5/4/18

Η υπερθέρμανση της οικονομίας βάζει φωτιά στον Ερντογάν

Σημειώνοντας έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης, η Τουρκία διατρέχει κίνδυνο υπερθέρμανσης. Ο πληθωρισμός καλπάζει και η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Την ίδια στιγμή, το χρέος της έχει υποβαθμιστεί από τον οίκο Moody’s και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί μια οικονομία με μεγάλη εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο. 
Το κόστος του χρήματος αυξάνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εμπορικός πόλεμος. Εν μέσω μιας τόσο αρνητικής συγκυρίας, η Τουρκία οδεύει προς εκλογές.
Χάρη σε μια πολιτική που ενθάρρυνε τον δανεισμό, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% την περασμένη χρονιά και ο πληθωρισμός «φλερτάρει» με το 13% – τα τελευταία στοιχεία τον φέρουν στο 12,98%.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει χρέος σε ξένο νόμισμα, που ανέρχεται περίπου στο 40% του τουρκικού ΑΕΠ. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, έχουν αρχίσει να προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στους επενδυτές περιπτώσεις όπως της εταιρείας Yildiz Holding, που επιχειρεί να αναδιαπραγματευθεί δάνειο 7 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα εκκρεμεί χρέος της ύψους 4,75 δισ. δολαρίων από την αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία.
Αν αυτά τα δυσθεώρητα χρέη δεν εξυπηρετηθούν, θα βρεθούν σε δεινή θέση οι τουρκικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του τουρκικού χρηματιστηρίου. Κι ενώ χαίνουσα πληγή της τουρκικής οικονομίας είναι η μεγάλη εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένη να προβεί στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου που θα μπορούσε να μετριάσει την κατανάλωση και την ανάπτυξη.
Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει δεχθεί καίριο πλήγμα και εμφανίζεται στις χειρότερες θέσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών. Από τα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μόνον τα τέσσερα η αξία της λίρας δεν υποχώρησε. Τον περασμένο μήνα σημείωσε τη χαμηλότερη ισοτιμία της ιστορίας της, όταν ο οίκος Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω το τουρκικό χρέος, που ήδη βρισκόταν στην κατηγορία «σκουπίδια».
Σήμερα, ένα δολάριο ισοδυναμεί με σχεδόν τέσσερις τουρκικές λίρες. Επιβαρύνονται έτσι οι κάτοχοι ξένων ομολόγων, αλλά και οι διεθνείς τράπεζες που βλέπουν να μειώνονται οι αποδόσεις των επενδύσεών τους, ενώ έχουν στηρίξει επί χρόνια την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Νάιτζελ Ρεντέλ, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο, τόνισε ότι «οι επενδυτές διερωτώνται πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό, χωρίς μια νέα πτώση της τουρκικής λίρας».
Οι οιωνοί φαίνονται κακοί, δεδομένου ότι ο Ερντογάν δεν αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν τις προειδοποιήσεις, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η δημοτικότητά του οφείλεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γι’ αυτό και έχει επανειλημμένως παρέμβει στο έργο της κεντρικής τράπεζας.
Ο Τσεμίλ Ερτέμ, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Ερντογάν, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βιώσιμος και ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Μείωση ξένων επενδύσεων

Δεδομένου ότι η Τουρκία χρειάζεται το ξένο κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της, η κεντρική τράπεζα λαμβάνει μέτρα για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Από τις αρχές του περασμένου έτους έχει αυξήσει τα επιτόκια της λίρας κατά 400 μονάδες βάσης, προσφέροντας τις υψηλότερες αποδόσεις από όλες τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση πέρυσι ενθάρρυναν τον δανεισμό, και το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση των δανείων κατά 40% στη διάρκεια του 2017 αλλά και η εκτίναξη του πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, το ξένο κεφάλαιο τείνει να εγκαταλείψει τη γειτονική χώρα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις ξένες επενδύσεις. Τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν στα 8 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι χρηματοδοτείται από τους ξένους επενδυτές μόνον το 20% του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Προκειμένου να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης των επενδύσεων, συνολικής αξίας 128 δισ. τουρκικών λιρών, ποσό αντίστοιχο των 32 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρόκειται επίσης να λάβει μέτρα για να διευκολύνει τον δανεισμό των επιχειρήσεων.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ο Ερντογάν εκτός από Σουλτάνος είναι και μέγα οικονομολόγος - Αφήστε τον ήσυχο και θα κατακρημνίσει την Τουρκική οικονομία από μόνος του!

    "President Recep Tayyip Erdoğan has accused Turkey’s Central Bank of “acting behind his back” on interest rate policy, according to governmental sources.

    “We held a meeting on interest rates just before I went for an overseas trip. We spoke about how to lower them. But the Central Bank increased the rates when I was abroad. They always speak of ‘one-man rule’ [in Turkey] but what sort of a ‘one-man rule’ is this? They do not implement the decision we took. They have gone behind my back,” Erdoğan said during a meeting of the ruling Justice and Development Party’s (AKP) central executive board on April 2, according to sources familiar with the meeting.

    “They are ‘independent.’ Well, it is us who are paying the price of their decisions … The remarks of some of our friends on the economy are very wrong. When you look at the indicators you see that almost 50 of them are positive but they keep on talking about a few problematic issues. This is huge misbehavior. I always warn them to lower interest rates. They say ‘OK’ in the meetings but then they make the opposite interest rate regulations,” he added."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.