4/4/18

Γιατί η σημερινή τριμερής Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν δεν θα λύσει το Συριακό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετέχουν στην τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνης, μέσω τηλεδιάσκεψης από το προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην Αγκυρα, με κύριο θέμα τη συριακή κρίση, ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν διαφαίνονται ελπιδοφόρα.
Οπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNN, η κύρια αιτία για την αδυναμία εύρεσης οριστικής λύσης σχετίζεται με τις εκ διαμέτρου αντίθετες βλέψεις των τριών κυριότερων δυνάμεων της περιοχής. Από τη μια, οι αντάρτες που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Σύρων Κούρδων οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ ισχυρή παρουσία έχει φυσικά και το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ που λαμβάνει τη στήριξη του Ιράν και της Ρωσίας.
Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να υπερνικήσει τους Κούρδους, τη στιγμή που το συριακό καθεστώς επιδιώκει να εκμηδενίσει την αμερικανική επιρροή και να υπερισχύσει έναντι των ανταρτών της Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην απομάκρυνση του Ιράν και του καθεστώτος ενόσω θα έχουν θέσει υπό έλεγχο τη Ρωσία.

Το CNN χαρακτηρίζει την προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν για το νέο στάτους κβο της περιοχής «μια βραχυπρόθεσμη πρόχειρη λύση» που παραγνωρίζει τις υποβόσκουσες και δυσεπίλυτες αιτίες του πολέμου. Η τριμερής λύση βασίζεται στην ικανοποίηση αφενός του Ιράν και της Ρωσίας για την πρόσβαση που έχει το συριακό καθεστώς στην ακτή και στη Βαγδάτη, μέσω της οποίας η Τεχεράνη θα μπορεί να απειλεί το Ισραήλ και να κυριαρχεί στην περιοχή, ενώ η Μόσχα θα καταφέρει να διατηρήσει την αεροπορική της βάση στη Μεσόγειο. Αφετέρου αποσκοπεί στην ευαρέσκεια της Τουρκίας, καθώς οι εκπρόσωποί της ελέγχουν την περιοχή δυτικά του ποταμού Ευφράτη κατά μήκος του Ιντλίμπ, παρέχοντας χώρο στους σουνίτες αντάρτες να δημιουργήσουν τις δικές τους κοινότητες, στις οποίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Ως προς τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, η Αγκυρα έχει βάλει στόχο να επιτεθεί στο Μανμπίτζ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων Κούρδων με αμερικανική στήριξη, ενώ το καθεστώς έχει θέσει στο στόχαστρο την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στα βορειοδυτικά όπου η Τουρκία έχει μεγάλη επιρροή, το Ιντλίμπ. Παράλληλα, ανακύπτουν σοβαρότερα μακροπρόθεσμα προβλήματα, καθώς η υποτιθέμενη τριμερής συμφωνία αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα λανθάνοντα δημογραφικά και δογματικά προβλήματα που αποτέλεσαν την απαρχή του πολέμου.

Δύο πράγματα είναι σίγουρο πως θα συμβούν. Η Ρωσία και το καθεστώς θα βομβαρδίσουν το Ιντλίμπ και οι σουνίτες αντάρτες που έχουν καταφύγει εκεί θα απαντήσουν όσο πιο σκληρά μπορούν. Παράλληλα, οι Κούρδοι της Συρίας, σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει είτε να συμφωνήσουν με το συριακό καθεστώς ή να επιτεθούν εναντίον αυτού και των Τούρκων.
Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες τη διαδρομή της σχέσεως μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας να οδεύει προς το τέλος της,με τη Ρωσία και τον Πούτιν προσωπικά να οδηγούνται στο μεγαλύτερο στρατηγικό φιάσκο που έχουν γνωρίσει. Θα είναι πράγματι πολύ ισχυρό το πλήγμα για το γόητρο τόσο του Ρώσου Προέδρου όσο και της Ρωσίας.

    Η προδοσία του Ερντογάν είναι ante portas και τα ωφελήματα που θα αποσπάσει εν τέλει διόλου ευκαταφρόνητα...

    Δεν είμαστε νομίζω σε θέση να προσδιορίσουμε ακόμη τι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα,μια Τουρκία με τη Δύση ή με τη Ρωσία; Όπως και νά'χει, με τη Δύση θα καταλήξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Χρηστος Χατζησαββιδης.
    Συμφωνω μαζι σας και συμπληρωνω οτι ο σουλτανος θα χρησιμοποιησει τον Βλαδιμηρο στην αλωση του Αιγαιου και της Κυπρου εννοωντας τα κοιτασματα ,αλλωστε εχουμε συνηθισει την 'βοηθεια του ξανθου γενους απο το 1770.
    Θεωρω επισης οτι προτιμοτερο για την Ελλαδα ειναι μια τουρκια με την Δυση,βεβαια καλοι πουστ###δες ειναι και οι Δυτικοι για εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Αιγαίο ανήκει στα υποβρύχια του... Πέραν τούτου, οι αμερικανοί τα μαζεύουν σιγά-σιγά τα πυρηνικά τους από το ιντσιρλικ κι όλος ο πλανήτης ψάχνει να δει που κατέληξαν. Να θυμίσω πως τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην τουρκία είχαν παίξει κεντρικό ρόλο στην κρίση της κούβας αφού η σοβ. ένωση αναγκάστηκε να αναζητήσει έδαφος κοντά στις ηπα για να αντισταθμίσει την πυρηνική περικύκλωση της στην ευρώπη. Στις σημερινές συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά, αλλά ο ρόλος της τουρκίας στο ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό είναι σημαντικός. Με αποτέλεσμα οι αμερικανοί να μην επιθυμούν επ' ουδενί να δείξουν πως υπάρχει πρόβλημα συνοχής στην συμμαχία. Αλλά το να ανάψεις το πράσινο φως για να καταβροχθίσει (έτσι το νομίζουν) η τουρκία το Αιγαίο και να διαλυθεί ντε φακτο το ΝΑΤΟ, λιγάκι παράλογο. Σιγά και την λυκοφιλία που θα τρομάξει τις ηπα. Η τουρκία θα κάνει την γύρα της, θα φωνάξει, θα αρπάξει από συρία, ότι μπορεί, αλλά με την οικονομία στο ναδίρ και τον ρετζεπ μακαρίτη, θα επανέλθει πλήρως.
    Το πρόβλημα μας όμως και ο κίνδυνος ακούει στο όνομα "διαπραγματεύσεις-συνδιαχείριση του Αιγαίου' που πολύ θα το θελαν τα αμερικανάκια.
    Γι αυτό με την σειρά μας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους αμερικανούς ότι πριν την όποια διαπραγμάτευση ονειρεύονται με την τουρκία, εμείς θα χτυπήσουμε και ίσως χτυπήσουμε και πρώτοι, αν υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας και κινδύνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όνειρα θερινής νυκτός από τον παπαγάλο του βάλτου της Ουάσιγκτον.

    Η πλάκα είναι ότι μάλλον ο Τράμπ θα υποχρεώσει τους στρατηγούς να μαζέψουν τα στρατά από την Συρία, οπότε το CNN θα μείνει να κοιτάει την ελεύθερη Συρία και την «μια βραχυπρόθεσμη πρόχειρη λύση» των νικητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.