3/1/12

Ιράκ: "Μαύρος Δεκέμβρης" για τα μέσα ενημέρωσης στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλε σήμερα τον «μαύρο» Δεκέμβρη για την ελευθερία του Τύπου στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από μία σειρά βίαιων επεισοδίων και το «κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων πέραν κάθε πλαισίου νομιμότητας».
Τα επεισόδια ξέσπασαν έπειτα από την επίθεση, στις 2 Δεκεμβρίου 2011, εναντίον αιθουσών μασάζ και καταστημάτων πώλησης οινοπνευματωδών στο Ζάχο, κοντά στο Ερμπίλ (320 χλμ.
βορείως της Βαγδάτης), τονίζει στο ανακοινωθέν της η οργάνωση.
Στη συνέχεια πυρπολήθηκαν τα γραφεία της Ισλαμικής Ένωσης του Κουρδιστάν, όπως και οι εγκαταστάσεις των μέσων που πρόσκεινται στο κόμμα αυτό, τονίζει η RSF.

«Πέντε γραφεία στα οποία στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης πυρπολήθηκαν, λεηλατήθηκαν, ή αποτέλεσαν στόχο» και «12 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, ή φυλακίσθηκαν πέραν κάθε πλαισίου νομιμότητας», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν. «Πάνω από δεκαπέντε άλλες επιθέσεις» καταγράφηκαν, προσθέτει. Η οργάνωση τονίζει πως πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί συνέστησε στις 4 Δεκεμβρίου μία ερευνητική επιτροπή, της οποίας «το έργο» και «τα συμπεράσματα» συγχαίρει.

Η ΜΚΟ καλεί παράλληλα την δικαιοσύνη «να κάνει τη δουλειά της» όσον αφορά «τις σκόπιμες παραβιάσεις της ελευθερίας στην ενημέρωση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νόμο και το Σύνταγμα στο Ιράκ και στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν».
ΓΒΔ© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.