19/1/12

Τουρκία: Η κρατική εταιρεία επιζητεί να διακόψει την εξάρτησή της από το ιρανικό πετρέλαιο -"Πάγωσε" το τουρκικό αέριο, δίνουν οι Ρώσοι

Τα τουρκικά διυλιστήρια Tupras επεξεργάζονται σχέδιο απεξάρτησής τους από το ιρανικό πετρέλαιο, καθώς η Δύση ετοιμάζεται να παρεμποδίσει τις εισαγωγές από την ισλαμική δημοκρατία, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία. Η Τουρκία εισάγει πάνω από το 30% της καθημερινής της κατανάλωσης σε πετρέλαιο από το Ιράν και έως σήμερα δεν έχει εκφράσει κάποια πρόθεση να συμμορφωθεί προς το σχεδιαζόμενο από την ΕΕ εμπάργκο κατά του ιρανικού αργού πετρελαίου.

Πηγή τόνισε πως η Tupras σχεδιάζει να συναντηθεί με τις σαουδαραβικές αρχές εντός του μηνός, με στόχο μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τη μεταστροφή προς άλλον προμηθευτή.
«Πιστεύω πως η συνάντηση στόχο έχει να μάθουμε την δυνατότητα προμήθειας έναντι των άλλων πελατών της (κρατικής σαουδαραβικής) εταιρείας Aramco», τόνισε ετέρα πηγή, προσθέτοντας πως οι ιρανικές απειλές να κλείσουν τα Στενά του Χορμούζ έχουν αναγκάσει την Tupras να στραφεί και να προσεγγίσει άλλους πελάτες.

Η Tupras αρνήθηκε σε πρώτη φάση να σχολιάσει τις πληροφορίες.Σαουδαραβικές πηγές τόνισαν πως οι πετρελαϊκές αρχές του βασιλείου δέχονται καθημερινά νέες παραγγελίες, σε αντικατάσταση των ιρανικών προμηθειών, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν για ειδικότερες προτάσεις πελατών τους.
ΓΒΔ © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.-express.gr

Χείρα βοηθείας-"Πάγωσε" το τουρκικό αέριο, δίνουν οι Ρώσοι

Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας είχαν ως αποτελεσμα εδώ και κάποιες ώρες να παγώσει η ροή τουρκικού αερίου προς την Ελλάδα, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού.

Σε σχετική ειδοποίηση προέβη η τουρκική εταιρεία BOTAS προς την υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η ΔΕΠΑ απευθύνθηκε στη ρωσική Gazprom για την εξασφάλιση πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που εισέρχεται στη χώρα στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Η ανταπόκριση των Ρώσων υπήρξε θετική και η Gazprom θα καλύψει τυχόν πρόσθετες ανάγκες, μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα στην Τουρκία, τα οποία εκτιμαται ότι μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες.  protothema.gr

2 σχόλια:

  1. Διαβάστε δύο ενδιαφέροντα άρθρα

    http://taairetika.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

    http://taairetika.blogspot.com/2012/01/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε δύο ενδιαφέροντα άρθρα

    http://taairetika.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

    http://taairetika.blogspot.com/2012/01/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.