλισμούς που έκαναν αξιωματούχοι του CHP μεταξύ των 35 αμάχων και της σφαγής 33 λαθρεμπόρων τη δεκαετία του ’50 από το στρατηγό Mustafa Muglali, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, έκανε λόγο για ανεύθυνες δηλώσεις.

Πρόσθεσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει γιατί το CHP μιλά τη γλώσσα του BDP και του PKK και ότι ο στρατηγός Muglali προέρχετο από την τότε κυβέρνηση του CHP.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν ευχαρίστησε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τη στάση τους, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.

«Είμαι ευγνώμων προς το Γενικό Επιτελείο και το στράτευμα για την ευαισθησία τους σε αυτό το ζήτημα, παρά τη στάση των ΜΜΕ. Γνωρίζω τα γεγονότα. Ορισμένες φορές υπάρχουν ανεπιθύμητες απώλειες», τόνισε ο Ερντογάν.

Στον Τούρκο Πρωθυπουργό απάντησε ο αρχηγός του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε λόγο για ''ντροπιαστική ομιλία''.

''Θα πρέπει να ζητήσεις συγνώμη για το θάνατο αυτών των παιδιών. Εσύ δεν μπορείς να ζητάς λογαριασμό από μας. Είσαι ο πρώτος υπεύθυνος για το συμβάν'', είπε ο Ντεμιρτάς.

H Hurriyet αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι ο Ερντογάν απηύθυνε χαιρετισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ''κρατώντας από το χέρι τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ismail Haniyeh''.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο εξηγήσεις από την Κυβέρνηση ζήτησε ο αρχηγός του CHP, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει επαρκείς απαντήσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο των 35 αμάχων.

Ο Κιλιτσντάρογλου υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση, ιδίως για την προέλευση και την αξιοπιστία των πληροφοριών πριν το αεροπορικό κτύπημα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επίσημη απολογία και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Η Vatan αναφέρει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξέφρασε την υποστήριξή του στο στρατό, λέγοντας ότι η αεροπορική επίθεση ήταν ''δικαιολογημένη''.
http://www.ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.