4/1/12

Μεγάλο σοκ στην Άγκυρα. Ο Χανίγιε ευχήθηκε στους Κούρδους να απελευθερωθεί το Ντιαγιαρμπακίρ!

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με τον Ισμαήλ Χανίγιε
Τελικά, άσχημα παιχνίδια δεν παίζει μόνο η ζωή, αλλά και η πολιτική. Τη φορά αυτή το "θύμα' είναι η Τουρκία, που φιλοξένησε με μεγάλο πολιτικό κόστος τον ηγέτη της Χαμάς, Χανίγιε, ο οποίος μάλιστα καταχειροκροτήθηκε όταν εμφανίστηκε στην σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χανίγιε είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο ηγέτης της Χαμάς, παραφράζοντας το όνομα του συνομιλητή του και προσκαλώντας τον στην Ιερουσαλήμ, είπε: "Η Ιερουσαλήμ περιμένει τον νέο Σελαχαντίν"
Να σημειωθεί ο Σελαχαντίν Εγιουμπί, ήταν ο Κούρδος ηγέτης που έδιωξε τους Σταυροφόρους από την Ιερουσαλήμ, η οποία έκτοτε βρισκόταν στα μουσουλμανικά χέρια.
Με βάση το ρεπορτάζ του Ναμίκ Ντουρουκάν, της εφημερίδας Μιλλιέτ, ο Χανίγιε, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ευχήθηκε στον Ντεμιρτάς και τους Κούρδους να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματά τους και να απελευθερωθεί το Ντιγιαρμπακίρ.
Συγκεκριμένα, μετά την αναφορά του Ντεμιρτάς ότι παρά την αντιπολίτευση που κάνει το κόμμα του στην κυβέρνηση Ερντογάν, στο θέμα της Παλαιστίνης δίνει την απαραίτητη υποστήριξη, ο Χανίγιε απάντησε ως εξής: "Κι εμείς ελπίζουμε εσείς οι Κούρδοι να κερδίσετε όλα τα δικαιώματά σας, να έλθουν οι μέρες που θα ζείτε με τη δική σας ταυτότητα.".
 Ο Ντεμιρτάς με τη σειρά του είπε: 'Κι εμείς θέλουμε να δούμε την παλαιστίνη ανεξάρτητη".
Τότε ο Χανίγιε έριξε τη βόμβα που έχει σοκάρει την τουρκική κοινωνία: "Κι εμείς θέλουμε να δούμε το Ντιγιαρμπακίρ ανεξάρτητο".
Μέχρι τι στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς.

7 σχόλια:

  1. Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας αναφέρουμε ότι ο Χανίγιε πριν λίγο δήλωσε ότι δεν έκανε κάποια αναφορά σε θέμα που αφορά τα εσωτερικά της Τουρκίας, ενώ ο Ντεμιρτάς στο τουίτερ έγραψε ότι ο Χανίγιε δεν είπε ότι θέλει να δει το Ντιγιαρμπακίρ ελεύθερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Σελαχατίν Ντεμιρτάς<

    Μήπως είναι Ντεμιτράς; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πιστεύω πως όλοι μας εκφράζουμε ευσεβείς ποθους. Η Τουρκία δεν θα διαλυθεί, οι Κούρδοι στα δυτικά -εάν δεν έχουν ήδη αφομοιωθεί-- θα αφομοιωθούν ή θα ενσωματωθούν στην Τουρκική κοινωνία, η Τουρκία θα συνεχίσει να δέχεται άμεσες ξένες επενδύσεις κ να αναπτύσσεται κ θα χώνει την μύτη της παντού. Δυστυχώς, ακόμα κ ο φυσικός της εχθρός (η Ρωσία) από κοντά την πάει. Οι Μεγάλες Δυνάμεις προτιμούν την Τουρκία, όχι την Ελλάδα. Μόνο τα κοιτάσματα υδρογονανθάκων στην Ελληνική κ Κυπριακή επικράτεια μπορούν να αλλάξουν άρδην την κατάσταση. Επί τη ευκαιρία, χρόνια πολλά κ καλή χρονιά σε όλους με υγεία κ ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαλαντίν ή Σαλαδίνος είναι σέ μας γνωστός ο Κούρδος μαχητής πού νίκησε τούς σταυροφόρους. Πόσοι άραγε γνωρίζουν τίς σχέσεις τού Σαλαδίνου μέ τούς Βυζαντινούς καί τόν τρόπο πού κερδίσαμε τήν κυριότητα του Παναγίου Τάφου από τούς καθολικούς. Ο μουσουλμάνος ηγέτης αναγνώρισε στούς Ελληνες τήν δικαιοδοσία στίς περιουσίες τών Αγίων Τόπων.


    Μετά τήν κατάληψη της Ιερουσαλήμ τόν Οκτώβριο του 1187, ο Σαλαδίνος έστειλε πρεσβεία στή "Θεοφύλακτη" γιά νά ανακοινώσει τή νίκη του. Ο Ισαάκιος Β' έσπευσε νά απαντήσει, στέλνοντας δική του πρεσβεία στόν σουλτάνο, στίς αρχές του 1188, ζητώντας τήν ανανέωση της συμμαχίας τους καί προειδοποιώντας τον, ότι ετοιμαζόνταν μία νέα σταυροφορία από τή Δύση. Οι Λατίνοι χρονογράφοι καταγγέλουν ακόμα καί σήμερα τήν "ελληνική δολιότητα", παραβλέποντας τά δεινά πού προξένησαν οι προηγούμενοι σταυροφόροι στό πέρασμά τους, από τά εδάφη της Ελληνικής Αυτοκρατορίας, παραβλέποντας τό μίσος των Ρωμιών πρός τούς Ιταλούς εμπόρους πού εκμεταλεύονταν τό εμπόριο στήν Ανατολή, χωρίς νά πληρώνουν ούτε ίχνος φόρου.

    Χειρότερα όμως ήταν τά δεινά πού είχαν προξενήσει οι Νορμανδοί της Κάτω Ιταλίας, οι οποίοι είχαν λεηλατήσει δεκάδες πόλεις της Μακεδονίας καί της Ιλλυρίας, συμπεριλαμβανομένης καί της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της αυτοκρατορίας. Η Θεσσαλονίκη, στίς 24 Αυγούστου 1185 είχε καταληφθεί από τούς Νορμανδούς καί η πτώση της είχε συνοδευτεί από σφαγές καί ανελέητες αγριότητες.


    Ο Ισαάκιος, σάν ένδειξη φιλίας, είχε κατασκευάσει τέμενος στήν "Βασιλεύουσα", όπου διαβάζονταν προσευχή στό όνομα του Αβασίδη χαλίφη πού υποστήριζε ο Σαλαδίνος, ενώ σέ αντάλλαγμα ο μεγάλος μωαμεθανός ηγέτης είχε παραχωρήσει τή διαχείριση της εκκλησίας του Πανάγιου Τάφου στούς έλληνες ιερείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περι του γενναιοδωρου Ισλαμοφασισμου και αυτα:

    - Ν. Λυγερός, "Ισλαμικός επεκτατισμός, Σταυροφορίες και απλοϊκές προσεγγίσεις"
    http://www.lygeros.org/lygeros/8465-gr.html

    - dhimmi no more, "Tablighees and lies and fabrications and ignorance - part three"
    Reader comment on item: Friendless in the Middle East
    in response to reader comment: agreements and differences
    http://www.danielpipes.org/comments/192359

    - Ianus, "How many people did Mahommet kill?"
    Reader comment on item: L'Institut d'Égypte – In Memoriam
    in response to reader comment: Dogma
    http://www.danielpipes.org/comments/192365

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.