23/1/12

« H Τουρκία θα έχει το τέλος της Ελλάδας;»


«Η παγκοσμίου φήμης  εφημερίδα,  Ιντεπέντεντ της Κυριακής, σε άρθρο που υπογράφει ο Cocburn Patrick,  έχει ως τίτλο «Το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας τελειώνει;» και στη συνέχεια δίνει ορισμένες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, αφού αναφέρεται  στην οικονομική άνοδο της Τουρκίας. Παρακάτω ακολουθεί μια περίληψη του άρθρου», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Η εμφάνιση της Τουρκίας ως οικονομικού μοντέλου για μια ισλαμική δημοκρατία, καθώς  οι γείτονες αμφιταλαντεύονται, οικονομικά, την περίοδο αυτή,   μπορεί να είναι το επόμενο θύμα, αυτής  της υπερβολικής  αυτοπεποίθησης.

Ο Cocburn στο άρθρο του αναφέρει τις σημαντικές εξελίξεις που έγιναν στην Τουρκία  κατά τα τελευταία δέκα χρόνια:
Περιόρισε  την επιρροή του στρατού  στην πολιτική, ειδικά  μετά τις πρόσφατες εκλογές και τονίζεται ότι η χώρα με τη διαχείριση που ακολουθεί, κατέστη η 15η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Έτσι η εικόνα της Τουρκίας, σχολιάζει ο αρθρογράφος, επιδεικνύεται ως παράδειγμα στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο.

« Όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Τουρκία έχει την αυξημένη αυτοπεποίθηση, όπως  στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Η Τουρκία,  όπως  η Ελλάδα και η Ιρλανδία, έζησε στην φτώχια και σημαδεύτηκε από μια  ιστορική  μετανάστευση και η κοινωνική ψυχολογία του λαού αυτού,  έχει μείνει  πίσω στις σκοτεινές ημέρες της μετανάστευσης, ενώ σήμερα ο λαός  βιώνει σε κοινωνία της αφθονίας και της ευημερίας και πιστεύει ότι έχει φθάσει σε μια νέα περίοδο της ζωής του.

Αυτή είναι μια ακραία αυτοπεποίθηση, η οποία αναπτύχθηκε  από την τρομερή οικονομική φούσκα που δημιουργήθηκε, γράφει ο Cocburn, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες φούσκες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Και στην Τουρκία, σήμερα, αυτή η ίδια αυτοπεποίθηση κυριαρχεί, όπως, σχετικά πρόσφατα και στις δύο αναφερόμενες χώρες.

Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από την εισροή στη χώρα του ξένου κεφαλαίου και όταν αυτό παύσει,  μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γράφει ο συντάκτης του άρθρου, η Τουρκία θα βιώσει μια ταραγμένη περίοδο, όσο και αν επιδιώξει, με την εξωτερική της πολιτική,  να μην βγει, αυτή η εξέλιξη  προς τα έξω.


--

4 σχόλια:

  1. Όσο οι Αμερικανοί ήταν ''μόνοι'' τους στον πλανήτη η Τουρκία γλύτωνε,αλλά τώρα,το βλέπω χλωμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα γίνει πρωθυπουργός στην Τουρκία ο ΓΑΠ;
    Αυτός έλεγε θα γίνουμε σαν την Τουρκία μέσω ΔΝΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν γνωρίζω ,δεν είμαι οικονομολόγος ,
    αλλά μου φαίνεται ότι κάπου διάβασα ότι η ταχεία εκβιομηχάνιση μίας χώρας οδηγεί σε μία απότομη οικονομική έξαρση,την οποία κατόπιν ακολουθεί μία εξίσου απότομη κατάπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι και η ταχεία εκβιομηχάνιση ένας παράγοντας, αλλα συνδέεται με δύο άλλους. Τη διαθεσιμότητα πετρελαίου και τις αγορές κατανάλωσης των προιόντων που παράγονται.
    Γενικά τα υπερφιλόδοξα ανοίγματα, φέρνουν τον πολυμερισμό και την πολυεξάρτηση, επιταχύνοντας την κόπωση.
    Είναι βέβαια κι΄αυτό που λέει ο Χρήστος, μαζί με όλα τα άλλα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.