17/1/12

Παραβιάζεται το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Φωτογραφία
ΠΟΛΛΕΣπεριπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο στα όπλα που προορίζονται ή προέρχονται από το Ιράν, και οι οποίες συνδέονται με τη Συρία, εντόπισε μία ομάδα ειδικών του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ για το Ιράν εντόπισε και ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο στα όπλα που προορίζονται ή προέρχονται από το Ιράν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη παρέδωσε όπλα στη Δαμασκό για να τη βοηθήσει στην καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Ναντάλ απάντησε: «Αυτές οι παραδόσεις όπλων είναι παράνομες και βαθιά σοκαριστικές, καθώς ωφελούν ένα καθεστώς που έχει επιλέξει την καταστολή, την οποία το συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις και ζητάμε από το Ιράν και τη Συρία να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογράμμισε. 
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το Ιράν έχει προσφέρει πολεμοφόδια στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσει στην καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ. Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής των Qods(των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης) βρισκόταν στη Δαμασκό τον Ιανουάριο, διευκρίνισαν αυτές οι πηγές.
 
Όσον αφορά στη θέση της Γαλλίας στο θέμα μίας πιθανής αποστολής αραβικών στρατευμάτων στη Συρία, ο Ναντάλ δήλωσε: «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πλήρως την εμπλοκή του Αραβικού Συνδέσμου». Η επόμενη υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να αποτελέσει μία ευκαιρία για να συζητηθούν οι διαφορετικές επιλογές που μελετώνται για να δοθεί τέλος στη συριακή κρίση, η οποία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε.
 
Την ίδια στιγμή, προς αναβολή ενός εξαμήνου οδεύει πιθανότατα η εφαρμογή του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕστις Βρυξέλλες, η αναβολή θα αποφασιστεί για να διευκολυνθούν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο, να εξεύρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το εμπάργκο, η επιβολή του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί κατ’ αρχήν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις 23 Ιανουαρίου, θα προβλέπει πιθανότατα μια εξαίρεση για την Ιταλία. Συγκεκριμένα, η εξαίρεση θα αφορά στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ιταλίας, Εni SpΑ, προκειμένου να μπορέσει η υπερχρεωμένη επιχείρηση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόσθεσε ότι η απαγόρευση της εισαγωγής πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν θα εφαρμοστεί γρηγορότερα, περίπου τρεις μήνες μετά από την απόφαση που αναμένεται να λάβουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί.
 
Το δημοσίευμα του Βloomberg αναφέρει ότι η αναβολή του εμπάργκο θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία που εξαρτώνται περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες εταίρους τους από το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ είναι ταυτόχρονα τρεις από τις πλέον πληγείσες χώρες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2010 οι τρεις αυτές χώρες κάλυψαν το 68,5% των πετρελαϊκών τους αναγκών με εισαγωγές από το Ιράν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.