5/1/12

Ναουσαίοι συνεταιριστές "κατακτούν" την Κίνα

Victoria Hislop και "Βίος Ελλήνων"
Εις «οίνου» συμφωνία ήρθαν ζάμπλουτοι Κινέζοι επενδυτές και συνεταιρισμός οινοποιών της Νάουσας, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Καθημερινή». Ο... αρραβώνας έγινε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ήρθε ο γάμος. Τον Ιούλιο πέρασαν οι «βέρες» συνοδεία 260.000 μπουκαλιών εκλεκτού κρασιού και τον Οκτώβριο έβαλαν «στεφάνι» με την υπογραφή δεκαετούς πίστης και αφοσίωσης αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για εξαγωγή κρασιού, η οποία υπογράφηκε μεταξύ ενός κινεζικού κολοσσού και της συνεταιριστικής οινοποιίας Vaeni της Νάουσας. Με βάση τα συμφωνηθέντα ο συνεταιρισμός οινοποιών θα πουλάει στους Κινέζους, από 1.200.000 έως 3.600.000 φιάλες κρασιού ετησίως.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μεγαλύτερη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κίνας στον τομέα της εξαγωγής κρασιού, υπογράφτηκε μεταξύ ενός κινέζικου κολοσσού και μιας συνεταιριστικής οινοποιίας κάποιας άσημης πόλης, πρόκειται αν όχι για θαύμα, σίγουρα για κατόρθωμα. Πολύ περισσότερο, όταν η συνεταιριστική ιδέα στη χώρα μας έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια, ταυτισμένη με τη ρεμούλα, τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την κλεψιά. Σίγουρα, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός, συγκροτούμενος από 18 τοπικούς αμπελουργούς, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ο πρόεδρός του, κ. Γιώργος Φουντούλης, σπεύδει να το υπογραμμίσει: «Παλαιότερα ο συνεταιρισμός ήταν φέουδο των πολιτευτάδων, σήμερα είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, ένας ζωντανός οργανισμός με μεγάλες προοπτικές. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια με κουπί και όχι στα λόγια των πολιτικών».
 Όπως σημειώνεται, στη γενικευμένη καταχνιά της οικονομικής κρίσης, οι συνεταιριστές της Vaeni αποφάσισαν να αναζητήσουν την ελπίδα της επιβίωσής τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην αγορά της Κίνας. «Όλα έγιναν με δικές μας προσπάθειες και πολύ κόπο. Στείλαμε εκπροσώπους στη μακρινή Κίνα, πήραμε μέρος σε εκθέσεις όπου προβάλαμε το προϊόν μας, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους και τώρα μπήκαμε σε καλό δρόμο». Οι Κινέζοι έδειξαν να εμπιστεύονται τους Ναουσαίους αμπελουργούς, τους άρεσε και το προϊόν, αλλά για να προχωρήσουν έπρεπε να δουν από πού κρατάει η σκούφια των μελλοντικών τους συνεταίρων. «Μας κάλεσαν στην Κίνα, όπου μας απέδωσαν τιμές πρωθυπουργού. Στις συναντήσεις και στις δεξιώσεις ήρθαν σπουδαίοι επενδυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι άνθρωποι ξέρουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Υστερα από αυτά ταξίδεψε στη Νάουσα ο ίδιος πρόεδρος του ομίλου κολοσσού, που έδειξε κατενθουσιασμένος».
Σαν πρώτη πράξη για την ευόδωση της συνεργασίας οι συνεταιριστές της Vaeni έστειλαν το καλοκαίρι την πρώτη παρτίδα κρασιών στην Κίνα και τον Οκτώβριο υπογράφηκε δεκαετής συμφωνία για 300 κοντέινερ τον χρόνο, που όπως λέει ο κ. Φουντούλης ανατρέπει το status της οινοπαραγωγικής ζώνης της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής. Τι σημαίνει αυτό; «Σιγά σιγά θα μπορούμε να απορροφήσουμε την παραγωγή της γύρω περιοχής. Ισως και άλλων περιφερειών της Ελλάδας».
 Επιπλέον, κλείστηκε ξεχωριστή συμφωνία για 55.000 φιάλες βιολογικού κρασιού ετησίως, το οποίο θα προορίζεται για εξαιρετικούς πελάτες. Θα παράγεται με βάση το ξινόμαυρο, θα φέρει στην ετικέτα του τον τίτλο «Χρυσός βίος Ελλήνων» και θα κοστίζει 600 ευρώ η φιάλη. 

1 σχόλιο:

  1. 1)Μια φορά και έναν καιρό στην εποχή της λαμογιάς, της ψεύτικης πιστωτικής ευημερίας και του υπερκαταναλωτισμού:

    "Πολύ περισσότερο, όταν η συνεταιριστική ιδέα στη χώρα μας έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια, ταυτισμένη με τη ρεμούλα, τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την κλεψιά"

    2) Τώρα στην ΔΝΤ εποχή της λιτότητας που δεν πάει άλλο (και που σαι ακόμα):

    «Παλαιότερα ο συνεταιρισμός ήταν φέουδο των πολιτευτάδων, σήμερα είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, ένας ζωντανός οργανισμός με μεγάλες προοπτικές. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια με κουπί και όχι στα λόγια των πολιτικών».

    κ. Φουντούλη,
    Συγχαρητήρια και έτσι να μείνετε για να έρθει "ζεστό" χρήμα στη Νάουσα που το χει μεγάλη ανάγκη. Αγροτικός τομέας(όλη η αλυσίδα), τουρισμός και εναλλακτικός τουρισμός είναι η λύση στα οικονομικά προβλήματα της περιοχής. Μην ξαναγυρίσετε στα παλιά.
    Επειδή ο συνεταιρισμός σας δείχνει να αποτελείται από ανοιχτόμυαλους "ψαγμένους" παραγωγούς σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο που θα πρεπε να ναι το "Ευαγγέλιο" του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος:

    "Συνεργατισμός- Συνεταιρισμοί
    ΙΣΤΟΡΙΑ- ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ
    -η εναλλακτική λύση- "
    Σταύρος Μαριάδης
    εκδόσεις ΓΙΑΧΟΥΔΗ Θεσσαλονίκη

    Αν θέλετε μπορείτε να τον καλέσετε τον άνθρωπο στον συνεταιρισμό σας για μια ημερίδα. Γνωρίζοντας τον καταπληκτικό καθηγητή και πάνω απ' όλα Άνθρωπο είμαι σίγουρος πως δεν θα αρνηθεί. Το αντίθετο διότι παλεύει χρόνια να αλλάξει την νοοτροπία πολλών που έχουν δει την ιδέα του συνεταιρισμού ως ευκαιρία για κλεψιά κτλ.
    Το σωστά οργανωμένο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί την βάση της Εθνικής αγροτικής οικονομίας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για "δυνατές" ποιοτικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε έναν κόσμο που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και "διψάει" για ποιότητα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Είναι χρηματιστήριο και τα προϊόντα είναι οι μετοχές.
    Όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί και το αρνούνται πεισματικά ή το αποδέχονται μεν αλλά με τις πράξεις τους αργότερα δείχνουν ότι στην ουσία κοροϊδεύουν τους επιστήμονες, στερούν από την πατρίδα μας χρήμα που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στην οικονομία. Όσο για τους αγρότες έχουν κι αυτοί σημαντικό ποσοστό ευθύνης. Οι συνεταιρισμοί υπάρχουν για την αγροτικοοικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής που βρίσκεται ο εκάστοτε συνεταιρισμός και όχι για να κάνουμε ότι μας καπνίσει.
    Ως "φανατικός" οινολάτρης και οινοσυλλέκτης (οικογενειακή παράδοση) και λόγω της επιστήμης της οποίας είμαι "φανατικός" υπηρέτης και αγγελιοφόρος, σας εύχομαι να πετύχετε για να σας ακολουθήσουν οι "κολλημένοι" άλλων αγροτικών περιοχών για να δει επιτέλους αυτός ο τόπος μια άσπρη μέρα.
    Ο αγροτικός τομέας μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία αποτελούν τις βασικές δυνάμεις της επανεκκίνησης της Εθνικής μας οικονομίας. Η Ελλάδα θα έχει μεγάλη ανάγκη τους "δυνατούς" αγροτικούς συνεταιρισμούς. Πιο σύντομα απ' ότι φανταζόμαστε.
    Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων μας σε φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό τουλάχιστον σε ποσοστό 65% από εγχώριες πηγές. Μειώνεται το κόστος και η εξάρτηση μας διότι σήμερα εισάγουμε κυρίως φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό(σπόροι, δενδρύλλια κτλ). Αντί λοιπόν να κλείνουμε τα ερευνητικά ινστιτούτα στα οποία καθηγητές γεωπόνοι-ερευνητές δημιουργούν νέες Ελληνικές ποικιλίες σπόρων (βοηθώντας στην απεξάρτηση της χώρας από ξένες πηγές φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού)καλό θα ήταν να ενθαρρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους.
    Η πατρίδα μας πρέπει να ναι ανεξάρτητη ναι ή όχι?
    Καμία εξάρτηση και καμία παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι. Η οικονομική ισοδυναμεί με την πολιτική.


    ΥΓ: Είδατε τελικά πως συνδέεται η Γεωπονία με την οικονομία και την γεωπολιτική? ;):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.